Među udarnim jesenskim namirnicama su - gljive, niskokalorične i pune proteina, vitamina i minerala. Uz ostale dobrobiti za zdravlje (pomažu sniziti kolesterol, smanjiti rizik za rak, poboljšati probavu...), podržavaju i dobar rad imunosnog sustava.
Idealno je vrijeme za jedan odličan rižoto s gljivama.
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 glavice crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 20 dag mješavine žitarica za rižoto (riža, ječam, pir)
- 20 dag gljiva (lisičarke, smeđi i bijeli šampinjoni, vrganji, bukovače, jablanovače, crne trube)
- 1 žlica paste od bijelog tartufa
- 1,5 dl bijelog vina
- 1 l povrtnog temeljca
- sol, papar, maslinovo ulje, maslac, parmezan, peršin
Priprema:
- Na maslacu i maslinovu ulju propirjajte nasjeckani luk.
- Dodajte rižu, ječam i pir pa podlijte vinom.
- Čim vino ispari, dodajte malo toplog temeljca.
- Dodajte gljive i začine te lagano podlijevajte temeljcem stalno miješajući, da bude kremast.
- Pri kraju dodajte kremu od tartufa.
- Kad su žitarice skuhane, gotove su i gljive.
- Na kraju dodajte malo maslaca i pospite nasjeckanim peršinovim listom.
- Rižoto poslužite vruć s naribanim parmezanom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....