Sigurno ste i vi uočili povećanje cijena. Ako ste dosad naručivali ručak na poslu ili kod kuće, možda vam to više ne odgovara, barem što se financija tiče. Ne brinite, mi imamo 15-minutne recepte koji će vas pretvoriti u pravog chefa.
Juha od leće
Sastojci
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- 1/2 luka, sitno nasjeckanog
- 1 mrkva, sitno nasjeckana
- 1 stapka celera, sitno nasjeckana
- 1 češanj češnjaka, mljevenog
- Krupna sol i mljeveni papar
- 400 ml povrtne ili pileće juhe
- 150 grama kuhane leće, isprane i ocijeđene
- 2 čajne žličice vinskog octa
Priprema
1. U loncu zagrijte ulje. Dodajte luk, mrkvu, celer i češnjak, a zatim začinite solju i paprom i kuhajte, povremeno miješajući, dok luk ne omekša, 3-5 minuta.
2. Dodajte juhu, pustite da zakuha i onda kuhajte još pet minuta. Potom dodajte leću i kuhajte dok se juha malo ne zgusne, 3-5 minuta. Umiješajte ocat te začinite solju i paprom.
Curry od slanutka
Sastojci
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 veliki luk, sitno narezan na kockice
- 3 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žlica curry praha
- 1 štapić cimeta
- Prstohvat mljevenih klinčića
- 2 limenke slanutka, isprane i ocijeđene
- 3 žlice kečapa
- Krupna sol i mljeveni papar
- 450 ml vode
Priprema
1. U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i kuhajte, povremeno miješajući, do tamnosmeđe boje oko rubova, otprilike šest minuta.
2. Dodajte češnjak, curry, cimet i klinčiće i kuhajte 30 sekundi, ali i miješajte. Dodajte slanutak, kečap, 1 čajnu žličicu soli, 1/4 čajne žličice papra i 450 ml vode. Pustite da zakuha, smanjite jačinu vatre, poklopite i kuhajte 20 minuta.
3. Potom otkrijte tavu i povećajte jačinu vatre na srednje visoku, kuhajte još oko 5 minuta. Poslužite!
Salata od limuna i timijana
Sastojci
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 čajne žličice mljevenog svježeg timijana
- 2 češnja češnjaka, mljevena
- 1 žličica limunove korice
- ¼ čajne žličice svježe mljevenog crnog papra
- ¼ čajne žličice soli
- 150 grama pilećih prsa bez kostiju i kože
- 85 grama zelene salate
- 80 grama feta sira
Dodatak: maslinovo ulje, sir, papar
Priprema
1. Pomiješajte maslinovo ulje, timijan, češnjak, limunovu koricu, crni papar i sol u velikoj plastičnoj vrećici s patentnim zatvaračem. Dodajte piletinu i zapečatite vrećice. Ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata.
2. Zagrijte roštilj na srednje jakoj vatri (ili možete koristiti tavu). Izvadite piletinu iz marinade, bacite marinadu. Pecite na podmazanoj rešetki za roštilj, šest minuta sa svake strane ili dok ne bude pečeno. Pustite da se piletina malo ohladi prije rezanja na tanke ploške.
3. Pomiješajte salatu s feta sirom i podijelite na četiri tanjura za salatu. Na salatu stavite kriške piletine i pomiješajte. Možete po želji dodati začina i spremno je za posluživanje.
Salata od tune
Sastojci
- 700 grama tune pakirane u maslinovom ulju
- 400 grama slanutka, ocijeđenog i ispranog
- ½ glavice iceberg salate, nasjeckane
- 60 grama baby rikule, nasjeckane
- 6 žlica pesta
- 2 limuna, 1 iscijeđen i 1 narezan na kriške
- sol
- 1 prstohvat papra
- 140 grama maslina bez koštica
- 250 grama nasjeckanih rajčica
Priprema
1. Ocijedite ulje iz tunjevine u posudu srednje veličine. Dodajte slanutak.
2. U velikoj zdjeli za salatu pomiješajte zelenu salatu i rikolu.
3. U maloj zdjeli pomiješajte pesto, limunov sok, 1/4 čajne žličice soli i papar. To je dresing.
4. Neposredno prije posluživanja zelje prelijte dresingom i podijelite na četiri tanjura. Stavite tunjevinu, slanutak, masline i rajčice. Poslužite s kriškama limuna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....