Djeca i njihove majke praćeni su šest godina u pet europskih zemalja
 Foto: iStock
Samo svježe

Jedna čaša mlijeka dnevno sprječava astmu

Istraživanje je pokazalo da je rizik od dobivanja astme znatno manji kod djece koja su od malih nogu pila neprerađeno mlijeko

Istraživači su u periodu od šest godina pratili više od tisuću majki i njihove djece. Iznenađujući rezultati su takvi da je rizik od dobivanja astme bio niži kod one djece koja su od malih nogu pili neprerađeno mlijeko. Studija pokazuje korelaciju između konzumacije mlijeka te rizika za razvoj astme kod djece.

Život na selu čini naš imunitet jačim i otpornijim. Svježi zrak i manja koncentracija bakterija i prašine utječe na to da djeca koja žive na selu imaju manje šance da razviju alergije.

U dugogodišnjoj studiji praćene su 1133 majke iz pet europskih zemalja. Majke su praćene u periodu od rođenja djeteta do djetetove šeste godine života. Svi ispitanici živjeli su u ruralnim područjima.

Krvni testovi

Jednom godišnje majke su bile ispitivane o količini mlijeka koje dijete konzumira. Nakon četvrte godine starosti djeteta istraživači su uzimali uzorak mlijeka koje dijete konzumira te uzorak krvi djeteta.

Nakon šest godina praćenja djece istraživači zaključuju kao djeca koja redovito piju neobrađeno mlijeko s farmi imaju znatno manje šance da obole od astme nego djeca koja piju obrađeno mlijeko iz supermarketa.

Hranjiva svojstva

Istraživači naglašavaju kako je izuzetno bitan udio masnoće u mlijeku te omega 3 masne kiseline, te naglašavaju kako je za djecu bitno da konzumiraju svježe mlijeko neobrađeno, te se isto tako nadaju da će ova studija utjecati na to da industrije ublaže metode obrađivanja mlijeka kako bi ono zadržalo bitna hranjiva svojstva koja utječu na ljudsko zdravlje i razvoj djeteta.

Linker
19. travanj 2024 03:56