SHUTTERSTOCK
Jedite ga češće

Jača imunitet, regulira probavu i tlak: Dobri razlozi da ovo zaboravljeno voće vratimo na tanjure

Osim u izvorno sirovom obliku kivi možemo koristiti i u slatkim i u slanim jelima

Kivi je s obzirom na sve njegove dobrobiti jako podcijenjeno voće. Osim što ga karakterizira vibrantna zelena boja i sočno slatko meso, ovo nutritivno bogato voće možemo koristiti u raznim receptima i kao potporu svom zdravlju. Evo zašto biste trebali uvesti kivi u svoju svakodnevnu rutinu.

image
SHUTTERSTOCK

Jačanje imunosnog sustava

Kivi je bogat vitaminom C koji je potreban za jak imunosni sustav. Taj vitamin djeluje kao antioksidans, štiteći naše stanice od oštećenja. Također podržava prvu liniju obrane tijela od infekcija pojačavanjem aktivnosti neutrofila, koji reagiraju na infekcije. Jedan kivi osigurava preko 60 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C.

Zdravlje srca

Kako je prepun vitaminom C, tako je i kalijem, a oba pomažu u snižavanju krvnog tlaka, pozitivno djelujući na zdravlje srca. Dokazano je da dva kivija dnevno mogu sniziti sistolički krvni tlak kod zdravih osoba.

Poboljšajte probavu

Kivi je dobar izvor i dijetalnih vlakana, potiče pravilnu probavu i sprječava zatvor. Također sadrži aktinidin, enzim koji pomaže u razgradnji proteina, što pomaže probavi.

Zdravlje kože

Vitamin C u kiviju igra ključnu ulogu u sintezi kolagena, pomaže u održavanju elastičnosti kože i smanjuje bore. Redovita konzumacija hrane bogate vitaminom C kao što je kivi može pridonijeti zdravijem i živahnijem tenu.

Nutritivni sastav u 75 grama ovog voća sadrži:

  • Kalorije: 48
  • Ugljikohidrati: 10,5 g
  • Dijetalna vlakna: 2 g
  • Ukupni šećer: 7 g
  • Dodani šećer: 0 g
  • Proteini: 1 g
  • Ukupna masnoća: 0 g
  • Zasićene masti: 0 g
  • Kolesterol: 0 g
  • Natrij: 3 mg
  • Vitamin C: 56 mg (62 posto dnevne vrijednosti)
  • Vitamin K: 30mcg (25 posto DV)
  • Kalij: 148 mg (3 posto DV)

Sigurnost i alergije

Kivi je siguran za većinu ljudi, ali kod nekih može izazvati alergijske reakcije, osobito kod onih koji su alergični na lateks. Ako sumnjate na alergiju, posavjetujte se s liječnikom prije konzumacije kivija.

image
SHUTTERSTOCK

Kako ga iskoristiti

Ovo se voće može koristiti i u slatkim i u slanim jelima. Od smoothieja, sorbeta, zdjelicama od jogurta i salsama, kivi služi kao savršen dodatak svježine i slatkoće. Najjednostavniji primjer obroka može biti zobena kaša s bananom i kivijem, a malo egzotičnije zvuče riblji tacosi sa salsom od kivija. Vi izaberite na koji način vam kivi najviše odgovara, a ako ne volite kuhanje, uvijek ga možete jesti samoga, benefiti ostaju isti.

Linker
03. studeni 2024 09:28