Svaka kuća za vrijeme Božića miriše na začine za kolače. Tako i moja, od djetinjstva do danas. Kad sam postala mama, željela sam od prvoga dana prenijeti taj običaj i na Luciju.
Na prvi Božić imala je svega 9 mjeseci i bila sam svjesna da je mala i da se toga neće sjećati, ali opet nekako joj je prvi i neka joj bude sretan. Uslijedile su velike pripreme: od kolača do uređenja kuće, željela sam da sve bude kako treba.
Bilo je to vrijeme njenih velikih alergija i ograničenja u prehrani i trebalo je osmisliti kako da sve bude raskošno i svečano, a opet ono što ona može jesti.
Listala sam kuharice, pretraživala internetu, ali uvijek bi se uvukla i poneka nama neprihvatljiva namirnica. Svi oko nas pekli su orahnjače, vanilin kiflice, orasnice; dakle pomoći niotkuda. Nikako mi nije bilo jasno što za blagdane jedu oni koji imaju neka ograničenja u prehrani? Zašto je baš sve prilagođeno zdravima?
Morala sam sama doznati
Shvatila sam da mi preostaje jedino isprobavati: što više toga ispečem, valjda ćemo naći neki okus koji će biti baš taj i baš naš. Priznajem, bilo je tu i nejestivih kombinacija, ali nije me to obeshrabrilo.
Prvo je trebalo naći namirnicu koja će nam zamijeniti njoj nedozvoljeno jaje. Agar agar je bio naša prva barem djelomična zamjena. Isprobali smo i aru prah, ali naboljima su se pokazale tada unas još sasvim nepoznate chia sjemenke.
One su najbolje dale tu potrebnu želatinoznost. Jedna žličica chia sjemenki namočenih u vodi, mlijeku ili soku bila je zamjena za jedno jaje.
Izbjegavala sam klasične praškove za pecivo jer kažu da u njima ima aluminija i kupovala one prirodne bez aluminija, a na bazi kukuruza. Tražili smo domaće nešpricane limune, naranče, ribali domaće jabuke i cijedili sok.
Keksi s karakterom
Razvili smo cijelu paletu keksa s karakterom: đumbira, cimeta, vanilije, klinčića, suhog voća, kakaa ili čokolade s velikim udjelom kakaa. Ali kako su Luciji uvijek bile draže slane stvari, u naše su se kolače uvukle i namirnice koje su nam do tada bile nepoznate ili smo ih vezivali uz slana jela, poput prosa, zobenih pahuljica, riže, sjemenki suncokreta.
Uvijek sam bježala od suvišnog šećera. U početku smo naše slastice zaslađivali ječmenim i rižinim sladom, koji je najzdraviji izvor slatkoće. Poslije, kada smo to mogli, dodavali smo med, javorov ili agavin sirup. Pokušava sam raditi i sa stevijom, ali za nju treba veliko iskustvo jer je jako teško pogoditi količinu slatkoće.
Kako je Lucija rasla, postajalo je važno i kako kolači izgledaju. Trebalo se okrenuti oblicima i ukrašavanju, to je za djecu ipak najveća radost. Kupovali smo modle svih oblika, a u novije vrijeme i pečate za kolače. Postala je to prava mala manufakturna proizvodnja.
Dobra ideja
Tako se rodila i ideja o poklanjanju njenih keksa, malo drugačijih od drugih, zdravih i neobičnih: rodbini, tetama u vrtiću, kasnije učiteljicama u školi, prijateljima. Svi su znali što ona ne jede i bilo im je zanimljivo probati nešto novo.
Pospremali smo kekse u staklenke, stavljali ukrasne mašne i pisali poruke. I shvatili da se u božićnoj žurbi najčešće izgubi ono najvažnije: zaboravimo jedni na druge. Upravo zato mi najviše cijenimo božićni dar koji netko sam napravi, uloži u njega vrijeme, volju i dio sebe. Baš kao što to nesebično činimo i same.
Danas sladimo: s JAVOROVIM SIRUPOM
Jedan je od najcjenjenijih prirodnih zaslađivača dopadljivog je okusa karamela i ne sadrži nikakve dodatke (konzervanse). Zasladit će vaše biskvite, kekse, peciva, a može se koristi i kao preljev preko voćnih salata i palačinki. Bomboni od javorova sirupa odličnog su karamel okusa.
Dobiva se iz posebne vrste javorova drveta i bogat je mineralima. No, zbog višeg glikemijskog indeksa ne preporučuje se dijabetičarima.
Ovisno o boji i okusu, svrstava se u 4 razreda. Kod nas ćete naći dva: javorov sirup razreda A i razreda C. Mi najčešće kupujemo razreda C jer ima intenzivniji karamel okus i tamniju boju.
KOLIČINA: šalicu bijelog šećera zamijenit će ½ šalice sirupa
- 30 dag brašna
- 15 dag maslaca
- 1 dl javorova sirupa
- sok 1 naranče
- malo naribane korice nešpricane naranče
- nasjeckani bademi
- 2 žličice chia sjemenki namočenih u mlijeko
- 1 žlica soka od đumbira
- 1 žličica praška za pecivo
Priprema:
- Izmiješajte prvo suhe, zatim vlažne sastojke pa ih sjedinite. Kako biste dobili kompaktno vlažno tijesto, možete dodati malo kokosova ulja.
- Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite na sat vremena u hladnjak. Razvaljajte na željenu debljinu (oko 0,5 cm) i kalupićima izrezujte oblike: zvjezdice, prutiće, pokojeg anđela.
- Rasporedite na masni papir na limu i pecite oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzijevih, ovisi o debljini tijesta. Prema želji možete ih uvaljati u šećer u prahu.
- 20 dag zobenih pahuljica
- 10 dag rižinog brašna
- 10 dag maslaca
- 1 dl javorovog sirupa
- brusnice
- datulje
- 2 žličice chia sjemenki namočenih u mlijeko
Priprema:
- Brusnice i datulje nasjeckajte na sitne komadiće.
- Izmiješajte prvo suhe, zatim vlažne sastojke pa ih sjedinite. Kako biste dobili kompaktno vlažno tijesto, možete dodati malo vode.
- Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite na sat vremena u hladnjak. Razvaljajte na željenu debljinu (oko 0,5 cm) i kalupićima, može i malom čašom, izrezujte okrugle oblike. Pečatom na njih možete utisnuti željeni lik.
- Rasporedite na masni papir na limu i pecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzijevih, ovisi o debljini tijesta.
- 20 dag brašna od pira
- 2 žlice kokosova ulja
- 0,5 dl javorova sirupa
- 5 dag maslaca
- 2 žličice chia sjemenki namočenih u mlijeko
- malo tamne čokolade sa 90% kakaa
- cejlonski cimet
- malo praška za pecivo
Priprema:
- Izmiješajte prvo suhe, zatim vlažne sastojke pa ih sjedinite i zamijesite. Morate dobiti kompaktno vlažno tijesto.
- Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite na sat vremena u hladnjak. U dobro ohlađeno dodajte čokoladu narezanu na listiće ili male komadiće.
- Nakon toga razvaljajte na željenu debljinu (oko 1 cm) i izrežite krugove. Rasporedite na masni papir na limu i pecite oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva Celzijevih, ili ovisno o veličini kuglica, dok ne požute.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....