SHUTTERSTOCK
smanjite unos

Imate problema s jetrom? Onda morate znati da ovih osam namirnica mogu biti gore od alkohola

Glavni, no ne i jedini uzroci nastanka masne jetre su debljina, alkohol i dijabetes. Osobe s ovom dijagnozom bi trebale obratiti pozornost kod unosa nekih namirnica koje mogu dodatno narušiti funkciju ovog organa

Nakon kože, jetra je drugi najveći organ ljudskog tijela. Funkcije ovog organa su brojne i neophodne za odvijanje različitih procesa u tijelu. Primjerice, sudjeluje u probavi, pomaže gušterači u regulaciji glukoze u krvi, uklanja toksine iz tijela, sudjeluje u procesu sinteze vitamina i masti, zgrušnjavanju krvi. Uz ove, jetra ima i druge funkcije.

Masnu jetru uzrokuju brojni urođeni i stečeni poremećaji metabolizma masti.

Kako dolazi do masne jetre?

Kao i drugi organi, jetra isto tako može biti preopterećena. Masna jetra nastaje kao posljedica nakupljanja masti u jetri koja prelazi iznad pet posto ukupne težine jetrenog tkiva. Uzroci ovog stanja mogu biti:

  • lijekovi (kontracepcija i kortikosteroidi)
  • toksini (alkohol)
  • razni poremećaji metabolizma masti, debljina, dijabetes, upalne bolesti crijeva
  • virusne bolesti (hepatitis C)
  • tetoviranje i piercing

Dijagnoza ovog stanja potvrđuje se putem ultrazvuka ili CT-a. Lijek za oporavak masne jetre je promjena stila života koja uključuje: izbjegavanje alkohola i masne hrane te smanjenje tjelesne težine. Uz nabrajano postoje i dodatni okidači.

Osam loših izbora za masnu jetru

Određena hrana i njezin sastav mogu imati dodatne reperkusije na masnu jetru. Goru i od alkohola. To su:

Dodani šećeri

Slatkiši, gazirani sokovi i pekarski proizvodi mogu doprinijeti nakupljanju masti u jetri i dodatno pogoršati ovo stanje.

Zasićene masti

Konzumacija pretjeranih količina zasićenih masti koje se nalaze u mesu, punomasnim mliječnim proizvodima i drugim proizvodima, može povećati sadržaj masti u jetri, odnosno aktivirati upalu.

Trans masti

Hrana koja sadrži trans masti poput grickalica i pržene hrane također mogu pogoršati stanje.

Kukuruzni sirup s puno fruktoze

Ovaj sirup obično možemo naći u zaslađenim pićima, prerađenoj hrani i slatkišima. Njegova pretjerana konzumacija također može potaknuti razvoj masne jetre.

Prerađeno meso

Česta konzumacija prerađenog mesa kao što su hrenovke i kobasice povezana je s razvojem masne jetre zbog visokog udjela zasićenih masti i natrija kojima obiluju ovi proizvodi.

Rafinirane žitarice

Bijeli kruh, riža, rafinirane žitarice - zbog svog siromašnog udjela vlakna, konzumacija ovih namirnica dovodi do porasta šećera u krvi. Posljedično tome može doći do bolesti masne jetre.

Visokokalorična hrana

Česta konzumacija brze hrane koja obiluje nezdravim mastima, dodanim šećerima i praznim kalorijama može biti okidač za razvoj debljine, potom i masne jetre.

Gazirana pića

Konzumacija ovih proizvoda je povezana s rizikom nastanka masne jetre jer potiču nakupljanje masti i sadrže visok udio šećera.

Linker
28. travanj 2024 06:13