Snimila: Biljana Blivajs/Hanza Media
Zdrava kuhaona

Fiš paprikaš

  • 2 kg slatkovodne ribe (šaran, som...)
  • 200 g luka
  • 100 ml bijelog vina
  • ½ limuna
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 ljuta feferona
  • 6 žlica slatke mljevene paprike
  • 6 žlica pirea od rajčice
  • 1 žlica Vegete
  • svježi peršinov list
  • 2 sušena lovorova lista
  • ulje
  • sol i papar

Priprema:

  1. Očistite ribu, narežite je na komade (kotlete), posolite, začinite Vegetom i pokapajte sokom od limuna.
  2. Luk sitno narežite
  3. U lonac (ili kotlić) stavite ulje.
  4. Dodajte usitnjeni luk, kratko popirjajte, dodajte riblje glave, podlijte sa 3 litre vode i kuhajte oko 20 minuta.
  5. Na to dodajte crvenu slatku papriku, pire od rajčice, lovorov list, feferone i češnjak te kuhajte još 20 minuta podlijevajući vodom.
  6. Kuhani temeljac propasirajte kroz cjedilo i vratite u lonac.
  7. Zatim dodajte narezane komade ribe te vodu (dovoljno da prekrije ribu) i bijelo vino.
  8. Sve zajedno kuhajte još oko 10 minuta na laganoj vatri. Nemojte miješati paprikaš da se riba ne raspadne, samo protresite lonac.
  9. Na kraju pospite nasjeckanim peršinom.

Dobro je znati!

Uz fiš paprikaš najbolje je poslužiti tjesteninu, široke rezance ili žgance.

Želite li da je ljući, u fiš paprikaš dodajte 1 žlicu mljevene ljute paprike.

Fiš paprikaš bit će bolji ako koristite više vrsta ribe.

Linker
05. studeni 2024 08:16