- 3 kg šljiva
- 1 kg smeđeg šećera
- 1 dl domaćeg crvenog vinskog octa
- 0,5 dl ruma
- 1,5 čajna žličica cimeta
Priprema:
- Odaberite zdrave zrele šljive. Uklonite koštice, izrežite voće na četvrtine i kuhajte na umjerenoj vatri uz često miješanje.
- Kada se džem počne zgušnjavati, dodajte šećer i ocat i dalje kuhajte.
- Džem je gotov kada se ne cijedi s drvene žlice, nego se komadi odvajaju od nje.
- Gotovom džemu dodajte cimet i rum te sve dobro promiješajte.
- Čiste suhe staklenke sterilizirajte u zagrijanoj pećnici pet minuta na 180°C.
- Vruće staklenke punite džemom.
- Napunjene vratite u zagrijanu pećnicu temperature oko 150°C. U nju stavite i čiste metalne poklopce.
- Ugasite pećnicu i držite džem u njoj 24 sata. Potom staklenke zatvorite poklopcima.
Savjet više!
U vruću staklenku stavite vilicu i potom je punite džemom. Tako ćete spriječiti pucanje stakla.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....