Moja potraga za bučama, koje su trebale biti ekološke i što raznovrsnije, nije baš bila laka, ali obogatila nam je jesenski stol. Pokrenula sam ljude koji na sličan način promišljaju o hrani i Andreja, koja mi uvijek otkrije nešto novo, imala je rješenje.
Pokazalo se da obitelj Diktić, s OPG-om u selu Štefanje nedaleko od Čazme, ima sve što nisam ni sanjala da ću naći na jednom mjestu. Osim već poznatih hokaido, butternut, zimske, turkinje, cukina imali su i argenta buču, banana buču, kao i špageti buču.
Upravo te dvije posljednje htjela sam uvrstiti u naš jesenski jelovnik. Sastali smo se u petak navečer, kad se cijela obitelj vratila sa zaprešićke tržnice na kojoj prodaju svoje buče. Oni su jedanaestogodišnja Elena, otvorena, komunikativna mlada dama s velikim planovima, koja baš nije luda za bučama, ali juhu pojede i pomaže u svim procesima njihova rasta i branja. Zatim stariji brat Ivan (27), samozatajni vegetarijanac koji obožava jesti sve povrće i voće koje uzgajaju jer u sebi sadrže život, kako kaže.
Dobro je znati...
Mama Ljiljana sve zna o bučama i nesebično dijeli savjete o kuhanju, a nema jela koje se od njih ne može pripremiti: sokovi, glavna jela, slastice. I još glava obitelji, tata Dražen, koji nije od puno priče, više voli pokazati proizvode, a oni su zaista reprezentativni, s ljubavlju uzgojeni, uskladišteni na pravi način. Nije im problem razvoziti ih po cijeloj zemlji: redovito su u Zaprešiću, odlaze na sajam u Pulu i dostavljaju svoje proizvode do svakoga tko zna prepoznati njihov trud i pravu namirnicu.
Iako se smatra jesenskim plodom, potrajat će do dugo u zimu. Iz djetinjstva se sjećam pečene buče, čiji nas je okus i miris grijao zimi. Iako je izgledom bila nezamjetna, sivozelene boje, pečena je bila prefina. Danas cijeloj mojoj obitelji kremasta juha od buče najviše godi upravo kad je hladno. Njoke zbog Lucije radimo bez jaja i uhvatili smo savršen omjer buče i brašna, da budu tvrđi, a opet sočni i puni okusa. Raskoš začinskog bilja u našem vrtu nametnula je pripremu domaćeg pesta, s tim što sam skuplje pinjole zamijenila bademima.
Svakako najveća radost za Luciju je špageti buča, koja se nekim čudom sama pretvara u savršene rezance, a kora postaje posudica za serviranje. Mene pak najviše raduje ona divna teglica neodoljivog džema koji doručkujem uz maslac i čaj.
Buča je istinska jesenska ljepotica, no pomalo zanemarena namirnica. Potpuno neopravdano, jer je bogata okusom i korisna zbog široke primjene. Niskokalorična je i prepuna korisnih vlakana, bogata mineralima magnezijem i kalijem, ali i vitaminima C, E, K i B skupine. Zbog takvog sastava pomaže dobrom zdravlju očiju, poboljšava imunitet i sprečava infekcije mokraćnog i probavnog sustava.
Špageti od buče
Špageti buča je posebna vrsta buče koja se, kad se termički obradi, sama izlista u rezance ili špagete.
Sastojci:
1 špageti buča
2 lista lovora
sol
KORAK 1
KORAK 2
A sad se možemo baciti i na ostatak jelovnika koji su nam pripremile Berislava i Lucija.
peršin
bosiljak
majčina dušica
menta
kadulja
mažuran
origano
prženi bademi
Priprema:
- Sve začinsko bilje izmiksajte u blenderu s dodatkom maslinova ulja, soli i prženih badema.
Savjet više!
Spremite u staklenku i čuvajte u hladnjaku. Ovako pripremljen pesto treba pojesti u nekoliko dana.
1 banana buča
50 dag jabuka
1 mrkva
2 žlice iscijeđenog đumbirova soka
1 naranča ili 2 mandarin
sok jednog limuna
2 žlice meda
3 žlice nerafiniranog šećera
Priprema:
- Buču i jabuke ogulite i narežite na kockice, mrkvu naribajte.
- Stavite kuhati u vodu s preostalim sastojcima.
- Prema potrebi izblendajte pa ukuhajte kao svaki džem.
Savjet više!
Čuvajte u hladnjaku.
1 hokaido buča
1 žlica kokosova ulja
2 crvena luka
2 režnja češnjaka
1 mrkva
lovorov list
nekoliko kapi bučina ulja
2 žlice bučinih sjemenki
10 listića kadulje
kokosovo mlijeko
Priprema:
- Buču ispecite ili, ako nemate vremena, samo narežite na kockice.
- Na kokosovom ulju ispirjajte luk i češnjak, zalijte vodom pa dodajte mrkvu narezanu na kockice ili naribanu, kockice buče i začine. Kuhajte dok povrće ne omekša (oko 15 minuta).
- Juhu izblendajte, prema potrebi dodajte još začina i nekoliko žlica kokosova mlijeka te prokuhajte.
- Na suhoj tavi ili u pećnici malo prepecite bučine sjemenke.
- Listiće kadulje ispecite na ulju pa ih osušite na papirnatom ubrusu.
- Servirajte juhu toplu, s nekoliko kapi bučina ulja, bučinim sjemenkama i listićima kadulje koji će lijepo hrskati.
1 manja butternut (muškatna) buča
20 dag oštrog brašna od pira (ili prema izboru)
sol i papar
muškatni oraščić
Priprema:
- Buču ogulite, narežite na kriške ili veće kocke, začinite maslinovim uljem i majčinom dušicom pa pecite u pećnici 30 minuta.
- Odstranite jače pečene dijelove, od ostalog napravite pire.
- Umiješajte brašno, sol, muškatni oraščić i malo svježe mljevenog papra.
- Skuhajte i poslužite uz pesto od začinskog bilja, sjemenke nara i svježe začinsko bilje.
Savjet više!
Njoke od buče možete zamrznuti.
Pire od buče može vam poslužiti umjesto pirea od krumpira, pa od njega možete raditi i klasične njoke s jajima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....