- 2 žumanjka
- 1 žličica dijon senfa
- prstohvat soli
- 500 ml Letifico ulja uljane repice
- 1 žlica vinskog octa ili svježeg soka limuna
Priprema:
- U blender stavite žumanjke, dodajte im senf i sol. Koristite jaja provjerenog uzgoja.
- Dobro ih izblendajte kako bi se smjesa povezala (sljedeći korak je najvažniji).
- Smjesi žumanjaka i senfa postepeno dodajte ulje. U početku neka mlaz bude nalik kapima. (ovo radimo kako bismo izbjegli odvajanje žumanjaka od ulja. Cijelo vrijeme miksajte smjesu dok dolijevate ulje. U prvim sekundama trebamo izbjeći odvajanje žumanjaka od ulja).
- Kada ste dodali polovicu ulja, a smjesa je postala kompaktna, slobodno dodajte preostalo ulje u bržem mlazu. Sve dobro izblendajte dok se ne poveže i postane kremasto.
- Na kraju dodajte žličicu vinskog octa i umiješajte je u majonezu.
- Pripremljenu majonezu spremite u staklenku i spremite u hladnjak.
Majonezu možete raditi i na malo duži način ručno. Trebat će vam pjenjača i ovalna posuda. Postupak je isti kao i kod blendera. Ja majonezu radim na ovaj način kako bih vidjela sve faze njenog nastajanja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....