SHUTTERSTOCK
shopping lista

Čuvaju srce, mozak, jetru i prostatu, a osiguravaju i čvrstu erekciju: 10 supernamirnica koje muškarci trebaju jesti

Specifični nutrijenti mogu pomoći kod zdravstvenih problema koji najčešće pogađaju muškarce

Što mislite koliko ste zdravi? Vjerojatno mislite kako vodite zdrav život, no nedavno istraživanje provedeno u Klinici Cleveland otkrilo je da nevjerojatnih 81 posto muškaraca smatra da su relativno zdravi, dok je puno manje ružičasta stvarnost to da svakodnevne navike koje su ispitani muškarci naveli u upitniku daju posve drugačiju i to vrlo alarmantnu sliku. U istraživanju je 83 muških ispitanika odgovorilo da su doživjeli stres u posljednjih 6 mjeseci, 44 posto ih ne odlazi na redovite godišnje preglede, 44 posto ne vodi računa o svom mentalnom zdravlju i samo 50 posto ih je obavilo preglede za uobičajene vrste raka, uključujući rak prostate, kolorektalni tumor, rak kože, rak testisa i rak mjehura. To je naročito zabrinjavajuće s obzirom na činjenicu da podaci pokazuju da muškarci imaju znatno viši rizik za srčane bolesti, plućne bolesti, rak prostate i moždani udar (koji je vodeći uzrok smrti među muškarcima) u odnosu na žene.

Postoji mnogo toga što muškarci mogu promijeniti u svom načinu života kako bi poboljšali svoje zdravlje, a najveći fokus pritom bi trebao biti na prehrani. Spomenuto je istraživanje pokazalo i da je 49 muškaraca izjavilo da se ne pridržava zdrave prehrane, a to znači da ima mnogo prostora za poboljšanje u tom segmentu života. Na primjer, veći unos povrća, voća i cjelovitih žitarica te smanjenje unosa nezdravih masti i soli može pomoći u smanjenju rizika za razvoj srčanih bolesti. Još jedno područje koje je posljednjih godina u središtu pažnje su takozvane super namirnice, nazvane tako zbog ekstremno visokog udjela određenih vitamina, minerala i/ili antioksidansa.

- Super hranom se smatraju nutritivno bogate namirnice koje su naročito korisne za zdravlje. One mogu pomoći u očuvanju muškog zdravlja opskrbljujući organizam ključnim nutrijentima - kaže nutricionistica Lauren Manaker. Supernamirnice su korisne za svakoga, neovisno o spolu, no ovih 10 o kojima se ovdje govori sadrže specifične nutrijente koji mogu pomoći kod zdravstvenih problema koji najčešće pogađaju muškarce.

1. Brokula

- Postoje brojne super namirnice korisne za muško zdravlje, ali jedna od najvažnijih je brokula. Ovo zeleno povrće krcato je esencijalnim nutrijentima kao što su vitamini C, K i A i vlakna - kaže Manaker dodajući da je ono po čemu se brokula zaista ističe kao super hrana za muškarce njezin visok udio sulforafana, tvari koju znanstvenici proučavaju zbog njezinog potencijala u borbi protiv raka. To može biti korisno za svakoga, no istraživanja su pokazala da muškarci općenito imaju veći rizik za smrt od raka nego žene.

2. Losos

Masna riba općenito ima pregršt zdravstvenih dobrobiti, a losos je jedna od najzdravijih među njima.

- Losos je izuzetno bogat omega 3 masnom kiselinom, esencijalnom za zdravlje srca. No, omega 3 masne kiseline poznate su i po tome što smanjuju upalu, snižavaju krvni tlak te smanjuju rizične faktore za razvoj raznih bolesti - pojašnjava Manaker. Zdravo srce trebalo bi biti cilj muškarcima bilo koje dobi, naročito zbog toga što se čini da muškarci općenito imaju viši rizik za srčane bolesti.

- Omega 3 masne kiseline iz lososa mogu pomoći u povećanju razine dobrog kolesterola ili HDL kolesterola, koji je kod većine muškaraca genetički nizak - kaže nutricionistica Amy Goodson. Manaker dodaje i da je losos odličan izvor proteina, nutrijenta koji je ključan za održavanje i rast mišića, jednako kao i vitamina D, vitalnog nutrijenta koji nedostaje mnogim ljudima, a koji ima značajnu ulogu u zdravlju kostiju i imunološkim funkcijama organizma. Još jedna dobrobit jedenja lososa za muškarce je i to što može pomoći u održavanju erekcije. Naime, ta riba obiluje vitaminom B12, a prema časopisu First International Journal of Andrology, manjak vitamina B12 povezuje se s erektilnom disfunkcijom.

3. Orašasti plodovi

Zadržavajući fokus na zdravlju srca, važno je reći da konzumacija raznih orašastih plodova, kao što su bademi, pistacije, orasi i indijski orasi, može pomoći u očuvanju zdravlja srca muškaraca svih dobnih skupina.

Ti mali plodovi obiluju proteinima, vlaknima i esencijalnim masnim kiselinama, što ih čini visoko nutritivnim izborom za užinu. Orasi sadrže visoku razinu alfa linolenske kiseline, vrstu omega 3 masnih kiselina poznatu po dobrobitima za srce, a pistacije obiluju antioksidansima te sadrže svih devet esencijalnih amino kiselina, što ih čini kompletnim biljnim izvorom proteina.

image
SHUTTERSTOCK

4. Avokado

Prema nutricionistu Tom Smurru, avokado je još jedna super namirnica koju bi muškarci trebali uvrstiti u svakodnevnu prehranu. - Sadrži zdrave masti i odličan je izvor vlakana i kalija, a to znači da pruža duži osjećaj sitosti, osigurava redovitu stolicu i nadoknađuje izgubljene elektrolite. Dobar je i za zdravlje jetre - kaže Smurr. Manaker ističe da je avokado naročito koristan za muškarce zbog visokog udjela jednostruko nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju razinu lošeg kolesterola te snižavaju rizik za srčani i moždani udar. Prema časopisu Journal of the American Heart Association, konzumacija avokada pomaže u smanjenju rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti te za povišen kolesterol.

5. Gljive

- Možda je vrijeme da počnete dodavati gljive u svoje obroke, bilo da ih pirjate ili ubacite u salate jer je to još jedna super namirnica koja može koristiti muškom zdravlju - kaže Manaker. Gljive su izvor nutrijenata poput vitamina D, selena i antioksidansa koji su ključni za očuvanje dobrog zdravlja. Prisustvo antioksidansa u gljivama pomaže u smanjenju rizika za kronične bolesti zbog njihove učinkovitosti u neutraliziranu štetnih slobodnih radikala. Selen podupire imunološki sustav i funkciju štitnjače. Naposljetku, ističe i da gljive sadrže beta-glukane, tip vlakana koja doprinose zdravlju srca tako što pomažu u regulaciji razine kolesterola.

6. Kvinoja

Prema nutricionistu Jim Whiteu, kvinoja je ukusna cjelovita žitarica bogata nutrijentima korisnim za muško zdravlje.

- Ona je odličan izvor nekolicine esencijalnih vitamina i minerala, sadrži nekoliko grama proteina i vlakana te, iako je biljnog porijekla, predstavlja kompletan izvor proteina - kaže White ističući da su žitarice općenito korisne za srce, a prehrana bogata žitaricama može pomoći u održanju optimalnih vrijednosti kolesterola i krvnog tlaka te smanjiti rizik za srčane bolesti, a sve je to korisno za muškarce i to sve više kako stare.

7. Rajčice

Rajčice su poznata super hrana bogata antioksidansima.

- Likopen, jedan od antioksidansa iz rajčice povezuje se sa zaštitom od kroničnih bolesti, poput srčanih bolesti i raka prostate - kaže White. Poznato je da muškarci imaju povećan rizik za kardiovaskularne bolesti i zato je važna konzumacija namirnica zdravih za srce, ali uvođenje nutrijenata poput likopena u prehranu može pružiti zaštitu i od raka prostate. Goodson napominje da, osim likopena, rajčice sadrže i vitamine A i K te kalij, a prema časopisu New England Journal of Medicine, prehrana s niskim udjelom soli u kombinaciji s povećanim unosom kalija može pomoći u prevenciji srčanih bolesti.

8. Crni grah

White kaže da je i crni grah odlična super hrana za muškarce zato što je cijenom dostupan odličan izvor značajne količine vlakana, proteina i fitokemikalija. Fitokemikalije su aktivne biljne tvari prisutne u raznim vrstama voća, povrća, mahunarki i drugim biljnim proizvodima, a istraživanja su pokazala da te tvari mogu pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. No, tu nije kraj dobrobitima crnog graha.

- Crni grah i druge mahunarke dokazano pomažu u kontroli razine šećera u krvi - kaže White. Stalno povišena razina šećera u krvi s vremenom može oštetiti krvne žile i dovesti do komplikacija povezanih sa srcem. Stoga je održavanje poželjne razine šećera u krvi važan korak u očuvanju zdravlja srca.

- To, kao i udio vlakana čini grah i ostale mahunarke vrlo vrijednim i učinkovitim saveznikom u prevenciji i ublažavanju kroničnih bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti - zaključuje White.

image
SHUTTERSTOCK

9. Borovnice

Borovnice su popularna super hrana poznata po izuzetno moćnim antioksidansima, naročito skupini flavonoida nazvanih antocijanini koji imaju mnoštvo zdravstvenih dobrobiti za muškarce.

- Redovita konzumacija borovnica je s mršavljenjem i održavanjem optimalne tjelesne težine, smanjenjem rizika za kardiovaskularne bolesti i neuroprotekcijom. Takvi rezultati opservacijskih i kliničkih ispitivanja vrlo su vjerojatno povezani s visokom razinom antocijanina u borovnicama - kaže White. Jedno istraživanje, objavljeno u časopisu Nutrients, pokazalo je da su polifenoli iz borovnica povezani sa snižavanjem razine LDL kolesterola i održavanjem njegove optimalne razine, a to može pomoći u prevenciji srčanih bolesti.

10. Jogurt

Smurr smatra da bi muškarci općenito trebali konzumirati više jogurta jer je to vrlo uravnotežena namirnica te zaokruženi obrok za užinu ili doručak s obzirom na to da sadrži masti, ugljikohidrate i proteine u kombinaciji kakvu ima rijetko koja druga super namirnica.

- Punomasni jogurt (ili punomasno mlijeko) teže je pronaći u trgovinama, ali oni će biti učinkovitiji u postizanju dužeg osjećaja sitosti i pružanju dugoročne zalihe energije - kaže Smurr. Konzumacija jogurta može imati pozitivan učinak na to da se svakodnevno osjećate sitiji i ispunjeniji energijom, no neka istraživanja pokazala su i neke dugoročne dobrobiti konzumacije jogurta. Prema istraživanju objavljenom u časopisu British Journal of Nutrition, muškarci koji su redovito konzumirali fermentirane mliječne proizvode (na primjer, jogurt i sir) imali su niži rizik za koronarnu arterijsku bolest, jedan od najčešćih tipova srčanih bolesti.

Linker
11. travanj 2024 20:37