Mnogo je razloga zašto posegnuti za orahom kad je bolest u pitanju.
 Foto: iStock
U tvrdoj ljusci

Čuva muško reproduktivno zdravlje, a odličan je i ako patite od anemije

Ne samo za blagdane, nego svakodnevno priuštite si četvrt šalice oraha na dan za zdravlje srca, kao prvenciju od raka, regulaciju dijabetesa…

Duboko žalim što nikad nisam posadio orah jer je to nešto što činiš za svoje unuke, izjavio je poznati engleski književnik George Orwell. Pritom je vjerojatno imao na umu njegovu dugovječnost s obzirom da živi i više od 100 godina. Plod oraha ne samo što je ukusan, nego je i nutritivno vrijedan: izvrstan je izvor omega 3 masnih kiselina, sadrži vitamine B skupine, folnu kiselinu, kalcij, magnezij, fosfor, kalij, cink.

U većini prehrambenih studija stoji da je otprilike 28 g oraha dnevno minimalni iznos koji je neophodno uvrstiti u prehranu.

Mladi, još zeleni plodovi oraha sadrže dosta joda pa se preporučuju prilikom problema sa štitnjačom. Recept protiv smanjenog rada štitnjače lako se pripremi: u steriliziranu staklenu ubacite 50 dag zelenih oraha, 50 dag soka aloe vere i 50 dag meda. Promiješajte i zatvorite. Nakon mjesec dana uzimajte žličicu tri puta dnevno prije jela. Može se pripremiti i čaj od listova oraha koji se preporučuje za čišćenje krvi, probave, protiv akni i upalnih procesa na koži, dok je orahovo ulje preporučljivo za njegu i jačanje kose, a dobro čini i koži sklonoj isušivanju.

Orah s medom sjajna je pomoć pri liječenju anemije

Pomiješajte pola kilograma mljevenih oraha i pola kilograma meda te sok od jednog limuna; uzimajte tri puta na dan po žlicu pripravka.

Foto: iStock
Dodajte ih medu, kolačima, njime oplemenite salate, poslužite ga uz sireve, kombinirajte s grožđem... Sigurno će vam se svidjeti.

7 dobrih razloga za orah

  1. Antikancerogena svojstva oraha pomoći će smanjiti rizik od raka prostate ili dojki. Studije pokazuju da unos četvrtine šalice dnevno u razdoblju od 18 tjedana sprečava širenje i rast tumora.
  2. Zdravlje srca potpomoći će L-arginin u orasima, aminokiselina koja ima brojne funkcije u biokemiji tijela, a jedna je da potiče nastajanje dušičnog oksida koji opušta i širi krvne žile pa se konzumacija oraha preporučuje svima koji pate od visokog krvnog tlaka i bolesti srca.
  3. Antioksidansi su nužni za naše zdravlje i vitalnost, a orasi sadrže vitamin E, melatonin, polifenole i karotenoide koji usporavaju starenje i jačaju imunitet.
  4. Nemojte se bojati masti i kalorija iz oraha. Riječ je o polimeriziranim i monomernim nezasićenim masnoćama koje, za razliku od zasićenih masti, ne začepljuju krvne žile, a konzumiranje oraha zapravo povećava razinu dobrog kolesterola. Orasi jesu kalorični, ali sve dok ih koristite kao zamjensku hranu, ne dolazi do porasta tjelesne težine.
  5. Dokazano je da se konzumacijom oraha poboljšava pamćenje, ponajviše zbog omega 3 masnih kiselina čiji manjak u organizmu utječe na brže starenje mozga.
  6. Reproduktivno zdravlje kod muškaraca može biti potaknuto uzimanjem 75 g oraha dnevno, tako će pripadnici muškog spola povećati vitalnost, pokretljivost i morfologiju spermija.
  7. Osobe koje pate od dijabetesa tipa 2 trebale bi kao pomoć u održavanju normalne razine inzulina u krvi uzimati četvrtinu šalice oraha na dan, i tako neprekidno tri mjeseca.

Kako ih izabrati

Dolaze u tri veličine: mali, srednji i veliki. Dobro promotrite ljusku: izbjegavajte onu koja ima oštećenja i napukline, a plod bi trebao biti hrskav i svjež. Orah ima veliki postotak masnih tvari koje brzo užegnu, stoga ga prije kupovine pomirišite, odnosno obratite pažnju na njegovu boju (svijetlosmeđa!) i miris.

Kako ih čuvati

Čuvajte ih u staklenci na suhom i hladnom mjestu, daleko od izvora sunčeve svjetlosti. Ukoliko im želite produljiti rok trajanja, ostavite ih u ljuski ili mesnate plodove pohranite u hladnjak i zamrzivač, gdje mogu stajati i do godinu dana. Bitno je da budu što dalje od namirnica kao što su luk, kupus i riba jer će upiti miris.

Kako ih koristiti

Radite li smoothie od banane i jogurta, ubacite i nekoliko oraha. Možete ih staviti u blender i zajedno s češnjakom, malo soli, sokom od limuna, maslinovim uljem, uz dodatak malo papra. Dobit ćete zdravu pastu koju možete mazati na tostirani kruh. Pripremite ukusnu salatu u koju dodajte orahe, jabuku narezanu na kockice, crvenu i žutu papriku, mladi luk i potom sve prelijte dresingom od octa.

Želite li da vaš obrok ima više proteina, pripremite obrok sa svježom tunom, avokadom, celerom i jabukama. Potom dodaje tostirane orahe i začinite sokom od limuna. Orahe možete konzumirati i uz sir, gljive, tjesteninu.

Jeste li čuli za crni orah?

Crni orah se u prošlosti koristio u medicinske svrhe, osobito kod probavni smetnji, u liječenju otvorenih rana, želučanih tegoba i za čišćenje od parazita. Crni orah izvrstan je izvor beta-karotena, magnezija, željeza, dok koža ploda sadrži tanin i kinon, kemikalije koje potpomažu čišćenje od parazita.

  • 1¼ šalice oštrog brašna
  • 1 žličica sode
  • ½ žličice soli
  • 2 jaja sobne temperature
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 1 žlica maslaca
  • 1 šalica šećera
  • 3 žlice pirea od zrelih banana
  • ½ šalice tostiranih i usitnjenih oraha

Priprema:

  1. Prosijte brašno, sodu i sol. Uspite u srednje veliku zdjelu i stavite na stranu. Umutite jaja i vaniliju u čaši za mjerenje tekućine i stavite na stranu. Kalup za pečenje 20 x 10 cm premažite maslacem.
  2. Miksajte šećer i maslac dok ne postane kremast. Potom dodajte mješavinu jaja i vanilije. Promiješajte mikserom, dodajte pire do banana.
  3. Silikonskom lopaticom u gornju smjesu umiješajte brašno, sodu i sol. Na kraju dodajte orahe. Stavite tijesto u namašćen i pobrašnjen kalup i pecite oko 55 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
  4. Kad kruh izvadite iz pećnice, pustite ga da se hladi 5 minuta, potom ga izvadite iz kalupa. Ovaj je kruh najbolje servirati dan nakon pečenja.

Linker
07. studeni 2024 04:41