Snimila: Sandra Rončević
Crumble od jabuka sa slanim karamelom

Crumble od jabuka sa slanim karamelom

Za 6 posudica ili 1 veliku

Slani karamel:

  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 150 g šećera
  • 1 žličica paste od vanilije (ili 2 vanilin šećera/žličica arome vanilije)
  • pola žličice morske soli (dozirajte prema ukusu)

Crumble:

  • 2 veće jabuke
  • 150 - 200 g zobenih pahuljica (drobljenih)
  • žličica cimeta
  • 50 - 70 g hladnog maslaca
  • dodatno malo cimeta za posipanje po jabukama

*po želji možete dodati i žlicu kokosa te žlicu sjeckanih oraha/lješnjaka

Priprema:

Napravite slani karamel

  1. Na umjerenoj vatri zagrijavajte šećer, uz stalno miješanje, sve dok se ne otopi.
  2. Kad je šećer u potpunosti otopljen (pazite da vam ne zagori), dodajte na kockice narezan maslac.
  3. Kad se maslac otopio, polako dodavajte slatko vrhnje. Stalno miješajte drvenom kuhačom, špatulom ili pjenjačom.
  4. Kuhajte 3-4 minute. Ugasite vatru, dodajte sol i dobro izmiješajte.
  5. Ostavite da se karamel ohladi.
  6. Ako nećete odmah koristiti svu količinu karamela, dio izlijte u staklenku i spremite za kasnije. Karamel u hladnjaku može stajati i do 2 tjedna. Prije no što ga namjeravate koristiti, pustite ga da se ugrije (ili ga ugrijte u vrućoj vodi par minuta).

Pripremite sve za crumble

  1. Jabuke ogulite i narežite na manje komadiće ili ploške.
  2. U dubljoj zdjeli izmiješajte zobene pahuljice (ja koristim one drobljene), cimet i na kockice rezani hladni maslac.
  3. Sve dobro izradite prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
  4. U posip slobodno dodajte žlicu kokosa ili sjeckanih oraha/lješnjaka.

Složite crumble

  1. Na dno posudica (tzv. porcijašica) stavite žlicu-dvije slanog karamela, na karamel dodajte 2-3 žlice jabuka, jabuke posipajte cimetom, odozgo namrvite pripremljeni posip.
  2. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 25 minuta.
  3. Izvadite iz pećnice, pustite da se crumble ohladi jedno 5-10 minuta pa ga poslužite uz kuglu sladoleda od vanilije.
Linker
17. studeni 2024 17:31