Za 6 posudica ili 1 veliku
Slani karamel:
- 100 g maslaca sobne temperature
- 200 ml slatkog vrhnja
- 150 g šećera
- 1 žličica paste od vanilije (ili 2 vanilin šećera/žličica arome vanilije)
- pola žličice morske soli (dozirajte prema ukusu)
Crumble:
- 2 veće jabuke
- 150 - 200 g zobenih pahuljica (drobljenih)
- žličica cimeta
- 50 - 70 g hladnog maslaca
- dodatno malo cimeta za posipanje po jabukama
*po želji možete dodati i žlicu kokosa te žlicu sjeckanih oraha/lješnjaka
Priprema:
Napravite slani karamel
- Na umjerenoj vatri zagrijavajte šećer, uz stalno miješanje, sve dok se ne otopi.
- Kad je šećer u potpunosti otopljen (pazite da vam ne zagori), dodajte na kockice narezan maslac.
- Kad se maslac otopio, polako dodavajte slatko vrhnje. Stalno miješajte drvenom kuhačom, špatulom ili pjenjačom.
- Kuhajte 3-4 minute. Ugasite vatru, dodajte sol i dobro izmiješajte.
- Ostavite da se karamel ohladi.
- Ako nećete odmah koristiti svu količinu karamela, dio izlijte u staklenku i spremite za kasnije. Karamel u hladnjaku može stajati i do 2 tjedna. Prije no što ga namjeravate koristiti, pustite ga da se ugrije (ili ga ugrijte u vrućoj vodi par minuta).
Pripremite sve za crumble
- Jabuke ogulite i narežite na manje komadiće ili ploške.
- U dubljoj zdjeli izmiješajte zobene pahuljice (ja koristim one drobljene), cimet i na kockice rezani hladni maslac.
- Sve dobro izradite prstima dok ne dobijete mrvičastu smjesu.
- U posip slobodno dodajte žlicu kokosa ili sjeckanih oraha/lješnjaka.
Složite crumble
- Na dno posudica (tzv. porcijašica) stavite žlicu-dvije slanog karamela, na karamel dodajte 2-3 žlice jabuka, jabuke posipajte cimetom, odozgo namrvite pripremljeni posip.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 25 minuta.
- Izvadite iz pećnice, pustite da se crumble ohladi jedno 5-10 minuta pa ga poslužite uz kuglu sladoleda od vanilije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....