Pripremila: Nina Stojanov, autorica bloga dalmatian things with nina
Kada vam netko spomene brownie - prvo što vam padne napamet je obilje čokolade u jednom zalogaju! I zaista je!
Po njegovoj recepturi, on je naizgled sasvim običan biskvit koji je zaista jednostavan i brzo gotov. Ali nije. Brownie je savršeno čokoladni biskvitni kolač. On je sočan, ukusan i ima sjajnu tanku hrskavu koricu.
Konzumirati se može takav, izrezan na manje komade ili ga možete kombinirati s raznim kremama, preljevima ili jednostavno s njim stvarati najljepše deserte u čašama.
Ovaj desert sastoji se od brownie biskvita, kreme od vanilije i preljeva od čokolade!
Idealno za druženje vikendom s prijateljima i obitelji.
Sastojci za brownie:
- 300 g čokolade
- 200 g maslaca sobne temperature
- 80 ml vode
- 2 vanilin šećera
- 2 jaja
- 200 g šećera
- 180 g glatkog brašna
Sastojci za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 1 vrećica bourbon vanilije
- 100 g šećera
- 50 g gustina
- 40 g maslaca
- 150 ml slatkog vrhnja
Trebat će vam još:
- 50 ml slatkog vrhnja
- 100 g čokolade za kuhanje
Upute:
- Za početak, čokoladu i maslac otopiti na pari.
- Kratko prohladite.
- Otopljenoj čokoladi i maslacu dodajte preostale sastojke i sve skupa ručno pjenjačom izmiješajte dok se sastojci ne sjedine.
- Gotovu smjesu ulijte u manji kockasti kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
- Pecite na 180° c stupnjeva u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta.
- Kolač je gotov kada primijetite da je postigao sjajnu hrskavu koricu.
- Ostavite da se ohladi.
- Za kremu je potrebno staviti kuhati mlijeko sa šećerom.
- Odvojite par žlica mlijeka i pomiješajte ga s gustinom,vanilijom i žumanjcima.
- Nakon što je mlijeko prokuhalo, dodajte smjesu sa žumanjcima i brzo miješajući pjenjačom kuhajte kremu dok se ne zgusne.
- Vrućoj kremi dodajte maslac, zatim ju promiješajte.
- Prekrijte kremu s prozirnom folijom i stavite ju hladiti u hladnjak.
- Nakon što se krema ohladila, dodajte joj slatko vrhnje i dobro izradite mikserom.
- Za preljev od čokolade potrebno je čokoladu otopiti na pari zajedno s slatkim vrhnjem. Gotov čokoladni ganache prohladite.
- Pripremite čaše za desert.
- Brownie izrežite na manje komade, zatim ga prstima izmrvite.
- Stavite malo na dno čaše, zatim dodajte otprilike 2 žlice kreme. Preko kreme nanesite ponovno izmrvljenog biskvita, zatim kremu i preko kreme nanesite čokoladnog preljeva.
- Ukrasite s još malo biskvita.
- Za ukrašavanje možete koristiti i krokant od lješnjaka.
- Gotov desert stavite u hladnjak prije konzumiranja.
U slast!
Ninu možete pratiti i na Instagramu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....