Brokula je izuzetno moćna!

 SHUTTERSTOCK
Jedete li ju?

Brokula pomaže kod masne jetre, sprječava rak, štiti od demencije i produžuje život, ali ima i dvije negativne nuspojave

Prepuna je vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana

Teško je pronaći nešto negativno za napisati o brokuli jer je to supernamirnica koja održava zdravlje. Prepuna je vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana, dobra je za srce, mozak, kosti, imunološki sustav i zdravlje crijeva. Osim toga, možete ju na razne načine dodati u prehranu. Postoji neke neugodne nuspojave jedenja ove namirnice, ali ne isplati ju se zbog toga izbjegavati. Ovo su nuspojave jedenja brokule koje trebate znati:


Može izazvati nadutost

Znamo da ovo povrće ima brojne zdravstvene dobrobiti, ali postoji i neugodna nuspojava, pogotovo prilikom konzumacije sirove, a to je nadutost. Možda ste ju već i sami iskusili.

Izvješće objavljeno u časopisu Gastroenterology & Hepatology detaljno opisuje različite okidače nadutosti. Brokula, kao i sve krstašice, kelj, cvjetača i kupus, itekako mogu pokrenuti plinove u vašem tijelu, navodi izvješće. Ali znate li zašto? Pun je rafinoze, šećera koji se sastoji od tri saharida, galaktoze, glukoze i fruktoze, koji putuje neprobavljen kroz vaše tanko crijevo dok ga bakterije u debelom crijevu ne fermentiraju, što proizvodi plin metan.

Povrće bogato vlaknima (što je i brokula), također sadrži glukozinolate, spojeve sumpora koje crijeva razgrađuju u plin vodikov sulfid koji miriše na pokvarena jaja.

Ako želite izbjeći ovu neugodnu nuspojavu, možete jednostavni skuhati brokulu jer ubrzava proces razgradnje koji se događa u crijevima. A polagano dodavanje više vlakana u vašu prehranu može postupno smanjiti simptome, prema Međunarodnoj zakladi za gastrointestinalne poremećaje.


Može utjecati na štitnjaču

Ovo povrće spada u kategoriju namirnica koje se nazivaju goitrogeni. Molly Hembree, članica Odbora medicinskih stručnjaka, kaže da su goitrogeni namirnice koje sadrže spoj pod nazivom goitrin, koji može ometati sintezu hormona štitnjače, a brokula je jedna od njih. No, ne brinite, zagrijavanje ovog povrća ublažava taj učinak.

- Zagrijavanje povrća iz skupine krstašica eliminira njihovu goitrogenu aktivnost - kaže Hembree.


Može smanjiti upalu

Ovo je izuzetno važno! Naime, upale u našem tijelu odgovorne su za stvaranje karcinoma, ali i mnogih kroničnih bolesti. Unosom brokule možete smanjiti razinu C-reaktivnog proteina u krvi (CRP), a to je marker razine upale. Vaš liječnik može naručiti CRP test krvi kako bi utvrdio rizik od razvoja koronarne arterijske bolesti, suženih arterija.

Studija objavljena u časopisu International Journal of Food Sciences and Nutrition procijenila je utjecaj konzumacije brokule na pušače. Već nakon 10 dana svakodnevne konzumacije 250 grama brokule, pušačima se smanjila razina CRP-a u plazmi za prosječno 48 posto, a razine folata i luteina porasle su za 17 posto, odnosno 29 posto.


Može spriječiti bolesti krvnih žila

Ako tražite povrće koje će vam pomoći da spriječite bolesti arterija i vena, preporučujemo brokulu i prokulicu. Istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Nutrition otkrilo je da je veća konzumacija krstašica povezana s manje izraženim bolestima krvnih žila. Istraživači su proučavali podatke 684 starije australske žene, one koje su jele najviše brokule i prokulice imale su manju vjerojatnost nakupljanja kalcija na aorti, što je znak bolesti krvnih žila.


Pomaže kod masne jetre

Masna jetra razvije se kada tijelo proizvodi previše masti, odnosno više od pet posto mase jetre, ili dovoljno učinkovito ne metabolizira masti. Višak masnoće pohranjuje se u stanicama jetre, gdje se nakuplja i uzrokuje masnu jetru.

Ne morate biti hepatolog da biste shvatili da je brokula bolji izbor od slatkiša ili pizze. Uz to, važno je da imate na umu da standardna zapadnjačka prehrana, koja je bogata zasićenim mastima i šećerima, povećava rizik od razvoja nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD), koja može napredovati do ciroze i raka jetre.

Povećate li unos brokule velika je vjerojatnost da ćete konzumirati manje slatke, masne hrane koja može oštetiti vašu jetru. No brokula može pružiti više koristi od same zamjene za nezdravu hranu: studija na glodavcima objavljena u časopisu The Journal of Nutrition pokazala je da miševi na zapadnjačkoj prehrani već nakon šest mjeseci primanja dodataka brokule smanjili trigliceride u jetri i rizik od raka jetre.


Može smanjiti rizik od raka

Potrebna su dodatna istraživanja, ali mnoge studije na ljudima i životinjama su pokazale da dnevna konzumacija krstašica smanjuje rizik od karcinoma prostate, debelog crijeva, pluća i dojki, prema Nacionalnom institutu za rak.


Može održati um oštrim

Vjerojatno ne razmišljate previše o unosu vitamina K, jednom od manje poznatih antioksidansa, ali bilo bi da počnete misliti na taj vitamin koji se nalazi u zelenom povrću. Studija iz 2015. objavljena u časopisu Nutrients pokazala je povezanost između većeg unosa vitamina K i kognitivnih funkcija kod ljudi starijih od 65 godina. Druge studije sugeriraju da antioksidativni učinci sumpornih spojeva u brokuli i drugom povrću iz porodice krstašica mogu štititi od demencije i moždanog udara.


Može pomoći da duže živite

Uz sve već nabrojene pozitivne učinke brokule, važno je naglasiti da ona zaista može produžiti vaš životni vijek. Naime, izvor je niskokaloričnih dijetalnih vlakana koji su izuzetno važni za funkcioniranje našeg tijela. Meta-analiza opservacijskih studija u časopisu The Lancet otkrila je pad smrtnosti bez obzira na uzrok za 15-30 posto i smanjenu učestalost srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka debelog crijeva kod ljudi koji su jeli puno vlakana u odnosu na one koji ih gotovo uopće nisu unosili.

Linker
25. travanj 2024 14:44