Svi smo svjesni činjenice da u vrijeme blagdana jedemo i pijemo više, ali zapravo za to se ne trebamo opravdavati. Božić je vrijeme uživanja i trebali biste to iskoristiti. Kako biste blagdanima dali posebnu čar, za vas smo pripremili odlične recepte.
VINO NAKON SKIJANJA
Ovo piće je dobilo ime jer je savršeno piće nakon napornog dana, posebno ako ste na skijalištu. Brzo će vas zagrijati, ali budite oprezni jer je jako.
Sastojci
- 225 ml vode
- 130 g šećera
- 1 naranča
- 1 štapić cimeta
- 10 klinčića
- 1 boca bilo koje vrste crnog vina
Priprema
1. U loncu pomiješajte vodu, šećer i štapić cimeta.
2. Smjesu zagrijte do vrenja, a zatim smanjite da kuha.
3. Iscijedite naranču u lonac.
4. Dodajte narančinu koricu i klinčiće.
5. Ostavite smjesu da se krčka pola sata jer bi se trebala zgusnuti.
6. Dodajte cijelu bocu vina i zagrijte mješavinu dok se ne počne pariti.
7. Izlijte piće u šalice i poslužite.
TOM I JERRY
Ako niste ljubitelj slatkih pića, ovo slano piće bi vam trebalo odgovarati. Imajte na umu da sadrži sirovo jaje.
Sastojci
- 1 jaje, bilo koje veličine (poželjno organsko)
- 1 žličica šećera
- 0,5 dcl ruma
- 0,5 dcl rakije
- 4 dcl kipuće vode
Priprema
1. Odvojite žumanjak i bjelanjak i umutite ih u odvojenim posudama.
2. Pomiješajte ih i ulijte smjesu u šalicu (može i manja zdjela).
3. Dodajte preostale sastojke.
4. Napunite šalicu kipućom vodom.
5. Snažno promiješajte i spremno je za posluživanje.
ZAČINJENA JABUKOVAČA S KRUŠKAMA I BADEMIMA
Napravite velike količinu ove ukusne jabukovače jer će vaše goste oduševiti.
Sastojci
- 1,8 litara soka od kruške
- 225 ml amaretto likera
- 225 ml konjaka
- 1 zvjezdica anisa
- 3 štapića cimeta
- 12 klinčića
- 1 đumbirov korijen od 2,3 cm
- 100 g smeđeg šećera
Priprema
1. Sve sastojke sjedinite u loncu.
2. Kuhajte na poklopljeno na laganoj vatri četiri sata i povremeno miješajte.
3. Smanjite plamen na najslabiji kako biste ga održali toplim i servirajte prema potrebi.
VRUĆI RuM S MASLACOM
Klasični vrući rum s maslacem priprema se vrlo brzo, nećete stići skinuti rukavice, a već će biti gotov za posluživanje.
Sastojci
- 2 žličice smeđeg šećera
- 1 žlica otopljenog maslaca
- 1 štapić ekstrakta vanilije
- 2 dcl ruma
- Vruća voda za dolijevanje
- Šlag ili štapić cimeta za ukras
Priprema
1. Zagrijte šalicu vrućom vodom za dolijevanje.
2. Nakon što je šalica topla na dodir, izlijte vodu.
3. U šalici pomiješajte smeđi šećer, maslac i ekstrakt vanilije.
4. Dobro promiješati da se sjedini.
5. Dodajte rum.
6. Prelijte vrućom vodom.
7. Ukrasite šlagom ili štapićem cimeta.
LIKER OD JAJA (EGGNOG)
Sastojci
- 450 ml mlijeka
- 1/2 žličice mljevenog cimet, plus još za ukras
- 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
- 1/2 žličice čistog ekstrakta vanilije
- 6 velikih žumanjaka
- 60 grama šećera
- 350 grama slatkog vrhnja
- 225 ml burbona ili rum (po želji)
- Šlag, za posluživanje
Priprema
1. U malom loncu na laganoj vatri pomiješajte mlijeko, cimet, muškatni oraščić i vaniliju te lagano kuhajte smjesu.
2. U međuvremenu, u većoj zdjeli umutite žumanjke sa šećerom dok žumanjci ne poprime blijedu boju. Polako dodajte vruću mliječnu smjesu u žumanjke i miješajte dok se smjesa ne sjedini.
3. Vratite smjesu u lonac i kuhajte na srednje jakoj vatri dok ne postane malo gusta, ali ne proključa.
4. Maknite s vatre te umiješajte slatko vrhnje i bourbon (rum). Stavite u hladnjak dok se ne ohladi.
5. Kad je spremno za posluživanje, ukrasite šlagom i cimetom.
Bezalkoholni kokteli
Gosti bilo koje dobi mogu uživati u ovim blagdanskim napitcima bez alkohola.
VRUĆA JABUKOVAČA S BRUSNICOM
Ovo piće ima ukusan voćni okus s malo zalogaja. Bezalkoholno je pa u njemu može uživati cijela obitelj.
Sastojci
- 3 litre jabukovače
- 1 litra soka od brusnice
- 2 klinčića
- 1 štapić cimeta
Priprema
1. U velikom loncu pomiješajte sve sastojke.
2. Lonac stavite na štednjak i zagrijte do vrenja.
3. Nakon što je smjesa ključala pet minuta, smanjite vatru da se kuha.
4. Pustite da napitak krčka pola sata.
5. Poslužite napitak tako da vruću smjesu ulijete u šalice.
KAKAO OD METVICE
Sastojci
- 65 g kakao praha
- 1 litra mlijeka
- 100 grama čokoladnih mrvica
- 50 grama zdrobljenih bombona od mente plus dodatak za ukras
- Šlag za ukras
Priprema
1. Zagrijte kakao prah i mlijeko u loncu na srednjoj vatri.
2. Postupno umiješajte čokoladne mrvice i bombone od mente.
3. Pirjajte dok se bomboni ne otope, povremeno miješajući, oko 10 minuta.
4. Pojačajte vatru do vrenja 30 sekundi.
5. Maknite s vatre i poslužite u šalicama.
6. Ukrasite šlagom i dodatnim zdrobljenim bombonima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....