Da ti odmah narastu zazubice...
 Foto: Nešto slatko by Katarina
Probaj joj odoljeti

Biskvit od maka, žele od višanja i mousse od bijele čokolade sve su o čemu smo sanjali

AKo ste ljubitelj slatko-kiselih okusa, a pritom obožavate mak i čokoladu - ovaj recept će vas oduševiti baš kao što je nas! Osvježava, zadovoljava i stvarno je prefina!

Ako ste korisnik društvenih mreža Facebook i Instagram zasigurno vam je barem jednom na zidu "iskočila" sočna objava talentirane Katarine Paoletić, koja se krije iza bloga Nešto slatko by Katarina. Katarinu smo, ako se ne sjećate, na našem portalu već predstavili receptima:

Ovoga puta vam donosimo njen provjereno dobar recept za laganu tortu od maka, višanja i čokolade.

Vjerujte, nakon što je isprobate, možda baš ova torta postane jedna od vaših omiljenih slatkih grijeha ;) Pa krenimo.

Za vas je recept otkrila i pripremila: Nešto slatko by Katarina

Foto: Nešto slatko by Katarina
Zar ne izgleda sjajno!?

Biskvit od maka:

  • 3 bjelanjka
  • 6 žlica šećera
  • 6 žlica maka
  • 1 žlica oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo


Priprema:

  1. Bjelanjke miksajte dodajući im šećer. Miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.
  2. U bjelanjke postepeno dodajte ostale sastojke i sjedinite pomoću špatule.
  3. Dobivenu smjesu stavite u kalup (veličine 26 cm) obložen masnim papirom i pecite na 180 stupnjeva 10 do 15 minuta.
  4. Pečeni biskvit ohladite, te na njega stavite žele od višanja i mousse od bijele čokolade.


Žele od višanja

(možete ga napraviti dan ranije kako bi se stigao stisnuti, odnosno ohladiti)

  • 1 teglica kompota od višanja (350 g)
  • 4 žlice šećera (može više ili manje ovisno koliko volite slatko ili kiselo)
  • 1 mljevena želatina


Priprema:

  1. Višnje zajedno sa sokom iz kompota stavite na vatru te u njih dodajte šećer. Zagrijte tek toliko da se šećer otopi, a nakon toga štapnim mikserom ili u blenderu usitnite višnje.
  2. Želatinu napravite prema uputi na pakiranju te ju dodajte u izmiksane višnje.
  3. Dobivenu tekućinu od višanja prelijte u kalup veličine 18 do 20cm (bitno da je kalup manji od kalupa u kojem se pekao biskvit) te ga stavite u hladnjak na nekoliko sati, odnosno sve dok ne dobijete žele.
  4. Dobiveni žele odvojite od kalupa i stavite na biskvit od maka pazeći da je žele na sredini.
  5. Preko biskvita i želea od višanja stavite mousse od bijele čokolade.


Mousse od bijele čokolade

  • 400 g bijele čokolade
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 1 paket (6 listića) želatine u listićima


Priprema:

  1. Od 500 ml vrhnja za šlag oduzmite 100 ml te u tih 100 ml dodajte razlomljenu čokoladu i otopite je na laganoj vatri uz stalno miješanje.
  2. Preostalih 400 ml vrhnja za šlag izmiksajte čvrsto.
  3. Želatinu napravite prema uputi na vrećici, te ju dodajte u otopljenu čokoladu.
  4. Čokoladu lagano i postepeno sjedinite s izmiksanim šlagom, te dobivenu kremu stavite na biskvit, odnosno žele od višanja.
  5. Tortu stavite u hladnjak preko noći, a sutradan uživajte u ovom predivnom slatko-kiselom desertu.


Katarinu možete pratiti na društvenim mrežama: Instagram i Facebook.

Linker
04. studeni 2024 13:00