Zdrava kuhaona

Beri i Lucija bile su u berbi i pripremile šparoge

Toliko su dobre za zdravlje da poželimo da im sezona traje puno dulje. Stoga uživajte u njima sve do zadnjeg trena, a sačuvajte ih i za dane kada ih nema...

Koriste se u prehrani još od starog Egipta i Rima, a cijene se i njihova ljekovita svojstva. Šparoge su niskokalorične, a bogate vitaminima, mineralima i vlaknima. Osim što su izdašan izvor kalija i kalcija, dobar su izvor vitamina B6, folne kiseline, željeza, fosfora i aminokiseline asparagin, po kojoj su i dobile ime.

Upravo zahvaljujući njoj šparoge su odličan čistač jetre i žuči. Uz samonikle, koje su izražajnije gorkastog okusa, ima i uzgojenih šparoga, od bijelih do zelenih. No, to ste već mogli čitati u kolumni naše nutricionistkinje Vesne Bosanac.

Snimila: Berislava Picek/EPH
Ako niste ljubitelj divljih i gorkih šparoga, slobodno posegnite za onim iz uzgoja koje su puno slađe.

Prve gredice

Moji vrtlarski počeci, ne brojimo li ono što sam kao djevojčica sadila s tetom u Slavoniji, sežu deset godina unatrag na našem imanju nedaleko od Zagreba. Počela sam skromno, na 30 kvadrata, planirala vrt u skicama pa to pokušavala prenijeti na zemlju. Nešto je niknulo i raslo obećavajuće, nešto se samo sramežljivo pojavilo, a nešto se pokazalo u svoj svojoj raskoši. Mislila sam da sve što nalazim na tržnicama mora biti i u mojem vrtu. Radila sam gredice koje su bile replike onih iz djetinjstva, savršene i ravne, odolijevala tretiranju bilo koje vrste i borila se s travom, krticama, puževima i voluharicama.

Razmišljala sam: ako ću koristiti nešto što nije potpuno prirodno, takve plodove mogu kupiti i na tržnici. Radni tjedan ne ostavlja vremena za vrtlarenje, nego samo vikend, tako da sam morala popustiti u očekivanjima savršenog vrta i prihvatiti da su i trava i životinje ono što čini vrt.

Površina vrta se tijekom godina širila, a ja sam provodila vrijeme na zraku uz fizičku aktivnost. Zapravo, i trebala li više? A uvijek sam nečim napunila košaricu i ponijela kući da imamo tijekom tjedna. Počela sam i malčirati, odnosno vrt pokrivati sijenom kako bih biljke zaštitila od suše, omogućila im da dulje zadrže vodu i spriječila da vrt preraste trava.

Samonikle biljke

Otkrila sam i zanimljive samonikle biljke, samo ih treba prepoznati. Tako sam na našoj zemlji pronašla samonikli hren, koprive, maslačak… Kako podneblje nije takvo da će šparoge izrasti same, posadila sam ih i strpljivo čekala tri godine da uberem prve izdanke. Priznajem, nije to bila neka berba, ali radost zbog svake nađene šparoge bila je nemjerljiva: odmah je završavala u salati, a ako ih je bilo više, kuhao se kremasti rižoto. A pojave se nešto kasnije od onih pravih, divljih iz Dalmacije i Istre koje kupujem na tržnici, dok ostatak vrta još spava, samo se zelene luk i češnjak posađeni ujesen.

Snimila: Berislava Picek/EPH
Iako neka djeca baš i nisu ljubitelji šparoga, Lucija ih voli jesti na rižoto.

Kako ih "prevariti"

Djeca najčešće ne vole miris blanširanih šparoga pa ih treba uklopiti u jelo koje vole. Moja Lucija voli rižota pa tako i šparoge u njima mogu proći. Ja volim sve sa šparogama: od sirovih u salati do kratko pirjanih u fritaji ili do kuhanih u juhi. Izabrale smo dva jela: rižoto sa šparogama i neobičnu salatu na prijelazu iz zime u proljeće.

Snimila: Berislava Picek/EPH
Ovaj rižoto i proljetna salata super se slažu - poslužite ih zajedno ili samostalno, u oba slučaja bi vam se moglo svidjeti.

20 dag riže za rižoto
2 glavice ljutike ili nekoliko stapki mladog luka
3 češnja češnjaka
2 dl suhog bijelog vina
5 dl temeljca od šparoga
maslinovo ulje
maslac
2 vezice divljih šparoga
parmezan
sol
papar

Priprema:

  1. Šparoge očistite tako da ih odlomite tamo gdje same pucaju. Vrhove blanširajte 2-3 minute i ocijedite.
  2. Tvrde dijelove stavite kuhati s malo soli kako biste dobili temeljac kojim ćete podlijevati rižoto.
  3. Na maslinovu ulju pirjajte sitno nasjeckan luk, dodajte rižu. Čim se zastakli i postane prozirna, dodajte vino. Kad vino ispari, pirjajte uz neprekidno miješanje i povremeno podlijevanje temeljcem 15-20 minuta, ovisno o riži koju koristite.
  4. Pri kraju dodajte blanširane vrhove šparoga, promiješajte i kuhajte još minutu. Maknite s vatre, dodajte maslac, promiješajte da se otopi i servirajte.

Savjet više!
Ova se jela mogu pripremati i s uzgojenim šparogama, samo što se one pripremaju cijele, a ne samo vršci.

10 dag matovilca
10 dag mladog crvenog radiča
1 vezica divljih šparoga
nekoliko rotkvica
1 kruška
limunov sok
10 dag kremastog kozjeg sira
maslinovo ulje
cvijet soli ili krupna morska sol
balzamični ocat

Priprema:

  1. Šparoge blanširajte i ohladite. Povrće operite, odvojite listiće salate, rotkvicu narežite na tanke listiće.
  2. Krušku ogulite, narežite na kockice i nakapajte limunovim sokom da ne potamni.
  3. Sir narežite na kockice.
  4. Sve sastojke promiješajte i začinite prema želji.

Linker
05. studeni 2024 01:03