Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, po svojim nutritivnim svojstvima smatra se jednom od najhranjivijih namirnica na svijetu. Ako jedete tamnu čokoladu, provjerite da sadrži 70 i više posto kakaa.
Evo zašto biste ga trebali češće konzumirati:
1. Kakao je namirnica koja ima najveću koncentraciju antioksidansa (više nego crno vino, zeleni čaj, sjemenke acai i goji bobice - zajedno!).
2. Ima visoku koncentraciju magnezija koji neutralizira toksine, jača kosti i zube, opušta živce i doprinosi sprječavanju nakupljanja kiselina.
3. Sadrži željezo koje trebamo kako bismo održali našu krv zdravom.
4. Sadrži krom moji pomaže pri održavanju ravnoteže šećera u krvi i u čišćenju jetre od alkohola.
5. Bogat je i cinkom koji ima ključnu ulogu u imunološkom sustavu te je važan za jetru, gušteraču i kožu.
6. Poboljšava kognitivne funkcije i pamćenje, a isto tako može pomoći u sprječavanju Alzheimerove bolesti.
7. Velik je izvor sumpora koji pomaže jetri i gušterači u njihovim funkcijama, daje sjaj kosi te jača nokte.
8. Kakao je odličan izvor vlakana koja, osim što produžuju osjećaj sitosti, također snižavaju razinu kolesterola i pospješuju probavu.
9. Daje mnogo energije i pomaže u borbi protiv umora.
10. Sadrži fenilalanin, sastojak koji poboljšava raspoloženje, oslobađa endorfine i neurokemijske spojeve važne za raspoloženje. Smatra se i afrodizijakom.
11. Oslobađa serotonin, odnosno 'hormon sreće'. Vjeruje se da je upravo ova neurotransmiterska kemikalija itekako odgovorna za naše raspoloženje, opuštenost i nepresušni optimizam.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....