Donosim popis namirnica koje imaju loš utjecaj na našu kožu i s kojima zaista ne treba pretjerivati. Zbog kože, ali i zdravlja općenito.
Šećer uništava proteine i lipide
Šećer je odgovoran za debljanje, bore, opuštenu kožu... Šećer i škrobom bogata hrana (koja ima visoki glikemijski indeks) su iznimno štetni za kožu, zapravo, i za sve organe. Putem procesa poznatog pod nazivom glikacija, molekule šećera se vežu na proteine kože.
Nažalost, proteini u našoj koži koji su najpodložniji glikaciji zapravo su isti oni proteini koji mladu kožu čine tako jedrom - a to su kolagen i elastin.
Za vrijeme procesa glikacije oni slabe i postaju manje gipki i elastični, što se na koži odražava pojavom bora, opuštenosti i gubitka sjaja.
Što je još gore, ti vanjski znakovi starenja počinju se javljati već u dobi od 30 do 35 godina - to je životno doba u kojem posljedice prekomjernog izlaganja suncu, izloženosti oksidacijskom stresu, hormonalnih promjena i razvoja završnih produkata glikacije postaju vidljive, odnosno počinju se stvarati prve bore.
Trans-masti usporavaju protok krvi kroz kožu
Nalaze se u brzoj hrani, prženoj hrani, margarinu… Trans-masne kiseline ne samo da podižu razinu lošeg kolesterola u krvi i uzrokuju dijabetes već i sužavaju krvne žile koje prolaze kroz kožu. Oslabljena prokrvljenost kože dovodi do prijevremenog starenja i bora.
Alkohol povećava razinu toksina
Umjerena konzumacija vina vam neće naštetiti, ali zato redovita oštećuje jetru. Kada jetra dobro radi, toksini prirodno izlaze iz tijela.
Ne konzumiranje zdravih masti
Zdrave masti su ključne za zdravlje naše kože i mladolikost. Smanjuju upalu kože, potiču rast kose i grade jake stanične membrane koje smanjuju gubitak vode u stanicama kože.
Za lijepu kožu redovito jedite:
- losos
- chia sjemenke
- avokado
- bademe
- klice
- orašaste plodove
- zeleno lisnato povrće
- kokosovo ulje
- jaja
Sol zadržava vodu
Zbog previše soli tijelo zadržava vodu i daje nam natečeni izgled. Nedovoljno vode dovodi do pojave bora i tako koža brže stari.
Prerađeno meso uzrokuje dehidraciju
Iako ih mnogi vole, slanina, kobasice i druge mesne prerađevine imaju u sebi mnogo soli i konzervansa. Konzumiranje previše mesnih prerađevina dovodi do dehidracije i upale. Ovi proizvodi smanjuju količinu vitamina C u tijelu, kao i kolagen. Vitamin C je antioksidans koji može pomoći u prevenciji štete, ali i pojačati proizvodnju kolagena i tako ublažiti linije, bore i ožiljke.
Ali ako se ti toksini nakupljaju u jetri, a nisu pravilno razgrađeni, to može uzrokovati oštećenje kože, i dovesti do akni, blijede kože i bora, gubitka kolagena, elastičnosti, crvenila, dehidracije i nadutosti.
Prepečeno meso šteti koži
Prepečeno meso može sadržavati ugljikovodike koji potiču upale, a upale uništavaju kolagen u koži.
Začinjena hrana može izazvati crvenilo
Začinjena hrana širi krvne žile i može izazvati rozaceu. Tako koža izgleda crveno i otečeno. Nema ničeg lošeg u jedenju začinjene hrane s vremena na vrijeme, ali redovita konzumacija dovodi popucalih kapilara, otečenosti i trajnog crvenila.
Namirnice koje će vam pomoći zadržati kožu svježom i mladom:
- Šipak - sadrži vitamine i antioksidanse, pomaže u borbi protiv oštećenja od sunca.
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje - sadrži omega 3 i masne kiseline koje su dobre za kožu.
- Borovnice - bogate su antioksidansima, pomažu u održavanju elastičnosti krvnih žila i smanjuju krvni tlak
- Zeleni čaj - pomaže u sprečavanju oksidativnog oštećenja kože od UV zračenja.
- Zeleno lisnato povrće - bori se protiv starenja i prepuni su vitamina K, A, C i E.
- Masna riba - poput lososa, tune, srdele i skuše, odličan su izvor omega-3 masnih kiselina koje smanjuju upalna stanja.
- Voda - igra najvažniju ulogu u borbi protiv procesa starenja
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....