SHUTTERSTOCK
neugodno stanje

Uf, gljivice na noktima! Kako najlakše prepoznati simptome

Savjeti koji vam mogu pomoći

Zadebljani nokat, žućkasto-smeđe boje, mrvi se i ljušti, promijenio je oblik i neugodnog je mirisa - sve to gotovo uvijek upućuje na gljivičnu infekciju. Česte su osobito ljeti. Ne ide nam u prilog ni to što velik dio godine provodimo u zatvorenim cipelama i tako gljivicama osiguravamo plodno tlo za rast i razmnožavanje. Osobe s dijabetesom imaju veći rizik od razvoja komplikacija gljivične infekcije nokta pa redovito trebaju pregledavati stopala i obratiti se liječniku ako sumnjaju na infekciju.

- Kada je imunosni sustav oslabljen, gljivični patogeni lako se mogu naseliti u koži. Ako su koža i nokti vlažni i omekšani, gljivica lako prodire u njih. Na toplim i vlažnim mjestima kao što su bazeni i saune rizik od infekcije stoga je posebno visok - kaže dr. Uta Schlossberger, poznata njemačka dermatologinja iz Kölna.


Dugotrajno liječenje

Gljivične infekcije noktiju uglavnom su tvrdokorne, liječenje je dugotrajno, a infekcija se nerijetko vraća. Najčešće se tretira antimikoticima, ponekad laserom, a ako treba, nokat se i vadi, no to želite izbjeći.

Evo koji savjeti mogu pomoći da se zaštitite tijekom kupanja.

  1. Ako koristite zajedničke prostorije gdje je mnogo ljudi kao što su sanitarni čvorovi na bazenima ili plažama, nosite svoje japanke ili natikače.
  2. Stopala uvijek treba temeljito osušiti i između prstiju. Možete se poslužiti i sušilom za kosu.
  3. Prozračne pamučne čarape i komotne cipele sprečavaju stvaranje toplog i vlažnog miljea, a također smanjuju pritisak na kožu i nokte.
  4. Ručnici, čarape i cipele ne smiju se dijeliti s drugima kako bi se spriječilo širenje gljivica.
  5. Čarape i ručnike uvijek treba prati na 60 stupnjeva kako bi se uništile gljivice
Linker
18. rujan 2024 13:44