Začini su odigrali važnu ulogu u sprečavanju kvarenja namirnica i sudjelovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja. Trgovina začinima odredila je geostratešku važnost brojnih područja svijeta. Štoviše, žudnja za njima otkrila je Novi svijet. Bez njih ni danas ne možemo. Jednostavno govoreći, začini začinjaju naš život.
MAJČINA DUŠICA
Thymus serpyllum
ODLIČNA JE I SVJEŽA I SUHA
Majčina dušica je biljka Mediterana i uvelike se koristila u narodnoj medicini prije nego što je svoje mjesto našla u kulinarstvu. Svježa i suha, prati kadulju u nadjevu za perad, a bosiljak i origano u umacima s rajčicom.
Eterično ulje majčine dušice sadrži mnoge aktivne komponente među kojima važno mjesto imaju aromatski terpeni.
Majčina dušica ima široku primjenu u olakšavanju različitih zdravstvenih tegoba.
Sprečava rast i razvoj mikroorganizama u usnoj šupljini, pa se još od vremena starih Grka koristi za grgljanje i ispiranje usta. Učinkovito je pomoćno sredstvo i kod reumatskih tegoba te kod bolesti srca. Djeluje protiv nastajanja plinova, pomoć je kod izmokravanja i sprečava razmnožavanje bakterija u mokraćnim putevima. Općenito, jača imunitet.
Velik je potencijal ove biljke. U budućnosti će se vjerojatno više koristiti u prevenciji i liječenju raka te prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.
PILETINA S MAJČINOM DUŠICOM
Sastojci:
- 1 kg pilećih zabataka
- 1 limun
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol i papar
- 5 svježih grančica majčine dušice
Priprema:
- Posolite i popaprite piletinu i poprskajte je uljem. Stavite je u prikladnu posudu za pečenje u pećnici tako da je strana s kožom okrenuta dolje. Prvo je pržite na srednjoj vatri oko 15 minuta bez okretanja.
- Kada se otopi većina masti i kožica postane zlatna i hrskava, okrenite komade piletine na drugu stranu.
- Narežite limun na kriške i s izmrvljenom majčinom dušicom dodajte piletini. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C sljedećih 13 do 15 minuta. Poslužite odmah.
Majčinu dušicu kao začin možete dodati krumpiru, gljivama ili buči prije pečenja, možete je staviti u marinadu za ribu i ramstek, dodati posljednji "tač" svom bolonjezu ili gulašu i, naravno, pečenoj janjetini. Također, od nje možete skuhati čaj. U, kako se to lijepo kaže, visokim gastro krugovima - grančicom svježe majčine dušice obogaćuju okus pjenušca, likera od kruške i marelice, pite od limuna i quichea
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....