Lavanda se može upotrebljavati kao ulje, tinktura, mirisni jastučić s biljem.
 Getty Images
Ljekovito bilje

Ublažava bolove, popravlja raspoloženje i pomaže kod nesanice... Znate li je pripremiti?

Nije samo ugodan miris, lavanda olakšava probleme sa spavanjem.

Ova mediteranska biljka specifičnog mirisa od davnina je poznata po višestrukoj namjeni. Koristimo je za sapune, šampone ili za mirisanje ormara s odjećom, a i njen naziv dolazi od latinske riječi lavare, što znači “oprati”.

No, lavanda nije samo mirisna, ona je i ljekovita biljka s impresivnom listom djelovanja, od ublažavanja bolova do popravljanja raspoloženja, a na tom je popisu i pomoć kod spavanja. U novo vrijeme lavandinu učinkovitost za olakšavanje problema sa spavanjem potvrdio je veći broj studija.


Kupka prije spavanja

Lavanda se može upotrebljavati kao ulje, tinktura, mirisni jastučić s biljem. Ima dokaza da određeni mirisi djeluju na spavanje, usporavajući srčani ritam i snižavajući krvni tlak, dovodeći osobu u opušteno stanje. Takav je i miris lavande, pa je dobra ideja za pomoć kod uspavljivanja nakapati nekoliko kapi njenog ulja na jastučnicu ili u difuzer za eterična ulja.

Esencijalno ulje lavande možete prije spavanja nakapati na dlanove (dvije do tri kapljice) i potom dobro udahnuti miris. Nakon toga, utrljajte ulje u ručne zglobove ili sljepoočnice.

Nekoliko kapi lavandinog ulja ili četvrtinu šalice suhe lavande ili šalicu jakog čaja od lavande možete dodati u kupku prije spavanja. Odmarajte se u kupki dvadesetak minuta. Opuštajuća kupka od lavande dobra je i za djecu, no nemojte staviti više od dvije kapi ulja kako biste spriječili iritaciju kože ili očiju.


Opuštanju pridonose i jastučići za oči

Četvrtinu šalice sušene lavande pomiješajte s rižom ili sjemenkama lana i umotajte u komadić nježne pamučne tkanine. Zašijte jastučiće, da se sadržaj ne rasipa, i položite ih na zatvorene kapke. Za čaj jednu do dvije žličice svježih ili sušenih pupova lavande stavite u šalicu i prelijte vrelom vodom. Ostavite deset minuta, procijedite, po želji zasladite medom, i popijte.

Iako se većinom dobro podnosi, čaj od lavande može izazvati neke nuspojave, uglavnom ako se uzima u prevelikim količinama. To su mučnina, povraćanje, iritacija kože. Ako vam izazove bilo kakvu alergijsku reakciju, prestanite ga piti. Čaj od lavande stupa u interakciju s određenim lijekovima, primjerice, s barbituratima i sedativima, ali i s lijekovima za razrjeđivanje krvi, pa se ne preporučuje osobama koje ih uzimaju. Može pojačati i osjetljivost na sunčevu svjetlost. Ne preporučuje se trudnicama.


Nemojte propustiti, nova Vita izlazi u četvrtak 15. kolovoza, a paket Jutarnji list + Vita je samo 14 kuna!

Linker
03. svibanj 2024 05:12