Volite li je?
 Catherine Heath/Unsplash
Potvrdile pčele

Tko ju je probao, ne može joj odoljeti: povećava spolnu moć i plodnost, ali nikako nije za svakoga

Tisućama se godina koristi za njegu i ljepotu, za podizanje energije, povećanje spolne nemoći i plodnosti, za liječenje različitih infekcija. Kineska je medicina tradicionalno koristi u liječenju infekcija, zatvora, kroničnog hepatitisa, anemije, a u novo doba i kao zaštitu od štetnog zračenja.

Matična mliječ najdragocjeniji je pčelinji proizvod. Ovaj bjelkasti želatinozni sekret izlučuju pčele hraniteljice kako bi osigurale najbolju hranu za svoju maticu. Buduća matica genetski je identična ostalim pčelama, no zbog toga što jede isključivo matičnu mliječ, naraste dvostruko veća od radilica, živi dvanaestak puta dulje od njih (šest godina prema šest mjeseci) i poput stroja koji nikada ne posustaje obavlja jedinstvenu ulogu matice donoseći i do dvije tisuće jajašaca na dan. Pa što je to u matičnoj mliječi što od odabrane među pčelama stvara gotovo nadnaravnog kukca?


Što sve sadrži i kako nam pomaže

Pogled na tipični sastav otkriva tajnu moćnog djelovanja: u matičnoj mliječi je 60 do 70 posto vode, 12 do 15 posto proteina, deset do 16 posto šećera (glukoze i fruktoze), tri do šest posto masnoća, dva do tri posto šećera, tri do šest posto masnoća, dva do tri posto vitamina (i to gotovo svih: A, D, B1, B2, niacin, B5, B6, biotin, folna kiselina, B12...), minerali i oligoelementi (željezo, kalcij, fosfor, magnezij, cink, bakar, silicij, nikal, natrij, mangan), enzimi, soli, aminokiseline, antitoksični i antibiotički faktori, faktor rasta, citostatski i antitumorski faktori...

Popisu kao da nema kraja pa je jasno da je matična mliječ tvar kakvoj u prirodi nema ravne. Njeni omjeri variraju ovisno o klimi, geografskom položaju, zdravlju pčela i drugim faktorima.

Matična mliječ tisućama se godina koristi za njegu i ljepotu, za podizanje energije, povećanje spolne nemoći i plodnosti, za liječenje različitih infekcija, naročito kožnih. Kineska je medicina tradicionalno koristi u liječenju infekcija, zatvora, kroničnog hepatitisa, anemije, a u novo doba i kao zaštitu od štetnog zračenja.


Tako široka primjena

Primjenjuje se za zaista različite tegobe - ima snažno antivirusno i antibakterijsko djelovanje, koristi se kod peludne groznice i astme, kod bolesti jetre i upale gušterače, dijabetesa tipa 2, dijabetičkog stopala, umora, iscrpljenosti, nesanice, kod PMS-a i kod problema u menopauzi, kod bolesti bubrega, čira na želucu, visokog kolesterola, kao pomoćno sredstvo u liječenju raka, za općenito poboljšanje ili održavanje zdravlja, za jačanje imunosnog sistema, za usporavanje posljedica starenja... Nešto od toga je i znanstveno potvrđeno.

Malo je istraživanja provedeno na ljudima, no studije na životinjama govore da matična mliječ pokazuje aktivnost protiv tumora te protiv otvrdnuća arterija.

Za mnoge od ostalih navedenih tegoba nema još dovoljno znanstvenih dokaza, no vjerojatno većina onih koji su si matičnom mliječi pokušali olakšati prehladu ili neku kožnu infekciju može reći da je, u najmanju ruku, bila djelomično učinkovita (uz pravilnu primjenu, naravno). Matična mliječ rado je korišten sastojak i u kozmetičkoj industriji jer obiluje kolagenom i koenzimom Q10, a sadrži i vitamine B skupine koji povoljno utječu na zdravlje kože, kose i noktiju.


Zašto je tako skupa?

Matična mliječ može se kupiti u ljekarnama u obliku tableta, praha ili tekućine, ali i svježa kod pčelara tijekom svibnja i lipnja dok traje njezino skupljanje. Njezina je cijena prilično visoka, razlog je taj što se proizvodi u malenim količinama za čovjeka - dobro vođena košnica u pola godine može proizvesti oko 500 grama matične mliječi. Budući da je svježa matična mliječ lako kvarljiva, mora se odmah nakon prikupljanja spremiti na dovoljno hladno mjesto (to može biti i kućni hladnjak) do prodaje ili prerade. Procesom liofiliziranja (oduzima joj se voda te se pretvara u prah) matičnoj se mliječi produljuje rok trajanja, a tako obrađena može se čuvati nekoliko godina. Nekad joj se radi produljenja trajnosti dodaju med ili pčelinji vosak. Čuva se na suhom, hladnom i mračnom mjestu jer je vlaga, toplina i svjetlo brzo razgrađuju. Svoja najbolja svojstva i zdravstveni učinak matična mliječ, svježa ili liofilizirana, pokazat će ako je konzumirate pravilno, a to znači da je stavite pod jezik i ostavite pet minuta da se rastopi. Preporučuje se ništa ne jesti 30 do 45 minuta nakon toga. Prema provedenim ispitivanjima, najbolji se učinci kod odraslih osoba postižu dozom od 400 do 600 mg svježe ili 130 do 200 mg liofilizirane matične mliječi na dan tijekom 30 dana. Doze za djecu upola su manje. Tijekom terapije treba raditi stanke.

ČITAJTE I:


TKO TREBA BITI OPREZAN

Matična mliječ smatra se vjerojatno sigurnom za većinu ljudi kad se pravilno uzima. Njene specifične kombinacije s cvjetnim peludom mogu se sigurno uzimati do tri mjeseca. Kad se stavlja izravno na kožu također je sigurna za većinu ljudi, ako se nanosi pravilno.

Oprez kod primjene je potreban jer matična mliječ, bez obzira na to kako je došlo do kontakta, može izazvati ozbiljne alergijske reakcije kao što su osip, astma, oticanje grla, pa i anafilaktički šok.

Rijetko može izazvati krvarenje u crijevima (krvavi proljev) praćeno bolovima u trbuhu. Vjerojatnije je da će na matičnu mliječ alergične biti osobe koje već imaju poznate (peludne) alergije. Javi li se bilo kakva alergijska reakcija, odmah je treba prestati uzimati. Ona može izazvati i neke nuspojave, poput proljeva. Kod nekih stanja i bolesti matična mliječ se uopće ne preporučuje. To su astma i poznata alergija na pčelinje proizvode, jer reakcija može biti fatalna. Budući da stimulira rad štitne žlijezde, ne bi je smjele uzimati osobe kojima štitnjača pojačano radi. Zbog imunostimulirajućeg djelovanja ne preporučuje se ni osobama kojima je presađen organ, kako bi se izbjegla opasnost od mogućeg odbacivanja transplantata. Matična mliječ može pogoršati stanje kod dermatitisa, a s obzirom na to da može sniziti krvni tlak, osobe s niskim tlakom trebaju je uzimati s oprezom. Može i pojačati djelovanje lijeka protiv zgrušavanja krvi (varfarin).

Djelovanje kod trudnica, dojilja i male djece još nije dovoljno ispitano pa je najbolje da je i ne uzimaju.

Linker
09. lipanj 2024 19:51