Tea Blažević

 FOTOGRAFIJE: TOMISLAV KRISTO/CROPIX
što nam donosi ljeto

Tea Blažević otkrila dugoročnu prognozu: Kakve nas temperature čekaju te čega se najviše trebamo paziti

Tko se posebno treba paziti na vrućinama!

Sunčani i vrući dani su pred nama. Naravno, to smo i očekivali s obzirom na to da nam se uskoro bliži ljeto. No, čini se kako će i ovo ljeto biti zaista toplo, barem tako tvrdi meteorologinja Tea Blažević s N1 televizije. Ona nam je otkrila kakve temperature nas čekaju, hoće li biti oborina te kako se zaštititi od UV zračenja.

- Prema trenutačno dostupnim prognostičkim materijalima, pred nama je iznadprosječno toplo ljeto, uz vrlo veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Oborine je puno teže prognozirati na sezonskoj skali, ali sve upućuje na to da će ovo ljeto biti sušnije. Što se nepogoda tiče, ljeti su česti lokalni pljuskovi koji mogu biti izraženiji, uz grmljavinu, ali ne možemo na sezonskoj skali reći kada će se točno takve pojave dogoditi - rekla je Tea.

Meteorologinja ističe da je lipanj inače nestabilan mjesec, a ako je suditi prema trenutačno dostupnim prognostičkim materijalima, početak lipnja neće biti stabilan.

- I lipanj i ostali ljetni mjeseci bit će iznadprosječno topli, pritom je u srpnju i kolovozu moguće i veće pozitivno odstupanje temperature od prosjeka - objasnila je Tea.

Dodaje kako je na sezonskoj skali teško govoriti kad ćemo imati "osvježenja" koja su posljedica prodora hladnijeg zraka. Toga će zasigurno biti, ali teško je reći kada se to točno dogoditi.

- Isto vrijedi i za vremenske nepogode. Ljeti se često znaju dogoditi brzi prelasci hladnih fronti koje kad naiđu nad užareni kontinent znaju izazvati burne atmosferske prilike. No, na sezonskoj skali ne možemo znati kada će se to točno dogoditi - kaže Tea.


Kako će vremenske prilike utjecati na naše zdravlje?

Meteorološke prilike imaju veliki utjecaj na naše zdravlje, kaže Tea, osobito kad se radi o nagli promjenama, i ovaj utjecaj je veći kod osjetljivih skupina ljudi i kroničnih bolesnika.

- S obzirom na to da će vjerojatno tijekom ljeta biti pojave toplinskih valova, osjetljivim skupinama savjetujem laganije odijevanje, laganu prehranu i dovoljan unos tekućine. U najtoplijem dijelu dana najbolje je, ako je to moguće, izbjegavati izlazak na otvoreno - istaknula je Tea.

Meteorologinja upozorava i na UV zračenja koja su opasna po zdravlje.

- UV zračenje je već visoko i vrlo visoko. Često u svojim izvještajima ističem kako u takvim okolnostima djeca mogu dobiti opekline za manje od 10 minuta. Treba se adekvatno štititi, biti odgovoran, izbjegavati boravke na otvorenom u najtoplijem dijelu dana - istaknula je.

Dodaje da u ljetu uistinu možemo uživati ako se ponašamo odgovorno i klonimo se izlaganja suncu od 11 do 16.

- Savjetujem prozračnu odjeću, šešire sa širokim obodima, obavezno je korištenje zaštitnih krema, i prije svega, dovoljna hidratizacija - rekla je.


Hoćemo li osjetiti utjecaj klimatskih promjena?

- Mi već osjećamo utjecaj klimatskih promjena. U sve toplijoj klimi, kakvoj svjedočimo, treba računati na sve žešće i češće ekstreme, kao npr. toplinske valove, koji mogu biti i smrtonosni. Zato je važno da prestanemo zagrijavati Zemlju, odnosno moramo prestati koristiti fosilna goriva i okrenuti se obnovljivoj i čišćoj budućnosti. Svijest o tome nastojim podizati kroz svoju autorsku emisiju Klimatska budućnost u programu N1 televizije - zaključila je Tea.

Linker
18. travanj 2024 03:47