SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Svaka ima svoje značenje! Znate li koju boju orhideje pokloniti dragoj osobi, poslovnom partneru, a koju za useljenje

Još neke prigode u kojima možete pokloniti orhideje su rođenje djeteta, za što su najbolji izbor bijeli ili ružičasti cvjetovi

Orhideja izražava harmoniju i ljepotu. Postoji mnogo vrsta i sve su jednako elegantne, ali i strastvene i senzualne i koju god vrstu odabrali, predstavljat će profinjen poklon, idealan za izražavanje čistih i iskrenih osjećaja. Drugim riječima, simbol su ljubavi i obično se daruju osobi koja nam je jako draga.

No, pravo značenje je određeno bojom cvijeta.

Bijela orhideja je simbol čistoće, profinjenosti i elegancije i ukazuje na plemenitost misli i namjera.

Ljubičasta odražava znak divljenja i dobar je izbor za dar prijatelju ili mentoru kojeg poštujete.

Ružičasta simbolizira ženstvenost, ljupkost i sreću i idealan je dar za žensku osobu koja zauzima posebno mjesto u vašem srcu, za proslavu zaruka ili godišnjicu braka, ali i za bilo koju drugu veselu prigodu.

Narančasta simbolizira ponos i odvažnost.

Crvena orhideja znači duboku strast, ali i snagu i hrabrost.

Smeđa orhideja obično se poklanja poslovnim partnerima, za proslavu poslovnog uspjeha i slično.

Za useljenje

Još neke prigode u kojima možete pokloniti orhideje su rođenje djeteta, za što su najbolji izbor bijeli ili ružičasti cvjetovi. Za prvi posjet nečijem domu nećete pogriješiti ni s jednom bojom, a narančaste i žute su odlične kako biste poželjeli nekome sreću u nekom pothvatu ili čestitali na uspjehu u školi, položenoj maturi, ispitu i slično.

Poželjno presađivanje

Nakon cvatnje, ako je potrebno, orhideja se može i presaditi. Poželjno je da je presadite u proziran lončić (kako biste lakše pratili koliko korijen ima vlage i svjetla). U prosjeku orhideje se presađuju svake tri godine. Korijenje koje slobodno viri izvan lončića ne smije se rezati jer bi na taj način biljka izgubila organ koji je hrani. Čak i zapuštene orhideje ili ako ste ih kupili pri kraju cvatnje uz pravilnu njegu već za nekoliko mjeseci mogu ponovno procvjetati.

Linker
05. ožujak 2024 17:56