SHUTTERSTOCK
Jačanje mišića

Pušite balone za veći kapacitet pluća

Počnite s napuhivanjem nekoliko balona na dan pa postupno povećavajte do 15-20 napuhanih balona

Za oboljele od plućnih bolesti kao što su KOPB, astma ili plućna fibroza, a i za sve starije osobe, vrlo je važno osigurati dovoljan kapacitet pluća, čemu može pridonijeti jednostavna vježba puhanja balona. Puhanjem balona, naime, vježbaju se mišići koji su odgovorni za širenje i podizanje dijafragme i prsnog koša, što omogućuje plućima da uzimaju kisik tijekom udisaja i izbacuju ugljični dioksid u izdisajima.

Kisik vraća energiju stanicama

Premda učinkovito potiče sposobnost širenja pluća i uzimanja zraka, ova vježba ne utječe na veličinu ili broj alveola u plućima (alveole su zračni mjehurići u kojima se odvija izmjena kisika i ugljičnog dioksida). Počnite s napuhivanjem nekoliko balona na dan pa postupno povećavajte do 15-20 napuhanih balona, savjetuje neproitna organizacija Pulmonary Fibrosis Now. Što više budete opskrbljivali tijelo kisikom tijekom vježbanja, to ćete dulje moći izdržati bez zaduhe i umora.

Kisik vraća energiju stanicama i mišićima razlažući glukozu i stvarajući gorivo za mišiće. Kada je dostupno puno kisika, mišići imaju veće rezerve energije, što povećava izdržljivost pluća. Redovnim puhanjem balona možete postupno povećavati kapacitet pluća i njihovu sposobnost da održavaju dovoljnu opskrbu kisikom tijekom vremena.

Potrebno je i malo opreza. Ljudi sa zdravim plućima vjerojatno neće imati teškoće dok pušu balone, no osobe s oštećenom funkcijom i kapacitetom pluća, kao kod plućne ibroze, mogu osjetiti omaglicu ili vrtoglavicu koje bi trebale nestati kada prestanu puhati. Kako se kapacitet pluća bude povećavao, tako bi se te pojave trebale smanjivati i na kraju nestati.

Linker
01. lipanj 2024 12:45