SHUTTERSTOCK
Napravite to odmah

Promatranje ptica - sasvim jednostavna aktivnost očuvat će vaše mentalno zdravlje

Studenti koji su promatrali ptice prijavili su značajan porast pozitivnih emocija i pad uznemirenosti


Postoji puno učinkovitih metoda koje pomažu našem mentalnom blagostanju, a jedna od njih je boravak u prirodi. Okruženost zelenilom na nas djeluje umirujuće, ublažava nervozu, stres i vraća nas u harmoniju života. No, uz floru, u našem se ekosistemu fauna također pokazala ljekovitim sredstvom u borbi protiv stresa što je doživjela i prof. psihologije Lizabeth Roemer. Naime ova je žena još u vrijeme pandemije počela promatrati ptice. Otkrila je kako joj njihova prisutnost i pjev podižu raspoloženje i dobro utječu na mentalno zdravlje.

Studija

O ovim su dobrobitima konzervatorski biolog Nils Peterson i kolege proveli eksperimentalnu studiju u kojoj su studenti, nasumično raspoređeni, dobili upute da barem jednom tjedno šeću kroz prirodu ili da prilikom šetnje prirodom promatraju ptice. Studenti koji su primijetili ptice u šetnji prijavili su značajan porast pozitivnih emocija i značajan pad uznemirenosti. Ova je studija pokazala kako postoji nešto specifično u traženju ptica ili barem u traženju elemenata u prirodi što dovodi do poboljšanja mentalnog zdravlja. Autori studije se pozivaju na model ekološke psihologinje Melisse Marselle i kolega 2021. o tome kako biološka raznolikost može koristiti ljudskom zdravlju.

Dobrobiti šetnje u prirodi i promatranja ptica

Uz njih psihologinja Roemer ističe sljedeće dobrobiti promatranja ptica:

1. Smanjuje razine stresa

- Okruženje koje je zanimljivo, ugodno i umirujuće može smanjiti naše fiziološko uzbuđenje, a također pojačati pozitivne emocije. Hodanje područjem obogaćenim biljkama, cvijećem, drvećem i vodom s fokusom na traženje ptica uvelike se razlikuje od mog tipičnog svakodnevnog okruženja i aktivnosti. Iako se svakako mogu osjećati tužno, ljuto ili pod stresom dok sam vani promatrajući ptice, također primjećujem da mi se dah malo usporava i da redovito doživljavam trenutke radosti ili smirenosti kad primijetim pticu, ili cvijet, ili prekrasan vidik - kaže Roemer koja dopušta dodatnim iskustvima promatranja ptica i osluškivanja njihovih zvukova da je prirodno mijenjaju i opuste.

2. Vraćanje pažnje

Aktivnostima prenatrpan svakodnevni život nesumnjivo predstavlja izazov za našu sposobnost pažnje. Lako nas ometu vanjski podražaji ili vlastite misli i osjećaji. Kada dopuštamo da nam pozornost neprestano privlače unutarnji ili vanjski podražaji, naše sposobnosti pažnje slabe. Marselle je u spomenutom istraživanju primijetila da se ljudske sposobnosti pažnje mogu obnoviti i kada smo udaljeni od svakodnevnih zadataka i zahtjeva i kada okolina privlači našu pažnju bez napora, što je poznato kao fascinacija.

- Kada sam u rezervatu za divlje životinje, ili čak u urbanom parku, s ciljem promatranja i prepoznavanja ptica, otkrivam da zvukovi, prizori i kretanje prirodno privlače moju pažnju i puno mi je lakše odvojiti se od briga ili razmišljanja. Sposobnost privlačenja pozornosti i osvještavanja našeg iskustva bitan je dio prepoznavanja uznemirujućih emocija, poduzimanja značajnih, nagrađujućih radnji i suosjećanja prema drugima. Vraćanje sposobnosti pažnje dok tražimo ptice može nam pomoći da svoju pažnju koristimo učinkovitije i svjesnije u ostatku života - smatra ova psihologinja.

3.Transcendentno iskustvo

- Kada provodim vrijeme gledajući ptice kako lepršaju, lete, skakuću, jedu i međusobno komuniciraju, često osjećam strahopoštovanje i osjećaj poniznosti - kaže Roemer.

Ova psihologinja dodatno objašnjava kako nas strahopoštovanje može transformirati tako da će utišati monoton, samokritičan, nadmoćan, svjestan glas našeg ega te nas istovremeno osnažiti da dublje i iskustvene doživljaje našeg uma.

-Ovaj opis rezonira s mojim iskustvom promatranja ptica. Osjećam se povezanijom, svjesnijom toga koliko sam dio veće cjeline svijeta. Kad mogu taj osjećaj prenijeti natrag u svoj svakodnevni život, sposobnija sam otpustiti frustracije koje se neizbježno pojave i primijetiti trenutke povezanosti i radosti - rekla je.

4. Veća društvena povezanost

Iako se promatranje ptica može učiniti kao usamljena aktivnost, promatrači se, kako navodi ova psihologinja, često se međusobno susreću.

-Ovo je za mene bila neočekivana korist i radost. Kada je rijetka ptica viđena na mjestu koje često posjećujemo, obično ćemo naići na nekoliko jedinki, parova ili grupa ljudi u potrazi za istom pticom, i često ćemo se pozdraviti i provjeriti jedni druge o tome. A kad na putu sretnemo nekoga tko je vidio nešto zanimljivo, uvijek jedva čeka ispričati o tome i reći kako pronaći neobičnu pticu - priča Roemer.

Druženje i istinsko suosjećajne učinkoviti su protuotrov kod osjećaja izolacije i usamljenosti. Zato, ono što već sad možete učiniti za sebe i svoje mentalno zdravlje je prošetati prirodom i potražiti ptice.

Linker
28. svibanj 2024 08:15