Čeznete za dugim slapom kose?
 FOTOGRAFIJE: MILJKO GETTY IMAGES
Ima nade

Pet načina da ubrzate rast kose - jednostavno, prirodno i učinkovito

Postoji dosta načina da taj proces ubrzate i da vaša kosa što prije zablista u punom sjaju i punoj dužini

Duga kosa je klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Možete je vezati u konjski rep, smotati u ležernu punđu s nekoliko ispuštenih uvojaka, ostaviti da slobodno pada niz leđa...ukratko s dugom kosom vrlo lako možete mijenjati svoj izgled iz elegantnog u opušteni, zavodljivi, zaigrani... Nažalost, kosa raste sporo, oko pola centimetra mjesečno u prosjeku pa puštanje kose zahtijeva dosta strpljenja, ali i brige o kosi kako bi ona, kad naraste, izgledala privlačno i zdravo, a ne ofucano. Ipak, postoji dosta načina da taj proces ubrzate i da vaša kosa što prije zablista u punom sjaju i punoj dužini.


1. Redovito je podrezujte

Nije tajna da kosu treba redovito podrezivati kako bi brže rasla. To možda zvuči paradoksalno, ali zanemarujete li taj savjet, za posljedicu ćete imati ispucale vrhove i sporiji rast. Rezanjem odumrlih vrhova omogućavate kosi da ponovo raste zdrava i čvršća te da raste brže. Stoga, usvojite naviku da je podrežete svakih 8 do 12 tjedana. Što je redovitije budete podrezivali, to ćete manje svaki put morati odrezati jer će kosa biti sve manje oštećena na vrhovima.


2. Potaknite rast iznutra

Ponovit ćemo ono što ste vjerojatno mnogo puta čuli i zanemarili: zdrava i uravnotežena prehrana je nužna za lijepu kožu i zdravu kosu. Kako biste potaknuli rast kose, posegnite za namirnicama bogatim željezom, cinkom, proteinima, vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama, kao što su to mahunarke, zeleno povrće, jaja, sjemenke, orašasti plodovi i plava riba. Još jedan dobar savjet naših baka je da svoje obroke obogatite pivskim kvascem koji obiluje vitaminima B1, B5, B8 i B9, te mineralima u tragovima.


3. Ne zaboravite piling vlasišta

Jednako kao kožu lica, i kožu vlasišta treba očistiti od tragova nečistoće, viška sebuma, odumrlih stanica, peruti i nataloženih ostataka proizvoda za styling jer jedino tako možete dati priliku vlasištu da se regenerira. Jednom tjedno, prilikom pranja kose, napravite piling vlasišta: možete to učiniti tako da krupnu kuhinjsku sol ili šećer pomiješate s maslinovim ili kokosovim uljem te da pripremljenu smjesu nanesete na korijen kose i kružnim pokretima prstiju nekoliko minuta trljate po vlasištu. Nakon toga kosu normalno operite šamponom i isperite. Zadnje ispiranje neka bude u hladnoj vodi jer ona potiče zatvaranje kutikula, što za posljedicu ima sjajniju i bolje hidratiziranu kosu.


4. Masirajte vlasište

Masaža vlasišta stimulira folikule vlasi i tako pospješuje rast kose te vlasi čini čvršćim i debljim. Najmanje dva puta tjedno 5 do 10 minuta masirajte vlasište jagodicama prstiju kružnim pokretima. Počnite na vrhu vrata, zatim se pomičite prema tjemenu i na kraju završite na sljepoočicama. Masirati vlasište možete bez ikakvih proizvoda, a možete upotrijebiti i mješavinu esencijalnih ulja koja jačaju kosu, poput ulja bora, limuna, ylang-ylanga ili majčine dušice.


5. Redovito stavljajte masku

Hranjive maske su nevjerojatno učinkovite u poticanju rasta kose. Isprobajte maske koje vam predlažemo i nanosite ih na kosu barem jednom tjedno.

- Uljna maska

Poznato je da ricinusovo ulje potiče rast kose. Bogato je vitaminom E, pomaže u jačanju vrhova kose tako što ih hrani i hidrira. Ricinusovo ulje trebate pomiješati s nekim laganijim uljem, kao što je maslinovo ili arganovo ulje. Pomiješajte jušnu žlicu ricinusovog ulja s 3 jušne žlice maslinovog ulja, nanesite na cijelo vlasište i na cijelu dužinu kose, nježno masirajte nekoliko minuta te ostavite da djeluje najmanje 30 minuta. Isperite blagim šamponom.

- Maska od luka

Luk je odličan saveznik lijepe kose jer pospješuje cirkulaciju i omogućava bolji dotok hranjivih tvari i kisika u folikule, a time i bolju regeneraciju kose. Bogat je sumporom koji potiče kosu na proizvodnju veće količine kolagena i time joj daje veću elastičnost i podatnost. U blenderu sameljite luk kako biste iz njega izvukli sok, zatim pomiješajte 3 jušne žlice soka od luka s 1 jušnom žlicom kokosovog ulja i 1 jušnom žlicom maslinovog ulja. Nanesite na kosu, posebno na korijen, i ostavite da djeluje 1 sat, zatim isperite šamponom. Ova maska čini čuda za kosu, naravno, ako možete podnijeti njezin miris.

- Maska od kokosovog mlijeka

Kokosovo mlijeko pomaže u obnavljanju oštećene kose, rehidraciji isušene kose i poticanju rasta. Pomiješajte 6 jušnih žlica kokosovog mlijeka s 3 jušne žlice ricinusovog ulja te masku nanesite na cijelu kosu i ostavite da djeluje najmanje 30 minuta, a zatim isperite. Možete dodati i nekoliko kapi esencijalnog ulja bosiljka u mješavinu jer će ono potaknuti cirkulaciju u vlasištu.

- Maska od đumbira

Osim što ima protuupalno djelovanje, đumbir je izuzetno koristan za kosu jer pospješuje cirkulaciju vlasišta i ubrzava rast kose. Pomiješajte 2 jušne žlice đumbira u prahu s 1 jušnom žlicom maslinovog ulja ili ricinusovog ulja. Đumbir može djelovati nadražujuće na vlasište pa je poželjno pomiješati ga s neutralnim uljem. Mješavinu nanesite na vlasište i nekoliko minuta masirajte, zatim ostavite 30 minuta da djeluje i na kraju isperite šamponom.

- Maska od jaja

Bogata proteinima, jaja hrane kosu i ubrzavaju njezin rast tako što potiču stanični metabolizam. Pomiješajte jedno jaje s 1 jušnom žlicom ricinusovog ulja i 1 jušnom žlicom meda. Mješavinu nanesite na cijelu dužinu kose, od korijena do vrhova. Ostavite da djeluje 30 minuta, zatim isperite šamponom.

Linker
26. travanj 2024 16:54