SHUTTERSTOCK
njega kože

Od jagoda možete napraviti prirodne maske, a vrlo su korisni i njezini listovi

Iskoristite sezonu jagoda

Osim u svrhu zdravlja, jagode služe i ljepoti pa se mogu koristiti u izradi prirodnih maski, kupki i losiona. Maske su, ovisno o ostalim dodanim sastojcima, prikladne za sve tipove kože pa se za suhu kožu preporučuje maska od zrelih zgnječenih jagoda, vrhnja i meda, za masnu se jagodama dodaju mlijeko i snijeg od bjelanjka, a za mješovitu su prikladne jagode u kombinaciji s malo kamilice i maslinova ulja.


I za čaj

Osim plodova, za zdravlje su vrlo korisni i listovi jagode, od kojih se radi čaj za liječenje upale grla, kod prehlade i gripe, a pokazao se učinkovit i za smirivanje probavnih smetnji. Čaj se spravlja tako da se dvije čajne žlice suhih listova jagode preliju šalicom kipuće vode. Ostavi se da odstoji petnaestak minuta. Pije se toplo, tri puta na dan, po jedna šalica nakon jela, a kod problema s grloboljom može se koristiti za grgljanje.

Jagodama se stoljećima pripisuju i afrodizijačka svojstva - smatraju se neodoljivim voćkama koje pospješuju ljubavnu moć i pomažu u podizanju libida. Jagode asociraju na mala crvena srca, a u kombinaciji sa šlagom, čokoladom ili šampanjcem sinonim su za romantične večeri u dvoje i podizanje ljubavne strasti.

Linker
17. lipanj 2024 10:48