SHUTTERSTOCK
higijena spavanja

Novo istraživanje otkriva da su žene koje loše spavaju manje motivirane na poslu

Istraživači sa Sveučilišta Washington State željeli su ispitati kako san utječe na našu sposobnost da težimo višem statusu i odgovornosti na poslu

Postoji puno stvari koje mogu dovesti do nedostatka motivacije na radnom mjestu, možda ste i sami iskusili neke. Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Sex Roles, loš san može utjecati na motivaciju, i to više kod žena nego muškaraca.


Kako san utječe na motivaciju?

Za potrebe ove studije, istraživači sa Sveučilišta Washington State su ispitali kako san utječe na našu sposobnost da težimo višem statusu i većoj odgovornosti na poslu. Kako bi došli do saznanja, dva tjedna su svakodnevno ispitivali 135 radnika i zamolili ih da otkriju koliko su dobro spavali svaku noć, kako su bili raspoloženi tijekom dana i koliko su se osjećali motivirani za posao nakon što je radni dan završio.

Zanimljivo je da su i muškarci i žene imali i dobre i loše noći sna, ali je ženama motivacija na poslu bila pod većim utjecajem promjena u spavanju.

Unatoč tome što nema razlike između kvalitete sna između muškaraca i žena, rezultati su pokazali da je ženama motivacija bila više pogođena nakon lošeg sna nego muškarcima.

- Kad se žene dobro naspavaju i njihovo je raspoloženje bolje, vjerojatnije je da će toga dana biti usmjerene prema postizanju statusa i odgovornosti na poslu. Ako im je san loš i smanji njihovo pozitivno raspoloženje, uočili smo da su tada manje orijentirane prema tim ciljevima - navela je Leah Sheppard, voditeljica studije, za MindBodyGreen.

Zbog toga je, kažu istraživači, važno otkriti mehanizme koji leže u pozadini spolnih razlika u utjecaju sna na motivaciju. Trenutačno možemo samo nagađati zašto su žene više pogođene, a istraživači napominju da bi to mogla biti kombinacija spolnih razlika u regulaciji emocija i društvenih očekivanja.

No, jednu važnu stvar žene mogu naučiti iz ove studije, a to je da kvalitetnim snom mogu doći do bolje motivacije, ali i obratno.

Ako se u posljednje vrijeme osjećate nemotivirano, a vaš san nije onakav kakav bi mogao biti, možda imate objašnjenje. I bez obzira jeste li zaposlena žena ili ne, ovo je samo jedan od mnogih razloga da vam kvalitetan san bude prioritet.

Linker
16. travanj 2024 18:18