SHUTTERSTOCK
Koža pamti

Naplata je neizbježna. Mrlje, osjetljiva koža i melanom posljedica su banalne stvari koju uporno izostavljamo

Čak 90 posto vidljivih promjena na koži posljedica su oštećenja od sunca

Kako starimo, naša koža neizbježno počinje pokazivati znakove istrošenosti, poput bora i opuštenosti. Iako su ove promjene normalan dio starenja, često ih može pogoršati drugi, manje očiti čimbenik - izlaganje suncu. Godine provedene pod suncem bez odgovarajuće zaštite mogu ubrzati proces starenja, ostavljajući našu kožu starijom nego što zapravo jest. Iznenađujuće, ali čak do 90 posto vidljivih promjena na našoj koži koje povezujemo sa starenjem zapravo su posljedica oštećenja od sunca. Kako bi vaša koža izgledala najbolje, ključno je razumjeti kako izlaganje suncu utječe na nju i koje korake možete poduzeti da se zaštitite.

image
SHUTTERSTOCK

Znanost koja stoji iza oštećenja od sunca

Dakle, kako sunce zapravo utječe na našu kožu? Svaki put kada je vaša koža izložena sunčevim ultraljubičastim (UV) zrakama, ona se oštećuje. Dr. Pooja Rambhia, dermatolog iz New Yorka, objašnjava da UV zrake prodiru u kožu čak i u oblačnim danima i kroz prozore, a ne samo kada ste vani pod izravnom sunčevom svjetlošću.

Postoje dvije vrste UV zraka koje štete vašoj koži. UVB zrake utječu na površinu kože, uzrokujući opekline od sunca i povećavajući rizik od raka kože. UVA zrake, međutim, zaranjaju dublje u kožu, gdje razgrađuju kolagen i elastin. Ovaj proces rezultira ranim znakovima starenja poput bora, opuštenosti i neujednačenog tona kože. Prema dr. Rambhia, UVA zrake također proizvode slobodne radikale, koji dovode do još većih oštećenja i upala kože, pridonoseći procesu starenja i povećavajući rizik od raka kože.

Prepoznavanje oštećenja od sunca

Oštećenja od sunca ne izgledaju uvijek isto. Može se pojaviti odmah, poput bolnih opeklina od sunca, ili će trebati godine da se razvije. Opekline od sunca najočitiji su neposredni znak, ostavljajući vašu kožu crvenom, osjetljivom, a ponekad i s mjehurićima. Tamnjenje vaše kože zbog sunčanja, koje mnogi smatraju zdravim izgledom, zapravo je pokazatelj da je vaša koža u nevolji i da se pokušava zaštititi proizvodnjom više melanina, pigmenta koji potamnjuje vašu kožu.

S vremenom se akumuliraju svi učinci izlaganja suncu. Takva dugotrajna oštećenja uključuju tamne mrlje, osobito na područjima poput lica, ruku i prsa. Male krvne žile mogu postati vidljive, posebno oko nosa i obraza. Koža također može postati suha, gubiti elastičnost, a neizbježne su i bore. Dr. Rambhia također napominje da ovo dugotrajno izlaganje može dovesti do grubih, ljuskavih mrlja zvanih aktinične keratoze, koje se mogu kasnije razviti u rak kože.

Dr. Adam Friedman, dermatolog iz Washingtona, dodaje da koža može postati tanka i hrapava, sa stanjem poznatim kao poikiloderma - mješavina crvenih i smeđih mrlja - koje se često pojavljuje na obrazima, vratu ili gornjem dijelu prsa kao rezultat opetovanog izlaganja suncu.

image
SHUTTERSTOCK

Kako zaštititi kožu od oštećenja od sunca

Dobra vijest je da se velik dio ove štete može spriječiti. Dr. Friedman savjetuje korištenje kreme za sunčanje širokog spektra s najmanje SPF 30 i ponovno nanošenje svaka dva sata, posebno između 10 i 16 sati, kada su sunčeve zrake najjače. Također predlaže traženje hlada, nošenje zaštitne odjeće poput šešira širokog oboda i sunčanih naočala te izbjegavanje solarija.

Za one koji provode puno vremena na otvorenom, UPF odjeća - tkanina posebno dizajnirana za blokiranje UV zraka - može pružiti dodatnu zaštitu. A ako već vidite znakove oštećenja od sunca, posjet dermatologu je pametan potez. Tretmani poput lokalnih retinoida mogu pomoći u smanjenju tamnih mrlja i finih linija potičući izmjenu stanica kože i povećavajući kolagen. Laserski tretmani također su opcija za oporavak i regeneraciju kože, posvjetljivanje tamnih mrlja i zaglađivanje bora.

Linker
12. rujan 2024 00:22