Začini su odigrali važnu ulogu u sprečavanju kvarenja namirnica i sudjelovali u stvaranju ključnih karakteristika nacionalnih kuhinja. Trgovina začinima odredila je geostratešku važnost brojnih područja svijeta. Štoviše, žudnja za njima otkrila je Novi svijet. Bez njih ni danas ne možemo. Jednostavno govoreći, začini začinjaju naš život.
ORIGANO
Origanum vulgare
PIZZA JE BEZ NJEGA NEZAMISLIVA
Origano je vrsta divljeg mažurana. Značajka je francuske i grčke, a posebice talijanske nacionalne kuhinje. Ide u sva jela s rajčicom i gotovo je nemoguće zamisliti pizzu bez njega.
Manje je poznato da je jedan od standardnih sastojaka mješavine začina u kojima je glavna komponenta čili paprika.
Aktivne komponente origana, karvakrol i timol, pokazuju antioksidativno djelovanje te sprečavaju rast gljivica i bakterija. Ova se svojstva origana koriste u kulinarstvu, a također u prehrambenoj industriji kako bi se spriječilo kvarenje hrane. Štoviše, antibakterijska svojstva origana znatno pridonose sprečavanju različitih bolesti uzrokovanih bakterijama kod čovjeka.
Pokazalo se da njegovi fenoli pozitivno djeluju na zdravlje želuca sprečavajući rast i razmnožavanje bakterije Helicobacter pylori.
Infekcija bakterijom Helicobacter pylori rezultira razvojem različitih stupnjeva gastritisa u 80-100% osoba, a u oko 10% inficiranih razvit će se peptički ulkus.*
Ideje za upotrebu
Origano se u kuhanju može koristiti svjež i suh. Brojne su ideje kako svakodnevnim jelima dati talijansku notu.
- Prije pečenja unutrašnjost pileta možete natrljati origanom.
- Origano možete dodati pljeskavicama.
- Varivu od graha dodajte svježi origano pet minuta prije kraja kuhanja.
- Svježim origanom obogatite salatu od krastavaca, rajčice i paprike.
*Izvor: plivazdravlje.hr
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....