Treba isprobati

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
što kaže znanost

Može li nanošenje soka od luka na vlasište zaista smanjiti ispadanje kose?

Jeste li znali da lijek za vašu istanjenu i prorijeđenu kosu možda već imate u kuhinji


Od seruma za vlasište do maska za kosu i lijekova koji se dobivaju na liječnički recept, danas postoje brojni tretmani koji obećavaju poticanje rasta kose. No, jeste li znali da lijek za vašu istanjenu i prorijeđenu kosu možda već imate u kuhinji? Vjerovali ili ne, luk nije samo odličan sastojak za salate i sendviče, već je njegov sok pravi eliksir za kosu koju čini debljom i gušćom. Smatra se da sok od luka, naročito onaj koji sami napravite u vlastitoj kuhinji, pomaže u smanjenju ispadanja kose tako što pomlađuje stanice vlasišta i folikule kose. Ovo povrće bogato antioksidansima poznato je po tome da podržava zdravlje kostiju, srca i crijeva, a čini se da se njegove dobrobiti šire i u područje ljepote.

Što liječnici misle o tome da sok od luka sprečava gubitak kose? Potvrđuju to, uz dodatno objašnjenje da će do ponovnog rasta kose nakon topičkog nanošenja soka od luka na vlasište doći samo ako je ispadanje kose uzrokovano određenim faktorima.


Zašto sok od luka sprečava ili smanjuje ispadanje kose?

- Sok od luka ima potencijal da stimulira folikule kose te tako potakne rast novih vlasi, a uz to djeluje i kao prirodan antiseptik. Ispadanje kose uzrokovano upalnom bolešću, slabom cirkulacijom i lošom prehranom su situacije u kojima sok od luka može biti od velike koristi - kaže dr. Andrea Paul, medicinska savjetnica tvrtke Illuminate Labs te dodaje da je najmanje jedno istraživanje pokazalo da je sok od sirovog luka nanesen na vlasište učinkovit u liječenju gubitka kose uzrokovanog alopecijom areatom. Naime, takav gubitak kose obično je uzrokovan nekom autoimunom bolešću. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Dermatology je pokazalo da je kod ispitanika oboljelih od autoimunih bolesti do ponovnog rasta kose došlo nakon samo 2 tjedna primjene soka od luka. Nakon 4 tjedna 73,9 posto oboljelih imalo je ponovni rast kose, a nakon 6 tjedana kosa je počela rasti kod njih 89,6 posto.

Visok udio sumpora je ono što soku od luka daje protuupalna svojstva da potencijalno liječi alopeciju areatu, no zasad još nema dovoljno dokaza da učinkovito liječi druge tipove ćelavosti. Većina slučajeva gubitka kose je posljedica androgene alopecije, a zasad još nema studija koje bi potvrdile da sok od luka pomaže u ponovnom rastu kose kod tog stanja. Naime, u tom slučaju ćelavost je uzrokovano genetskom osjetljivošću na spolni hormon, a nema dokaza da sok od luka može smanjiti tu osjetljivost.


Što kaže znanost

Kako sumpor potiče ponovan rast kose?

- Kosa je sačinjena od proteina keratina, a glavni građevni materijal proteina su amino kiseline. Zbog visokog udjela sumpora, luk sadrži i visoku razinu amino kiselina te stoga topičko nanošenje soka od luka na vlasište osigurava vlasištu dovoljnu količinu amino kiselina i vitamina B za oporavak i obnavljanje stanica i folikula kose. Osim toga, sok od luka općenito doprinosi boljem zdravlju vlasišta. Zbog visokog udjela sumpora učinkovito čisti vlasište te tako može „odčepiti” začepljene folikule i potaknuti rast novih vlasi. Luk sadrži i mnogo antioksidansa te ima i protugljivično i antibakterijsko djelovanje, a to znači da može štititi vlasište od infekcija te kosu od oštećenja uzrokovanih okolišnim faktorima. Iako je sok od luka siguran za upotrebu, nije odobren kao medicinska terapija te se ne smije koristiti kao zamjena za prepisanu liječničku terapiju.


Kako ubaciti sok od luka u uobičajeni režim njege kose

Postoje neki proizvodi za kosu koji sadrže sok od luka kao jedan od sastojaka protiv ispadanja kose. Ipak, stručnjaci preporučuju metodu „uradi sam” za postizanje optimalnih rezultata s obzirom na to da sumporne tvari najbolje djeluju kad su svježe. Industrijski proizvodi obično sadrže konzervanse koji umanjuju učinkovitost soka od luka. Želite li isprobati metodu koja je korištena u gore spomenutoj studiji, potrebni su vam blender i smeđi luk. Luk narežite na manje komade i pretvorite u sok u blenderu. Dobiveni sok (bez ikakvih dodataka i aditiva) nanosite na vlasište dva puta dnevno. Možda bi bilo najbolje da to činite prije tuširanja s obzirom na intenzivan miris luka.

Postoji i još jedna „uradi sam” metoda: zagrijte 2 šalice vode te u vodu dodajte nasjeckani luk. Ostavite da vrije 10 minuta na laganoj vatri, zatim procijedite i ostavite da odstoji 5 minuta. Potom dodajte jušnu žlicu kajenskog papra koji pospješuje cirkulaciju i pomaže da vlasište bolje apsorbira sok od luka. Na kraju dodajte i jušnu žlicu meda koji ima antibakterijska svojstva te zgušnjava sok. Pripremljenu mješavinu nanesite na suho i neoprano vlasište, stavite kapu za tuširanje i ostavite da djeluje 2 sata. Na kraju samo isperite jabučnim octom koji će ukloniti neugodan miris. Ovu terapeutsku mješavinu možete čuvati u hladnjaku do 5 dana.

Linker
17. travanj 2024 13:04