Kim Kardashian

 INSTAGRAM
Liječnica otkriva

Može li biljna prehrana izliječiti psorijazu kao što tvrdi Kim Kardashian? Dermatologinja ima odgovor

Dr. Ivana Nola je objasnila zašto se javlja psorijaza te kako na nju može utjecati prehrana

Kim Kardashian već godinama otvoreno govori o problemima sa psorijazom. Riječ je o kožnoj bolesti koju karakteriziraju upalne promjene u dermisu što rezultira pojavom crvenila na površini kože i hiperprodukcija nezrelih keratinocita koji se nalaze na površini. Američka reality zvijezda je nedavno rekla da joj biljna prehrana pomaže u kontroli psorijaze. Međutim, nas je zanimalo što kažu stručnjaci. Odgovore nam je dala dermatologinja dr. med. Ivana Nola.



Što je psorijaza i kako se liječi?

- Psorijaza je bolest koja zahvaća određene slojeve u koži, epidermis i dermis, upalne promjene u dermisu rezultiraju pojavom crvenila i pojačanim ljuskanjem nezrelih keratinocita u epidermisu - objašnjava dr. Nola.

Dodaje kako se točan razlog nastanka psorijaze ne zna.

- Naime, mora postojati genetska predispozicija za razvoj psorijaze, a hoće li se razviti ovisi o različitim provocirajućim čimbenicima, kao što su vanjski faktori, stres i određene bolesti - navodi ona.

Važno je, kaže, naglasiti da je psorijaza bolest koja se većini slučajeva ne može izliječiti već samo zaliječiti.

- Postoje neki oblici psorijaze koji nastaju zbog infekcija, najčešće je to streptokokna infekcija ždrijela, razvija se kao poseban oblik psorijaze. Nakon izliječenja streptokokne infekcije i nakon određenog vremena u potpunosti se povlači i psorijaza. Izlječenje se događa na razini imunološkog sustava u organizmu kad imunološki sustav na neki način resetira tijelo te dovodi do potpunog povlačenja kožnih promjena - rekla je dr. Nola.

Dermatologinja ističe da se psorijaza može zaliječiti kroz različite oblike terapije:

  • lokalna - topikalna primjena lijeka na određeno područje kože
  • peroralna - uzimanjem lijeka na usta
  • fototerapije - terapijskim sunčanjem
  • biološka terapija - djeluje imunosupresijski, suprimira imunološki sustav u njegovom nastojanju da razvije promjene na koži koji rezultiraju psorijazom

- Terapija bilo koje vrste se predvodi pod kontrolom liječnika, ovisi o dosadašnjoj provedenoj terapiji i o vrsti psorijaze - istaknula je.

Dodaje kako, nažalost, nije moguće spriječiti nastanak ove bolesti.

image

Dr. Ivana Nola

PRIVATNA ARHIVA


Kako biljna prehrana utječe na psorijazu?

Biljna prehrana je jedna od stvari koja ublažava moju psorijazu, tvrdi Kardashian. No, nije detaljnije objasnila je li to veganska prehrana koja se temelji samo na biljkama ili prehrana koja se bazira na biljkama, ali povremeno uključuje meso i ribu.

Dermatologinja je istaknula kako prehrana, zaista, može utjecati na psorijazu.

- Prehrana ne može spriječiti pojavu psorijaze, ali može utjecati na njezino pogoršanje ili poboljšanje. Naime, osobe koje konzumiraju visokokaloričnu hranu i pića u velikim količinama mogu pogoršati svoje stanje. Isto tako, osobe koje kontroliraju svoju prehranu i jednu niskokalorične namirnice, mogu znatno poboljšati stanje kože i psorijaza im se može znatno povući - objasnila je dermatologinja.

Naravno, kaže, to ne znači da će u potpunosti nestati, ali se može smiriti i tako se mogu spriječiti pogoršanja.

- Najbolje je odabrati uravnoteženu, niskokaloričnu prehranu, koja sadrži puno voća i povrća - rekla je dr. Nola.

Istaknula je da je važno uz prehranu njegovati kožu te koristiti terapiju propisanu od strane liječnika.

Linker
31. ožujak 2024 16:10