Naravno, svaki savjet je beskoristan ako ne održavate higijenu vaših stopala.
 Foto: iStock
3 jednostavna načina

Kako tenisice održati duže mirisnima

Događa li se i vama da već nakon svega dva, tri nošenja platnenih tenisica, imate potrebu oprati ih, namirisati, a možda ih, zbog smrada koji se i nakon toga iz njih širi - i baciti!? A s vremenom vam je postao i veliki trošak izdvojiti po 30 ili čak 40 kuna tjedno za bočicu spreja protiv neugodnih mirisa?

Ukoliko klimate glavom, tada je vrlo vjerojatno kako imate problem sa znojenjem stopala i kako biste trebali obratiti pažnju na higijenu vaših stopala, ali i obuće. Na taj će način vaše tenisice duže "ostati žive", a vi ćete ih s veseljem nositi.

Ono što vjerojatno već znate jest razlog neugodnog mirisa iz platnenih tenisica. To su bakterije, znoj i nekvalitetni, odnosno sintetički materijali od kojih su neke izrađene pa ne dozvoljavaju stopalima da "dišu". Ako uz sve to još i ne nosite čarape, i sami znate što se događa...

Ipak, i za to postoji rješenje. Primijenite ova tri jednostavna koraka i možda se više nikada nećete sramiti skinuti tenisice u gostima :)

Upotrijebite sodu bikarbonu

Sigurno ste već čuli kako se soda bikarbona koristi za pranje rublja, za skupljanje neugodnih mirisa u hladnjaku, a i za čišćenje masnih mrlja u pećnici. Iskoriste njezine čarobne moći i na svojim tenisicama. Kupite jedno pakiranje (ono klasično s plavim poklopcem) i jednakomjerno ga rasporedite u unutrašnjosti obje tenisice. Ostavite da djeluje preko noći. Dobro protresite sodu u tenisicama prije nego je sutradan bacite, a ostatke usisajte.

Imate mačku? Posudite malo pijeska od nje

Kao što znate, pijesak za mačke stvoren je kako bi upijao mokraću vašeg ljubimca. Njegova apsorbirajuća moć dobro će poslužiti i za upijanje neugosnih mirisa iz vaših platnenih tenisica, a 5 kg pijeska u većim trgovinama za kućne ljubimce možete pronaći već za 15 kuna. Uzmite stare čarape, napunite ih pijeskom pa napravite čvor na vrhu kako se pijesak ne bi rasipao. Umetnite ih u svaku tenisicu i ostavite u njima sve dok ne upiju sav smrad (od jednog do dva dana).

Jeste li ih probali zamrznuti?

Niske temperature ubijaju bakterije stoga ne bi bilo loše da nabavite veću vrećicu s patentom za zatvaranje, u nju stavite svoje tenisice i ostavite ih na nekoliko sati u zamrzivaču. Nakon toga možete još primjeniti trik sa sodom bikarbonom i vaš problem će biti riješen.


Foto: iStock
Nemojte sve svaliti na tenisice, kako se vi odnosite prema njima, tako će vam se i vratiti.

Što još možete učiniti:

  • prije svakog nošenja platnene obuće operite noge
  • prije svakog nošenja platnenih tenisica pazite da su vam noge potpuno suhe
  • ako vam se noge jako znoje, koriste puder za znojne noge
  • nakon svakog nošenja tenisice ostavite na suncu ili svježem zraku da se izrače
  • ako je potrebo, kupite antibakterijske uloške
  • ako možete, uvijek nosite čarape, najbolje stopalice
  • ne perite tenisice ručno, već ih ubacite u perilicu rublja
  • kada platnene tenisice operete u perilici rublja, vodite računa o tome da su se dobro posušile

Za juhu:

maslinovo ulje za pirjanje

3 veća poriluka (1 šalica narezanog)

2 mlada luka

2 veća češnja češnjaka

1 veća korabica

2/3 žličice soli

1/2-2/3 žličice mljevenog korijandera

3 žlice zobenih pahuljica

200 grama koprive (jedna puna vrećica s placa)

Grančica svježeg bosiljka

2 žličice miso paste (nije obavezno ali preporučam)

1 žlica umeboshi začina (vrsta ljekovitog japanskog octa koji koristim svakodnevno u kuhanju i za začinjanje salata i kuhanog povrća)

Za serviranje:

sojino ili zobeno vrhnje

narezani peršin, medvjeđi luk, svježi bosiljak

Za pirjane začinjene gljive:

1 šalica narezanih šampinjona

3-4 veće shiitake gljive

prstohvat soli

2 žličice Shoyu ili Tamari umaka (priridno fermentiranog sojinog umaka)

prstohvat čilija

maslinovo ulje za pirjanje

1/2 šalice kvinoje

prstohvat soli

Priprema:

  1. Dobro operite kvinoju u vrućoj vodi i isperite 2-3 puta. Ovo radimo jer u ovojnici sadrži saponine, spojeve koji joj daju gorčinu. I koje ne želimo pojesti :-) Stavite je u lonac sa dvostruko više hladne vode i kad provri, posolite s prstohvatom soli. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte 20 minuta (bez otklapanja, miješanja, provjeravanja... kad prođe 20 minuta, voda će se ukuhati i kvinoja će biti savršeno skuhana). Pažljivo je pomiješajte vilicom i ostavite da se hladi.
  2. Kratko pirjajte na kolutiće narezani poriluk, mladi luk i češnjak uz prstohvat soli na maslinovom ulju. Dodajte tanko narezanu korabicu, korijander, sol i 4 šalice vode. Kad provri, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta.
  3. Zatim dodajte zobene pahuljice i kuhajte još 5 minuta.
  4. Dodajte opranu koprivu. Izgledat će kao da ima premalo vode, a previše koprive, ali samo je pritisnite da je barem dijelom pokrije tekućina i poklopite. Kuhajte 3-5 minuta, ovisno o tome koliko je kopriva mlada. Pazite da je ne prekuhate.
  5. Porobajte prstima je li stabljika omekšala. Ako je, vrijeme je za miksanje. Vjerovatno ćete trebati dodati još malo vode, ali nemojte pretjerati. Kad izmiksate koprivu izgledat će vam kao da se pretvorila u sok i da je odjednom puno više tekućine. Ja sam ukupno stavila 1,5 litru vode ili 6 šalica. Dok miksate možete dodati još maslinovog ulja, 4-5 listića svježeg bosiljka, umeboshi začin i miso pastu.
  6. Probajte je li juha dovoljno slana i začinjena. Ako vam se čini da nije dovoljno ukusna, dodajte još miso paste, korijandera i umeboshi začina.
  7. Ispirjajte gljive na maslinovim ulju uz dodatak čilija, soli i shoyu umaka.
  8. Servirajte juhu u zdjelicama sa 2-3 žlice kvinoje, začinjenim gljivama, vrhnjem i začinskim biljem.

Juhu možete servirati i samu, s malo vrhnja i začinskog bilja bit će jako fina (ukusna). Ja sam dodala kvinoju i gljive kako bih je učinila cjelovitijim i zanimljivijim obrokom.

Dobro je znati!

  • Zobene pahuljice juhi daju punoću i čine je kremastom.
  • Miso - fermentirana pasta od soje i ječma ili riže koja se tradicionalo koristi u japanskoj kuhinji. Preporučam da je uvrstite u prehranu jer osim što je ukusan, izvrstan je izvor kvalitetnih proteina te sadrži probiotike i enzime koji će blagotvorno djelovati na vaš probavni trakt, uklanja masnoće iz krvi, čisti tijelo od toksina uključujući teške metale i radijciju, te sprečava oksidaciju tkiva (tj. usporava starenje). U Japanu postoji poslovica koja kaže da je miso "jeftino zdravstveno osiguranje".
  • Umeboshi začin, fantastična zamjena za ocat. Izvrstan je u salatama i kuhanom povrću jer je slan pa ne morate dodavati sol a nekako čini svu hranu ukusnijom. Dodajem ga i u sve juhe i umake od povrća. Također je tradicionalni japanski proizvod sa brojnim ljekovitim svojstvima. Ja ga koristim svakodnevno u kuhanju i kad otvorim poslijednju bocu u smočnici, trčim kupiti još, za svaki slučaj dfa ne ponestane :-)

Linker
07. studeni 2024 01:30