Što ako ni ne znamo kada smo je otvorili?

 SHUTTERSTOCK
oprezno

Evo što se zapravo događa kada koristite šminku kojoj je istekao rok upotrebe: ‘Ove simptome ne želite imati‘

Što se može dogoditi našoj koži ako nastavimo koristiti staru šminku

Datumi isteka šminke - što znače? Gdje su navedeni i kako znati kada je istekao rok, ako na proizvodu nema etikete (ili smo je maknuli)? Što se zapravo događa s proizvodom kad istekne? Moramo li zaista izbaciti svoja najdraža sjenila, olovke i ruževe nakon određenog datuma? Što ako ni ne znamo kada smo je otvorili?

Približan datum isteka kozmetike ovisit će i o određenim vanjskim čimbenicima kao što su higijena, klima i kvaliteta. Da bismo znali datum isteka, moramo pogledati poleđinu kutije ili proizvoda i pronaći simbol otvorene posude koji prikazuje broj i M. Na primjer, ako simbol glasi "24 M", to će značiti da je proizvod najbolje upotrijebiti u roku dvije godine nakon što ga otvorimo. Gotovo svaka tvrtka koristi digitalno šifriranje, rimske brojeve ili oznake slova kako bi naznačili rok trajanja kozmetičkih proizvoda. Kod može unijeti na web stranicu proizvođača pa će se automatski otvoriti svi podaci o kupljenom proizvodu, uključujući rok trajanja i datum proizvodnje.

Slavni estetičar Renée Rouleau i Glamsquadova direktorica šminkerske umjetnosti Kelli Bartlett objašnjavaju što se događa s proizvodom nakon što prođe rok u kojem se savjetuje upotrebljavati ga i što se može dogoditi našoj koži ako ga nastavimo koristiti.


Puder

- Sadrži sastojke koji se mogu početi razdvajati kad im istekne rok. Kako bi se lako nanijeli na kožu koriste ulja koja će se dizati na vrh bočice ili tube kako proizvodu istekne rok, najčešće šest mjeseci do jedne godine od otvaranja, ako su u podlozi ili tekućem korektoru. Pa ako ga nastavite upotrebljavati, možda nanosite veću koncentraciju ulja koje potencijalno začepljuje pore kože. Da, pogađate - to rezultira aknama, komedonima, pustulama i papulama uzrokovanim začepljenjem u porama. Osim toga to potiče i rast bakterija - objašnjava Rouleau. Rast bakterija dodatno je pojačan kombinacijom pudera kojemu je istekao rok, rumenila i još većeg lučenja ulja pogoršanog vrućinom i vlagom. Puderi i bronzeri u prahu ne sadrže vodu, pa mogu trajati i do tri godine. Ako vidimo da je gornji sloj suh, možemo ga ogrebati kako bismo ih mogli nastaviti koristiti.

No, uvijek protresite pudere i druge preparate koje koristite kao podlogu, pazite na rok trajanja, izbjegavajte nanošenje na suncu i vrućini, a proizvod bacite čak i prije isteka roka ako promijeni miris i postane grudast.


Maskara

- Maskare mogu trajati i do dvije godine ako se ne koriste - objašnjava Rouleau,“ ali općenito je pravilo - najbolje ju je zamijeniti svakih tri do šest mjeseci. Ako je nastavite koristiti dulje, vjerojatnije je da će se maskara ljuštiti na licu, ili još gore, u vaše oko i neće donijeti željeni rezultat. Trepavice trebaju zaštititi oči i spriječiti ulazak onečišćenja i čestice iz zraka i okoliša. Dakle, kada nanesete maskaru i četkicu uronite natrag u maskaru, ući će sve prikupljeno na trepavicama, uključujući bakterije. Tu se mogu stvoriti mogući problemi jer četkicom svaki put dotaknete sluznicu oka. Bartlett predlaže da isprobate test mirisa.

- Možete znati kad se pokvari jer ćete to primijetiti po mirisu. Vjerojatno ćete to moći prepoznati i po načinu na koji maskara ide na vaše trepavice. Većina ih se osuši, a to je još jedan znak da trebate novu - kaže.

image
SHUTTERSTOCK


Rumenilo u prahu

- Suhi puderi i rumenila smješteni u kompaktnim spremnicima zapravo mogu trajati nekoliko godina - tvrdi Rouleau.

Bakterije ne uspijevaju u suhom okruženju, pa je sasvim u redu zadržati rumenilo tri do četiri godine ako još uvijek donosi rezultate i izgleda u redu - prašci kojima je istekao rok mogu se isušiti i zbiti, pa ih nije moguće nanijeti na lice. Međutim, najbolji način održavanja pudera ili rumenila je tako da nožem nježno ostružete gornji sloj. Ulja s vašeg lica mogu se putem četke vratiti natrag do pudera, što dovodi do tvrdog filma na površini. Osim toga, ako povremeno maknete gornji sloj, to će osvježiti rumenilo i održati ga čistim za daljnju upotrebu.


Kremasto rumenilo

- Kremasta rumenila koja zahtijevaju da ih nanosite prstima, mijenjajte jednom godišnje. Ako su potpuno prirodne formule onda svakih šest mjeseci - kaže Rouleau.

- To je zato što se bakterije mogu lako prenijeti, pa riskirate još više bakterija na svojoj koži. Bakterije su jednake mrljama - objašnjava Rouleau. Proizvodi s kremom kojima je istekao rok mogu iritirati kožu, pogoršati rozaceju i začepiti pore. Isti sastojci koji proizvodu daju sjaj ili vlagu mogu uzrokovati velike probleme kad se pokvare.


Ruž

Ruž je pun prirodnih, hidratantnih sastojaka, koji se, izloženi zraku, mogu isušiti. Dugotrajne podloge mogu se također isušiti i izgubiti na djelotvornosti ako su izložene zraku.

- Koža na usnama je najtanja na tijelu i osjetljiva na bakterije - kaže Bartlett. Na primjer, kada bakterija putem štapića dospije u sjajilo za usne, kontaminirat će cijeli proizvod pa njegovo ponovno nanošenje donosi gomile novih bakterija na usne. Također, mogu se prenijeti herpes, favus i neke druge infekcije koje će izazvati razvoj mjehurića, zadebljanja i ljuštenje kože. Općenito govoreći, ruževi imaju rok trajanja godinu dana. Ako ga nanosite četkom ili špatulicom, koje redovito perete blagim sapunom i vodom, mogu trajati do tri godine. Ruž ne koristite ako primijetite da je promijenio miris. Ako ga redovito koristite, nosite sa sobom (što ga čini podložnijem utjecaju vrućine), zamijenite ga svaka četiri mjeseca.


Eyeliner

- Ako se nadraži, osjetljivo područje oko očiju može postati podbuhlo, crveno, natečeno, pa čak i zaraženo. Imajte na umu: crvenilo, iritacija i infekcija nuspojave su proizvoda za oči kojima je istekao rok trajanja - upozorava Bartlett. Eyelineri su najveći krivci za širenje infekcije očiju, pa ako vaš eyeliner počne gubiti boju, isušivati se ili postane neučinkovit, bacite ga.

Linker
14. travanj 2024 10:02