Stoljećima se već ukusni čaj od šipka upotrebljava kao biljni lijek, ali i kao napitak specifičnog slatkastog okusa koji je dobrodošla okrepa u trenucima odmora, šalica utjehe u hladnim zimskim danima, doza hidratacije ljeti.
Već je i njegova tamna crvena boja dovoljno lijepa da nas privuče, a još kada znamo za što je sve dobar, stvarno nema razloga zbog kojeg si ne bismo pripremili šalicu šipkova čaja. Ovaj se čaj ne priprema od listića ili od cvjetova, nego od plodova biljke divlja ruža ili pasja ruža (lat. Rosa canina), koja se naziva i šipak, obični šipak, divlji šipak, šipkovina, šipurina, pasja drača...
Premda se ne priprema od latica, odlikuje ga delikatan cvjetni okus u kojem nakon slatkoće slijedi ugodna oporost. Po tome može podsjećati na okus zelenih jabuka. Snaga plodova šipka leži u njihovu sastavu - sadrže polifenole, karotenoide, esencijalne masne kiseline, likopen i askorbinsku kiselinu, a i dobar su izvor vitamina C. Zahvaljujući takvom sastavu jedno od njegovih glavnih ljekovitih svojstava je jačanje imuniteta, pa ovaj čaj pomaže držati prehladu i gripu dalje od nas. Za to su najzaslužniji vitamini C i A, ali i velike količine flavonoida i drugih biljnih antioksidansa koji podržavaju zdravlje imunosnog sustava. Ti se antioksidansi bore protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oksidativni stres i time pokrenuti niz zdravstvenih problema. Tu popis dobrobiti ne završava: čaj od šipka sadrži i vitamin E, snažan antioksidans koji pomaže protiv preuranjenog starenja i sa starenjem povezanih degenerativnih bolesti. Pokazalo se da može sudjelovati u prevenciji reumatoidnog artritisa, podržavati zdravlje srca, pomoći u mršavljenju, a odlično je poznat kao pomagač probave - sprečava grčeve, žgaravicu, nadimanje, poboljšava apsorpciju nutrijenata...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....