SHUTTERSTOCK
Nije bezazlen

Atopijski dermatitis javlja se još u djetinjstvu i nažalost se ne može izliječiti

Bolest čini jedan od entiteta atopijskog marša, koji uključuje i astmu, alergijski rinitis i konjuktivitis i kontaktni dermatitis

Neugodan svrbež, perutanje i suha koža - to su samo neki od najčešćih simptoma ekcema koji pogađaju pet do 20 posto svjetskog stanovništva u nekom periodu života. Srećom, ekcemi nisu zarazni te se ne mogu prenijeti s osobe na osobu. Najčešća vrsta ekcema je atopijski dermatitis koji se javlja još u dojenačko doba, ali se može pojaviti i u odrasloj dobi.


Prvi simptomi

Riječ je o kroničnom stanju kod kojeg je narušena zaštitna barijera kože i pojačan imunološki odgovor u koži. Iako se ne zna točan uzrok nastanka ovog ekcema, vjeruje se da preosjetljiv imunološki sustav na okidače iz okoline pridonosi razvoju bolesti. Okidači mogu biti genetska predispozicija, klimatske promjene i zagađenje zraka. Bolesti svakako mogu pridonijeti i ostali čimbenici poput dima cigareta, znoja, različitih tkanina, kemikalija te izloženost kože suhim, zimskim uvjetima.

Oko 60 posto bolesnika prve simptome razvije prije navršene prve godine života, a 90 posto njih ih dobije prije pete godine. Naime, djeca češće obolijevaju od ovog dermatitisa jer nemaju u potpunosti razvijen imunološki sustav pa su osjetljivija.

Najčešći pokazatelji atopijskog dermatitisa je suha koža te svrbež koji je često popraćen crvenim i ljuskavim mrljama. Kod dojenčadi su najviše zahvaćeni vlasište, obrazi, trup i vanjske strane ruku i nogu, dok se kod djece vrtićke i školske dobi te odraslih ova vrsta dermatitisa javlja na vratu, pregibima ekstremiteta pa čak i očnim kapcima. Češanje zahvaćenog područja može dovesti do daljnjeg oštećenja kože.

Nažalost, atopijski dermatitis ne može se izliječiti, ali se bolest može dovesti u mirovanje. Bitno je smiriti upalu u koži i obnoviti kožnu barijeru kako bi se zaustavio začarani upalni krug i posljedično smanjio svrbež. Za liječenje blagih do umjerenih oblika atopijskog dermatitisa u subakutnoj i u kroničnoj fazi bolesti tu je Linola Fett krema koja se izdaje bez recepta. Sadrži nezasićene masne kiseline koje djeluju protuupalno, smanjuju napetost i svrbež kože te obnavljaju epidermalnu barijeru.

- S obzirom na to da je koža djeteta s atopijskim dermatitisom osjetljiva na razne iritanse, roditelji moraju biti oprezni kakve proizvode koriste da ne bi pogoršali samu bolest. Zato je važno naglasiti da je Linola fett krema, s obzirom na to da je registrirana kao lijek, jedini emolijens na tržištu čiju kvalitetu redovito kontrolira HALMED, dok ostali proizvodi nisu pod nadzorom hrvatskih institucija - objašnjava dr. Dediol.

Uz Linolu Fett kremu ističe se još jedan proizvod, Linola Losion.

- Emulzije tipa voda-u-ulju poput Linola Losiona učinkovitije su od emulzija tipa ulje-u-vodi u smanjivanju gubitka vode iz kože. Zbog toga im se daje prednost kod suhe kože i dermatoza praćenih suhoćom te pri dugotrajnoj primjeni kod atopijskog dermatitisa - kaže dr. Dediol.

image

Linola Fett krema i Linola losion za lječenje i ublažavanje simptoma atopijskog dermatitisa

Promo


Sponzorirani sadržaj kreiran je u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke Remedia

Linker
15. svibanj 2024 02:35