Završio 69. Filmski festival u Cannesu

Pročitajte cijeli članak:

Ovogodišnji Filmski festival u Cannesu započeo je 11. svibnja, a u nedjelju, 22. svibnja, završio objavom pobjednika – Zlatnu palmu osvojio je britanski redatelj Ken Loach za film “Ja, Daniel Blake”.

Jedan od najpopularnijih filmskih festivala ove je godine bio i najneizvjesniji – nagrade u Cannesu uvijek su nepredvidljive, ali ovogodišnja odluka o najboljima osobito je bila teška, a i žiri, predvođen australskim redateljem Georgeom Millerom, je priznao kako je donošenje odluke za glavne nagrade vjerojatno bilo najduže u povijesti festivala.

Rijetko tko je očekivao da će 79-godišnji Britanac Ken Loach osvojiti Zlatnu palmu, najprestižniju nagradu Filmskog festivala u Cannesu za film “Ja, Daniel Blake” o oboljelom radniku koji se bori kako bi prehranio obitelj. Drugu nagradu, odnosno Veliku nagradu žirija, osvojio je 27-godišnji Xavier Dolan za film “It’s Only the End of the World” (To je samo kraj svijeta) u kojem glavne uloge igraju Gaspard Ulliel, Lea Seydoux, Vincent Cassel i Marion Cotillard, dok je posebno priznanje žirija osvojila britanska redateljica Andrea Arnold za film “American Honey” u kojem glume Shia LaBeouf i Sasha Lane.

Najboljom glumicom proglašena je Filipinka Jaclyn Jose, dok je Shahab Hosseini proglašen najboljim glumcem, a film “The Salesman” dobio je nagradu za najbolji scenarij. Nagradu za najbolju režiju podijelili su Rumunj Cristian Mungiu za film “Bakalaureat” i Francuz Olivier Assayas za film “Personal Shopper”.

Pogledajte fotogaleriju sa svečane dodjele nagrada!

Linker
19. travanj 2024 19:57