INTELEKTUALNI 'BAND AID' O SPORAZUMU S DEŽELOM

‘Odbijte diktat kojim nas ponizuju i bacaju na koljena’

Intelektualci različitih političkih uvjerenja okupili se oko stava da se hrvatsko-slovenskim sporazumom o arbitraži trguje hrvatskim morem umjesto da se spor rješava pred Sudom u Haagu. Zbog toga zahtijevaju od zastupnika da 'odbiju diktat kojim nas ponizuju i bacaju na koljena'

ZAGREB - Dvadeset i šest hrvatskih intelektualaca danas je potpisalo javni apel Saboru i javnosti kojim od zastupnika u Saboru traže da ne podrže hrvatsko-slovenski sporazum o arbitraži te “odbiju diktat i ucjene koje nas ponizuju, omalovažavaju i grubo bacaju na koljena”.

U apelu javnosti koji potpisuje vrlo raznoliki sastav intelektualaca, od Imre Agotića, Petra Stipetića, Ive Banca i Ivana Zvonimira Čička do Ivana Đikića, Davora Pavune, Nedjeljka Fabria, Zvonka Makovića i Božidara Novaka te Slobodana Šnajdera i Mirjane Kasapović kao i Zdravka Tomca, akademika Dubravka Jelčića, Velimira Pravdića i Vladimira Iblera, obrazlaže se zahtjev radi kojega bi Sabor trebao uskratiti podršku hrvatsko-slovenskom sporazumu o arbitraži.

Naime, u apelu se ističe kako se prijedlogom nalaže Arbitražnom sudu da odluči “o spoju ili dodoiru - svejedno koji izraz upotrijebili - Slovenije s otvorenim morem. Slovenija zahtijeva da taj spoj bude teritorijalan, navodi se u apelu i zaključuje, nije prema tome, riječ o nikakvom režimu plovidbe brodova, već o tuđem teritorijalnom koridoru kroz neprijeporno hrvatsko državno područje, hrvatsko more, stoji u apelu.

- Ovakve stvari ne smiju određivati političari već samo i isključivo stručnjaci, smatra Ivan Đikić, znanstvenik, jedan od potpisnika pisma. ulazak u EU nam je naravno strateški cilj ali je stvar u tome da političari ne smiju biti nagrađivani za svoje greške a ovo je greška, ističe Đikić. Đikić smatra kako ulazak i članstvo u EU nije uvjetovano rješavanjem graničnog spora sa susjedima već stjecanjem uvjeta i pokazivanjem sposobnosti da budemo punopravni članovi EU pa se, shodno tome, kada Hrvatska riješi bitne probleme kao što je korupcija i druge, tada neće imati ni drugih prepreka za ulazak u EU. Granica pritom nije uvjet jer nije bila uvjet ni drugim zemljama, ističe Đikić koji se zalaže da se pitanjem hrvatsko-slovenske granice pozabave stručnjaci pa da se s tim problemom obje zemlje pojave pred sudom u Haagu, koji rješava takve sporove.

U apelu se, između ostalog, navodi da se arbitražnom sudu nalaže da svojom presudom prisili Hrvatsku na odricanje od dijela vlastitoga državnog teritorija uz savudrijsku obalu u pojasu mora i podmorja koji je dug 26 kilometara a širok 5 kilometara i 400 metara. Taj zahtjev je u suprotnosti sa Konvencijom UN o pravu mora, navodi se u apelu, a on je prihvaćen od 160 zemalja u svijetu kao tijelo pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

Zvonko Maković, jedan od potpisnika apela kaže da je o sporazumu čitao na portalima tijekom boravka u Berlinu. - To me razljutilo i rastužilo. Potpisuje se ono što je pokojni Ivica Račan s Janšom dogovarao šest godina. Hrvatska politika izgubila je šest dugih godina, a glavni i odgovorni za to su Ivo Sanader i Jadranka Kosor jer su vodili poltiku koja je dovela do tog zastoja. Oni nemaju pravo likovati nad nikakvim sporazumima, jer su nas doveli u inferioran položaj. U Europskoj uniji mogli smo biti prije šest godina - kaže Maković o svojim razlozima potpisivanja apela.

Beškerova riječ dana - arbitraža

Potpisnici apela javnosti:

gen. Imra Agotić, akademik Ivan Aralica, akademik Zvonimir Baletić, akademik Ivo Banac, Ivan Zvonimir Čičak, Ivan Đikić, akademik Nedjeljko Fabrio, Ante Gavranović, Emil Havkić, akademik Vladimir Ibler, akademik Dubravko Jelčić, Mirjana Kasapović, Dubravka Kocijan Hercigonja, Zvonko Maković, Božidar Novak, Davor Pavuna, Josip Paladino, akademik Velimir Pravdić, Milan Ramljak, akademik Davorin Rudolf, general Petar Stipetić, akademik Vlatko Silobrčić, Slobodan Šnajder, Zdravko Tomac, akademik Marija Ujević-Galetović, Milan Vuković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:10