POČINJE SUĐENJE NAJVEĆEM ĐURĐEVAČKOM PREVARANTU

‘Izdavao lažne vozačke, prodavao fakultetske ispite i za novac upisivao djecu bogataša na Promet u Zagrebu!’

ZAGREB - Gospon inženjer, tepali su mu u Đurđevcu, malenom podravskom mjestu iz kojega je potekao.

Dražen Karlovčan, 41-godišnji inženjer prometa, poduzetnik i ravnatelj malenog privatnog učilišta, godinama je živio kao miran susjed i otac dvoje djece. Početkom 2009. izgledalo je kao da mu je odlično krenulo i na poslovnom planu. Bio je alfa i omega autoškole Volan čija je formalna vlasnica i direktorica njegova tadašnja supruga Marijana.

Bio je i ravnatelj Otvorenog učilišta Đurđevac koje je s radom počelo 2007. godine. Nikad se nije razbacivao novcem, kao ni njegov otac Luka koji je u Đurđevcu pripadao višem srednjem sloju. Vozio je stari Mercedes ML i paralelno vodio posao u Učilištu i u svojoj autoškoli.

Više je bio na poslu nego kod kuće. Misija učilišta, kako je istaknuo, bila je plemenita: što više obrazovanih osoba!

Agenti USKOK-a

A onda su dvojica polaznika Volana u travnju 2009. raskrinkala veliku korupcijsku hobotnicu pa se Karlovčanovo ime našlo čak u tri istrage. Oni, naravno, nisu bili samo obični polaznici, a u autoškoli su se pojavili početkom 2009. i prijavili se za polaganje vozačkog ispita.

Ono što instruktori i vlasnik autoškole nisu znali jest to da su oni agenti USKOK-a. Opremljeni minijaturnim videokamerama i prislušnim uređajima, u sklopu tajne akcije Stop, mjesecima su prikupljali dokaze na temelju kojih je četiri mjeseca kasnije uhićeno dvadesetak ljudi.

- Ponašali su se ležerno, prijateljski i govorili da bi što prije htjeli dozvole, a da cijena nije problem. Bilo je pitanje vremena kad će im pristupiti - kaže jedan od bivših instruktora. Karlovčan je preko noći postao prvoosumnjičeni.

Da nije bilo velike sveučilišne afere Index, u sklopu koje su nekoliko mjeseci ranije u Zagrebu pale krupne sveučilišne ribe, možda bi Karlovčan i dalje ostao samo vrlo zaposlen, dobrostojeći obični susjed. No ovako, jedan od krakova vodio je prema Podravini, gdje su istražitelji USKOK-a tražili dokaze o korupciji i prodaji diploma, certifikata i licenci.

Tada još nitko nije slutio da su brojni polaznici autoškole Volan i Otvorenog učilišta Đurđevac na prijevaru, za sitne naknade, dobivali dozvole za razna zanimanja bez da su polagali ispite ili se uopće pojavljivali na predavanjima. U srcu Podravine, Dražen Karlovčan stvorio je dobro uigrani paralelni sustav podmićivanja čiji su krakovi sezali sve do policije i Ministarstva prometa.

- Znam za vozače kamiona koji praktički nisu morali ni sjesti za volan, a dobili su vozačku. Nekima su naknadno u knjige upisivane potvrde da su pohađali predavanja za komercijalista, i to za mjesec unazad - kaže naš izvor iz Koprivnice i dodaje da se znalo koga treba zvati ako ti treba brza prekvalifikacija.

Policijska akcija Stop, u kojoj se prvi put spominje njegovo ime, kulminirala je u travnju 2009. kada su istražitelji, u koordiniranoj akciji s lokalnom policijom i MUP-om, izvršili desant u prostorije Volana.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU NEDJELJNOG JUTARNJEG

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 08:34