COVID-19 U HRVATSKOJ

ŽUPANIJSKI STOŽERI OBJAVLJUJU NAJNOVIJE INFORMACIJE Čak 11 novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Osijeku preminuo muškarac

Klinika Fran Mihaljević, ilustracija laboratorija
 Goran Mehkek / Profimedia / Hanza Media

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću NZJZ-a a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 194 obrađena testa sa područja Splitsko dalmatinske županije 11 je novooboljelih osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 4, Solina 1, Kaštela 1, Makarske 2, Otoka 2 i Podgore 1, priopćio je Stožer Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

U odnosu na jučerašnji dan još je 20 osoba izliječeno od koronavirusa te je do sada izliječena 251 osoba, kažu u Stožeru

Među novooboljelim osobama 4 su njegovateljice Doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj (2 iz Makarske, 1 iz Podgore i 1 iz Otoka), koje se nalaze u samoizolaciji već 14 dana te u tom vremenu nisu bile u kontaktu niti sa korisnicima niti sa djelatnicima Doma. Nakon isteka 14 dana, iste su testirane na Covid infekciju i njihov nalaz je pozitivan.

Hospitalizirane su 94 osobe, 9 osoba nalazi se na respiratoru i to 7 i Splitsko dalmatinske županije i 2 iz Šibensko kninske županije.

U Samoizolaciji se nalazi 106 zdravstvenih djelatnika, 8 osoba nalazi se u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko dalmatinske županije do sada je zabilježeno 488 slučajeva zaraze koronavirusom, ističu u Stožeru.

Požeško slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 290 osoba, 21 uzorak je poslan na analizu, te ju ukupno testirano 384 osobe.

Osječko-baranjska županija

Jedna preminula osoba, jedna novooboljela i troje izliječenih od Covida-19, rezime je stanja s koronavirusom u Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata.

- Tijekom protekla 24 sata na Klinici za infektologiju KBC-a preminula je jedna osoba pozitivna na koronavirus. Riječ je o onkološkom bolesniku koji nije imao komplikacija specifičnih za koronavirus te se nije nalazio na respiratoru. Od početka epidemije, na području Osječko-baranjske županije do sada je preminulo osam osoba pozitivnih na koronavirus. Obitelji preminule osobe Stožer civilne zaštite Osječko baranjske županije izražava sućut - priopćili su iz Stožera, dodavši i kako je od 127 testiranih novih uzoraka Covid-19 potvrđen kod jedne osobe iz Harkanovaca, koja je kontakt od ranije oboljele osobe, čime je broj zaraženih porastao na 121.

Dobra je vijest što je još izliječeno još troje do sada oboljelih, pa je ukupan broj izliječenih sada 77, od kojih je jedan medicinski djelatnik KBC-a Osijek koji sada ima četvero oboljelih djelatnika. Na liječenju u bolnici je devet osoba i nijedna nije na respiratoru, dok je u samoizolaciji 113 osoba, od kojih je 10 novih kontakata.

Načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Goran Ivanović podsjetio je da nije vrijeme za opuštanje unatoč popuštanju mjera koje je propisao Nacionalni stožer.

- I dalje je na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba na jednom mjestu te pozivam stanovnike Osječko-baranjske županije da se i sutra, kada se tradicionalno obilježava Praznik rada, suzdrže od većih druženja i praznik proslave u krugu obitelji - poručio je Ivanović.

Istarska županija

Nastavlja se pozitivan trend u Istri u borbi protiv koronavirusa, već trinaesti dan za redom nema oboljelih, a iz Stožera Civilne zaštite Istarske županije izvijestili su kako se vrtići i škole pripremaju za skorašnje otvaranje.

Ta mjera bi se trebala provesti od 11. svibnja, a još uvijek je na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba, s time da bi i to uskoro trebalo biti prošireno na deset osoba.

"Postojeće smanjenje mjera procjenjivat ćemo u subotu, a potom će se odlučiti kreće li se od ponedjeljka, 4. svibnja, s novim smanjenjem vezanim za početak rada uslužnih djelatnosti poput frizera i kozmetičara. Za sada je situacija dobra i stabilna", poručio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović.

"Unutar 24 sata ispitano je ukupno 74 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus. Nema novooboljelih u Istri i trenutno je na ispitivanju 12 uzoraka brisa zbog sumnje na COVID-19",istaknuo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Rekao je i kako Stožer pomno prati što se događa otkad su smanjene mjere, a povećana mobilnost ljudi.

"Ljudi su uglavnom disciplinirani. Nismo zamijetili nijednu anomaliju premda je jasno da je sada najveća prijetnja ostala mogućnost proboja virusa u domove za starije i nemoćne osobe, što se, nažalost, u nekim drugim dijelovima zemlje već dogodilo. U Istri se čini sve da se to ne dogodi", istaknuo je Kozlevac.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na COVID-19, te je ukupan broj oboljelih osoba i dalje 40.

Trenutno u županiji nema hospitaliziranih osoba zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata izliječeno je 4 osobe, što čini ukupno izliječenih na području županije 15. Dvije izliječene osobe su iz Nuštra, jedna osoba je iz Županje i jedna iz Posavskih Podgajaca.

U protekla 24 sata testirano je 32 osobe, što je ukupno testiranih do sada na području županije 1037.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije peti dan za redom nema novooboljelih osoba, pa je ukupan broj zaraženih koronavirusom od početka epidemije i dalje 85. S današnjim danom izliječene su 42 osobe.

U Općoj bolnici u Zadru na COVID odjelu na liječenju je troje pacijenata, te troje lakših pacijenata u bolnici u Biogradu . Nitko nije na respiratoru.

Aktivni nadzor provodi se nad 540 osoba, a istekao je za 2433 stanovnika sa područja Zadarske županije.

Tim za provedbu mjera pojačane kontrole za sprječavanje epidemije u sustavu socijalne skrbi izvršio je tijekom jučerašnjeg dana kontrolu ustanova: Obiteljski dom Jurjević, Obiteljski dom Moja nana i Obiteljski dom Maslina te ni u jednom od domova nisu uočeni propusti i nedostatci u postupanju po uputi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Policijski službenici su u protekla 24 sata izvršili 234 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije kojom prilikom nisu evidentirana kršenja propisane mjere. Provodeći nadzor i provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta evidentirano je šest osoba koje su pristupile policijskoj kontroli na prometnim punktovima, a da pri tome nije imala valjanu propusnicu.

Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa, dobra je vijest koja je danas stigla iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Javljaju da je jučer testirano 37 osoba i svi pristigli nalazi su negativni, prenosi KA portal.

- U OB Karlovac hospitalizirane su 2 osobe zaražene koronavirusom, trenutno je 1 osoba u Zagrebu na liječenju, 7 osoba se liječi kod kuće u izolaciji. Jedna osoba je do sada preminula, a 20 osoba je do sada izliječeno, dodaju u Stožeru.

U OB Duga Resa trenutno je hospitalizirano 70 pacijenata (ležećih), u OB Ogulin je 48 pacijenata (ležećih) i 75 ih je bilo na hitnom prijemu. U OB Karlovac hospitalizirano je 152 pacijenta, a na hitnom prijemu ih je bilo 120.

U karanteni Grabovac trenutno se nalazi 6 osoba, 5 po postupku samoizolacije te jedan vozač.

- Djelatnici PU Karlovačke u protekla 24 sata zabilježili su jedno kršenje samoizolacije.
U protekla 24 sata rad u domovima zdravlja u Karlovačkoj županiji protekao je na zadovoljavajući način uz poštivanje svih zadanih parametara rada i uz primjenu propisane zaštitne opreme, rečeno je još danas.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u protekla 24 sata na koronavirus testirane su 22 osobe i svi nalazi su negativni.

Tako sada na području županije već 15 dana za redom nema novozaraženih COVIDOM 19. Od početka pandemije na području županije bilo je zabilježeno 10 oboljelih, od kojih je u međuvremenu 7 ozdravilo.

Broj osoba u samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije s današnjim danom je 458, a u posljednja 24 sata policija nije zabilježila kršenja mjera samoizolacije. Do sada su izvršili provjeru pridržavanja mjera samoizolacije 3338 puta.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, javljaju iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu.

To je već deveti dan zaredom bez novozaraženih na tom području, a broj ozdravljenja i dalje je izjednačen s brojem oboljelih i iznosi 35 prema 35.

Trenutno se čekaju i rezultati testova za posljednje četiri pacijentice u Thalassotherapiji u Crikvenici koje bi, ako budu negativni, do vikenda mogle ići kući.

Virovitičko-podravska županija

Devet dana zaredom, na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih osoba na COVID 19, javili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

U zadnjih 24 sata, testirano je 39 osoba. Njihovi rezultati na korona virus bili su negativni. Do sada je ukupno testirano 520 osoba.

Ličko-senjska županija

U Ličko-senjskoj županiji 12. dan nema novozaraženih od covida-19, ukupno su oboljele 22 osobe od kojih su tri osobe izliječene, a pod aktivnim epidemiološkim nadzorom sa samoizolacijom još je 169 osoba.

U protekla 24 sata, policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske nisu utvrdili nepoštivanje izrečene samoizolacije.

Nije zaprimljena niti jedna dojava o javnom okupljanju ili zadržavanju na ulicama i drugim javnim mjestima.

Nije bilo ni kršenja odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka bez propusnice.

Šibensko-kninska županija

Na području Šibensko- kninske županije nema novih slučajeva zaraze Covidom-19, izvijestio je u četvrtak prijepodne Goran Pauk, šibensko- kninski župan.

Prema njegovim riječima, na Odjelu infektologije šibenske bolnice trenutačno se nalaze četiri pacijenta, od kojih je jedan na respiratoru. Mehaničko ventiliranje nužno je i dvojici pacijenata iz Šibensko- kninske županije koji se liječe u KBC-u Split.

Od početka pandemije, od koronavirusa su na području Šibensko- kninske županije ozdravile 44 osobe, što je tri više nego jučer.

Međutim, bilježe se i dva smrtna slučaja:

- Osim 91- godišnjeg pacijenta s Murtera koji je preminuo u šibenskoj bolnici, imamo i 78- godišnju pacijenticu iz kninske bolnice koja je umrla u KB 'Dubrava'. Oboje preminulih su bili teški kronični bolesnici - izvijestio je Pauk.

Prema njegovim riječima, na šibenskom području je zaraženo i četvero djece, a uzeto je ukupno 1370 briseva.

Pauk je posjetio kako su u Šibensko- kninskoj županiji bila dva žarišta bolesti:

- To su Murter gdje je bilo zaraženo 28 osoba i kninska bolnica u kojoj je inficirano 13 zdravstevnih djelatnika i 15 pacijenata. No, kvalitetnom reakcijom oba žarišta su stavljena pod kontrolu- poručio je Pauk.

dr. Ankica Parat- Baljkas, epidemiologinja iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo istaknula je kako je na našem području epidemiološka situacija zadovoljavajuća i dobra:

- Znate da smo imali problem u kninskoj bolnici na koju su 'naslonjena' čak 42 slučaja infekcije Covidom- 19. Međutim, uspjeli smo spiječiti širenje virusa na opću populaciju. Dobra je i vijest da većini zdravstvenih djelatnika zavrava samoizolacija. Stoga se vrši pojačano testiranje i pokušavamo učiniti sve da kninska bolnica normalno profunkcionira- rekla je Parat - Baljkas.

Ona je poručila kako još nije vrijeme za opuštanje i povratak na staro ponašanje:

- I dalje treba slušati preporuke Stožera, držati distancu, bitno je kretati se svhovito i raditi samo ono što moramo - zaključila je šibenska epidemiologinja.

Sisačko-moslavačka županija

U četvrtak 30. travnja u Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski stožer civilne zaštite. U posljednja 24 sata još tri su osobe ozdravile od ove zarazne bolesti.

U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak nalaze se dva pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju. Od trideset i dva pacijenta s područja Sisačko-moslavačke županije od ove zarazne bolesti ozdravila su dvadeset i dva pacijenta te je ostalo još deset na SARS-CoV2 virus pozitivnih osoba.

Uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih naših stanovnika te je potrebno poštivati sve propisane mjere zaštite, kao i mjere provođenja osobne higijene i higijene kućanstva, stoji u priopćenju kojeg je potpisao načelnjik Stožera, Roman Rosavec

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka, 30.04.2020. do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije dva dana za redom nema novooboljelih, ali je 8 osoba više izliječeno. Do sada je ukupno izliječeno 66 osoba, a tri su preminule.

Međimurska županija

U Međimurskoj županiji danas nema novooboljelih osoba od bolesti COVID-19. U protekla 24 sata testirano je 13 osoba, a ukupno su dosad testirane 423 osobe - objavljeno je na Facebook stranici Međimurske županije.

To je šesnaesti dan zaredom bez zaraženih u Međimurju, a od ukupno osam slučajeva, šest je izliječenih, dok su trenutno zaražene dvije osobe.

Brosko-posavska županija

U Slavonskom Brodu održana je još jedna press konferencija Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije, a na kojoj su iznesene najnovije informacije o epidemiološkoj slici u Brodsko-posavskoj županiji. U posljednja 24 sata nema novoboljelih - 53 uzorka su poslani na testiranje i svi su negativni.

Brodsko-posavska županija do sada je zabilježila 20 slučaja zaraze koronavirusom, a broji i 8 oporavljenih osoba te jednu osobu koja je preminula. Na današnji dan u Brodsko-posavskoj županiji ima 11 aktivnih bolesnika, javlja portal sbonline.

Iz Stožera CZ Brodsko-posavske županije potvrđuju kako je na području Brodsko-posavske županije uzeto oko 1700 briseva.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nemamo ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom pa su tako i danas ukupne brojke ostale nepromijenjene, poručlili su iz Županijskog stožera, prenosi dnevnik.hr.

Četvrti je to dan bez novih zaraženih.

Oboljelo je ukupno 46 osoba, a ozdravilo njih 30. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin i dalje se nalazi 13 osoba, a u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagreb trenutno se liječe tri osobe s našeg područja. Statistički se Varaždinskoj županiji pribrajaju još 4 osobe koje ovdje imaju samo prijavljeno mjesto prebivališta.

U protekla 24 sata testirano je 34 osoba, a time ukupno do sada 1330 osoba. U mjeri samoizolacije i dalje se nalazi preko 1400 osoba, a od strane PU varaždinske u protekla 24 sata zabilježen je jedan slučaj kršenja mjere samoizolacije.

Grad Zagreb

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Sandra Šikić na konferenciji za novinare kazala je da je od obrađena 263 uzorka u posljednja 24 sata jedan pozitivan.

Dubrovačko-neretvanska županija

U posljednja 24 sata nema novooboljelih u Dubrovačko - neretvanskoj županiji - izvijestili su danas članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

- Danas je prema Zagrebu upućeno 1794 uzoraka, jučer 64, i svi su nalazi negativn. Na našem je području ukupno i dalje 112 pozitivnih na koronavirus, a iako smo jučer imali dvoje pozitivnih nakon dugo vremena, očekivano je da će ih u idućim tjednima biti još. Izliječeno je 57 osoba - dodao je načelnik Stožera Joško Cebalo.

Oko 300 osoba još uvijek je u samoizolaciji, a svi su potencijalno pozitivni, no situacija je i dalje stabilna, dodaje Cebalo. Ravnatelj OB Dubrovnik dr. Marijo Bekić dodao je kako je danas u bolnici hospitaliziranih 12 osoba pozitivnih na COVID 19, jedna starija osoba, štićenik Doma za umirovljenike u Dubrovniku je dalje na jedinici Intenzivnog liječenja, ali više nije intubirana i bolje se osjeća. Ostali pacijenti su u stabilnom stanju.
Studentski je dom bez pacijenata, no i dalje u stanju pripravnosti za moguće nove pozitivne, dok će Opća bolnica Dubrovnik s ponedjeljka polako u regularni način rada, uz nova pravila zbog zaštite od virusa.

- Ulaz u polikliniku bit će odvojen kao i poseban ulaz u bolnicu, na ulazu će se mjeriti temperatura, svatko tko mora unutra dobit će zaštitnu masku. Pregledi će teći nešto sporije, naručivanje će ići jednako tako s razmakom između pacijenata zbog provjetravanja i dezinfekcije. Svi koji budu išli na invazivne zahvate morat će imati negativan bris na COVID 19 ne stariji od 48 sati- dodaje Bekić.

Svi oni kojima su pregledi i zahvati odgođeni i otkazani, ovise, kaže dr. Bekić, o dopisu Ministarstva, no to se dodaje, mora nadoknaditi bilo smjenskim radom ili vikendom, što će opet ovisiti o raspoloživosti djelatnika bolnice.
Iz Stožera je još jednom upućen apel o odgovornom ponašanju sutra, 1. svibnja na Praznik rada, jer se očekuju pojačana okupljanja.

Krapinsko-zagorska županija

U protekla 24 sata u Krapinsko – zagorskoj županiji je uzeto 107 uzoraka, od čega je stiglo 95 nalaza, među kojima nije bilo pozitivnih na COVID-19. Ozdravila je još jedna osoba, što znači da je u KZŽ trenutno 64 ozdravljenih i još 73 aktivna slučaja. Ukupno je do sada uzeto 1613 briseva. Do sada je u KZŽ bilo 139 osoba pozitivnih na COVID-19 s prebivalištem na području županije i devet s prebivalištem na području drugih županija, javlja Zagorje International.

Kako je istaknuo načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ Anđelko Ferek – Jambrek, u protekla 24 sata nije bilo kršenja nijedne odluke Stožera civilne zaštite RH. Upozorio je građane da se, unatoč tome što je sutra Praznik rada, ne okupljaju, istaknuvši kako postoje poduzeća koja rade cijelo vrijeme tijekom epidemije, a nisu imala nijednog zaraženog, što je dokaz da se, uz poduzimanje propisanih mjera, može suzbiti širenje koronavirusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:28