RADOVI NA PROLJEĆE

Zračna luka Zagreb gradi hotel, a šoping-centar zasad ostaje na čekanju

Hotel će imati 4 zvjezdice i 172 sobe, kažu u ZLZ-u, a glavni projekt izradit će tvrtka arhitekta Branka Kincla
 Ronald Goršić/Cropix

Nakon što je u jesen 2018. godine Zračna luka Zagreb (ZLZ) najavila ambiciozni projekt gradnje hotela i trgovačko-poslovnog centra u blizini novog putničkog terminala na Plesu, uskoro će, kako nam je u utorak najavljeno iz ZLZ-a, biti potpisan ugovor o gradnji hotela, a od trgovačko-poslovnog centra zasad se odustalo.

- Projekt će se realizirati u više faza. U prvoj je predviđena gradnja hotela, a gradnja trgovačko-poslovnog centra odgodit će se do povoljnijih investicijskih uvjeta. Nakon potpisivanja ugovora za gradnju hotela počinje izrada glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole. Gradnja hotela trebala bi početi u proljeće 2024. - navode iz Ureda Uprave Zračne luke Zagreb koja je, podsjetimo, 2013. predala Međunarodnu zračnu luku "Franjo Tuđman" na upravljanje francuskoj kompaniji ZAIC temeljem koncesijskog ugovora države i ZAIC-a.

Sadržaji hotela

Otad ZAIC plaća godišnji najam ZLZ-u u trajanju od 30 godina, odnosno do isteka koncesijskog ugovora.

Budući hotel ZLZ-a, kako doznajemo, bit će sagrađen između stare zračne luke i zgrade Hrvatske kontrole zračne plovidbe. Za izradu glavnog projekta hotela zadužena je tvrtka arhitekta Branka Kincla koji je napravio i projekt novog putničkog terminala "F. Tuđmana". Kincl nas je za sva pitanja o projektu hotela na Plesu uputio na investitora.

- Precizne veličine površina i sadržaji hotela odredit će se nakon izrade glavnog projekta. Dogovoreno je da će hotel biti s četiri zvjezdice te da će imati kapacitet od 172 sobe na ukupnoj površini od 9450 četvornih metara - navode u ZLZ-u čiji je suvlasnik, osim države, Grada Zagreba i Zagrebačke županije, i Grad Velika Gorica.

Iz velikogoričke gradske uprave, komentirajući projekt ZLZ-a, kažu kako u Velikoj Gorici postoji sve veća potreba za hotelskom infrastrukturom.

Odustajanje od apartmana

- Kontinuirano povećanje broja putnika u zračnoj luci te skora gradnja kampa Hrvatskog nogometnog saveza samo će dodatno pojačati potrebe za kvalitetnim smještajnim kapacitetima - ističu u velikogoričkoj gradskoj upravi čiji je Upravni odjel za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša ovih dana donio rješenje o izmjeni lokacijske dozvole za ZLZ-ov projekt. Izmjene su tražili investitor i Kincl d.o.o., a sastoje se, među ostalim, u odustajanju od gradnje apartmana u sklopu zamišljenog poslovno-trgovačkog centra, ukidanju dijela etaža u hotelu i prvotno zacrtanog spoja hotela i centra.

Hotel će imati 4 zvjezdice i 172 sobe, kažu u ZLZ-u,

a glavni projekt izradit će tvrtka arhitekta Branka Kincla, koji je projektirao novi putnički terminal

Zračna luka Zagreb gradi hotel, a šoping-centar zasad ostaje na čekanju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:25