EKSKLUZIVNO

ZET: 'Smanjujemo cijenu karata'

 CROPIX

Zagrebački gradonačenik Milan Bandić najavio je nedavno u jednom radijskom intervjuu da će se cijena ZET-ovih prijevoznih karata sigurno snižavati, ali o kojem je točno iznosu riječ, bit će poznato u petak nakon što Gradska skupština usvoji ili odbaci novi Plan poslovanja Zagrebačkog holdinga.

Kako nagađaju neki mediji, Zagrepčani bi jeftinije karte i pokaze trebali kupovati već od rujna, a cijene bi mogle biti niže od 10 do 20 posto.

Večernji list tako piše da će pojedinačna karta umjesto 15, 12 i 10 kuna, ovisno o tome je li kupljena kod vozača, na kiosku ili je riječ o vrijednosnoj karti, pojeftiniti za kunu do dvije.

Pojeftinit će i godišnje i mjesečne karte, pa bi tako opća mjesečna karta umjesto 360 bila 300 kuna, srednjoškolska bi sa 90 pala na 80 kuna, a studentska i srednjoškolska umjesto 120 bila bi sto kuna.

- Ne postoji još uvijek neki definirani prijedlog, ali o tim ćemo stvarima razgovarati ako Skupština usvoji naš Plan poslovanja - kažu nam neslužbeno u Upravi Holdinga.

Za značajnije snižavanje cijene karata za građane, kaže naš izvor, ZET mora biti efikasniji u naplati karata. I to drastično efikasniji. Da se već radi na tome govori i podatak koji nam iznosi naš izvor iz Uprave Holdinga.

- Tu smo već napravili značajan korak pa smo tako ukinuli plaćanje prijevoza radnicima Holdinga i Gradske uprave. Svi zaposlenici od listopada će imati pokaz. Na taj način ZET dobiva na godišnjoj razini 75 milijuna kuna prihoda. Riječ je o otprilike 25 tisuća pokaza - kažu nam u Holdingu.

Prema tome, za snižavanje cijena karata ima prostora, samo se ne zna još kolika će točno biti konačna cijena. U Holdingu se nadaju da će nižim cijenama privući više korisnika pokaza i onih koji će kupovati obične karte jer su shvatili da se korisnici javnog prijevoza još uvijek više švercaju nego što kupuju karte.

A porast broja onih koji se švercaju sigurno je uvjetovan i posklupljenjem karata. Prema nekim računicama, od 160 tisuća osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata, prosječno samo njih 42 tisuće kupuje karte. Od tog broja Grad subvencionira u cijelosti karte za 16 tisuća učenika i studenata slabijeg imovinskog stanja, pa ispada da samo 30 tisuća njih plaća pokaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 14:37