ODGODA

Zbog kvoruma prekinuta sjednica zagrebačke Skupštine, nastavak 2. srpnja

Predsjednik Skupštine Drago Prgomet (HDZ) nastavak je zakazao za idući četvrtak, a pred zastupnicima će biti još 20 točaka dnevnog reda
 Damir Krajač/Cropix

Zbog nedostatka kvoruma u četvrtak je prekinuta sjednica zagrebačke Gradske skupštine, predsjednik Skupštine Drago Prgomet (HDZ) nastavak je zakazao za idući četvrtak, 2. srpnja, a pred zastupnicima će biti još 20 točaka dnevnog reda.

"Zadatak oporbe nije da drži kvorum. Vladajuća većina je danas pokazala što i kako misli o građanima Zagreba kada je izglasala da ne uzmemo novce od europskih sredstava za izgradnju trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda što iznosi 450 milijuna kuna, a 80 posto tog iznosa se mogao povući iz EU. Sada će to plaćati građani", izjavio je Hini nakon prekida sjednice predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić.

Na današnjem nastavku sjednice Gradske skupštine bilo je petero od sedmero gradskih zastupnika HDZ-a, dok su u prethodnim dvama nastavcima te iste sjednice bila samo dvojica HDZ-ovih zastupnika (predsjednik Gradske skupštine Drago Prgomet i Davor Filipović).

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević rekao je da danas na sjednicu nisu došla dvojica HDZ-ovih zastupnika - Ivan Ćelić i Mislav Herman, jer su u izbornoj kampanji.

"Mi iz oporbe smo svi ovdje i ne pada nam na pamet da držimo kvorum", dodao je.

Gradski zastupnik SDP-a Matej Mišić rekao je da je danas bio četvrti dan ove sjednice Gradske skupštine te da na niti jednu nisu došli svi gradski zastupnici HDZ-a.

Napomenuo je da je danas na sjednici bilo i desetak gradskih zastupnika oporbe koji su i kandidati na parlamentarnim izborima. "Svi su oni proveli dan u Gradskoj skupštini zato što su gradski zastupnici i zato što im je stalo do odluka koje se donose i koje su važne za građane Zagreba", rekao je.

Ilijaš: HDZ ne želi da se sjednica Skupštine pretvori u pozornicu za kampanju

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika HDZ-a Kazimir Ilijaš rekao je da su HDZ-ovi zastupnici uvijek savjesni i odgovorni što se tiče njihovog rada u Skupštini.

"Kao i do sada, dajemo svoj obol u radu Gradske skupštine u svim točkama i smatramo da je isto tako neophodno da naš rad bude adekvatno koristan i za građane Zagreba i za sve ljude koji dolaze u Zagreb", dodao je.

Što se tiče rada HDZ-ovih zastupnika, Ilijaš kaže da su oni jasno naglasili da ne žele da se sjednica Gradske skupštine pretvori u pozornicu za predizbornu kampanju, a što na žalost kolege iz oporbe i čine.

Rekao je da pet HDZ-ovih zastupnika nije bilo na prethodnim dvama nastavcima sjednice jer su sudjelovali u kampanji za parlamentarne izbore, te su se ispričali unaprijed preuzetim obvezama.

Prihvaćen prijedlog o uvođenju izvannastavne aktivnosti "Građanski odgoj i obrazovanje"

Prije prekida sjednice zastupnici su, uz ostalo, prihvatili prijedlog Savjeta mladih Grada Zagreba o uvođenju izvannastavne aktivnosti "Građanski odgoj i obrazovanje" u sve zainteresirane osnovne i srednje škole kojima je osnivač Grad Zagreb.

Prihvaćen je i prijedlog Savjeta mladih o izradi akcijskog plana za prevenciju vršnjačkog nasilja od 2022. do 2025.

Prihvaćen je i prijedlog Kluba gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a o stavljanju izvan snage Zaključka o stavljanju izvan snage Zaključka o hitnoj isplati sredstava za javne potrebe u kulturi i pokrivanju troškova najma i materijalnih troškova prostora za rad.

Na sjednici nije prošao prijedlog nestranačkog zastupnika Marka Torjanca o obaveznom podnošenju uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak kao uvjetu za izbor i/ili imenovanja u trgovačkim društvima i ravnateljima ustanova.

Sjednica zagrebačke Gradske skupštine se treba nastaviti 2. srpnja u 9 sati

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:24