CIRKUS U SKUPŠTINI

Zastupnici udarali po klupama, isprovocirani Bandić im poručio: Kao da živimo u Africi, a ne Zagrebu!

 Damjan Tadić/ CROPIX

ZAGREB - O cijenama vrtića - hoće li biti jedinstvena za sve i iznositi 400 kuna na mjesec ili će ga roditelji plaćati po dohodovnom cenzusu od nula do 2000 kuna - odlučit će Ministarstvo uprave na čelu s Davorinom Mlakarom.

Gradska skupština ostala je kod svojeg stava s kojim su suglasne sve stranke - vrtići će se plaćati 400 kuna na mjesec. O tome su se danas naime morali izjasniti budući da je gradonačelnik Milan Bandić prije dva tjedna stavio njihovu Odluku van snage.

Bandić je sada dužan u roku osam dana o tome obavijestiti Ministarstvo uprave, koje bi moglo u roku 15 dana donijeti pravorijek. Tek tada roditelji će biti riješeni svih dilema i doznati po kojem će cjeniku plaćati vrtiće. Budući da Skupština ni pod koju cijenu nije htjela pristati na taj Bandićev prijedlog , tijekom rasprave u Skupštini je zaista bilo burno.

Nesvakidašnji prizor dogodio se nakon sto je Bandić pomalo ironično i služeći se kajkavskim narječjem na pitanje Viline Sincek Pećanić, zastupnice iz HSU odgovorio - "da uzima onima koji imaju da bi se umirovljenici mogli voziti besplatno".

Većina zastupnika, predvođena SDP-ovcima počeli su snažno lupati po svojim zastupničkim klupama kako bi mu poručili da prestane pričati odnosno da ga ne žele više slušati.

- Ovo lupanje, ovi neartikulirani udarci... Kao da živimo negdje u srednjoj Africi, a ne u Zagrebu, u drugom parlamentu u ovoj državi - poručio je isprovocirani Bandić s govornice.

U više navrata tijekom sjednice ponovio je da ne planira odustati od svoje odluke ni pod koju cijenu, pozivajući se na činjenicu da ju je prihvatila većina zastupnika u Gradskoj skupštini u prosincu 2010. godine, kada su izglasali Proračun i Program javnih potreba u predškolskom odgoju.

- Ne možete k'o lupež u mraku vaditi iz proračuna. Ne budete na svakoj sjednici kasapili proračun onako kako vam treba. Mijenjanje proračuna je ovlast gradonačelnika. Neki drugi gradonačelnik bude to radil', ja ne. Rebalansa neće biti, o njemu će glasati neki drugi zastupnici - poručio je u svom stilu gradonačelnik, zazivajući izbore u gradu Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 06:01