DNO DNA

Zaposlili se u staračkom domu u Zagrebu pa potkradali korisnike: ‘Iskoristili su bespomoćnost tih ljudi‘

Ukupna materijalna šteta koju su napravili 29-godišnji Makedonac i 35-godišnji državljanin BiH iznosi 11.820 eura

Ilustrativna fotografija

 Srdjan Vrancic/CROPIX

Čisto dno dna dotaknuli su 29-godišnji Makedonac i 35-godišnji državljanin BiH nakon što su se u ljeto 2021. godine zaposlili u ustanovi za pružanje skrbi starijim i nemoćnim osobama na području Maksimira. Zasnovali su radni odnos i glumili njegovatelje, a zapravo su zagrizli s druge strane zakona potkradajući nemoćne i bolesne korisnike. U slučaj se na kraju umiješala policija koja je obojicu kazneno prijavila jer su se dogovorili za počinjenje kaznenog djela, a potom krali i prali novac.

- Sumnja se da su 29-godišnjak i 35-godišnjak, krajem srpnja 2021., nakon zasnivanja radnog odnosa u ustanovi za pružanje skrbi starijim i nemoćnim osobama na području Maksimira, tijekom obavljanja poslova njegovatelja iskoristili bespomoćnost i osobito teško zdravstveno stanje te poodmaklu životnu dob štićenice ustanove te joj otuđili mobitel i bankovnu karticu. Od oštećene osobe potom su pribavili PIN broj kartice i od kraja srpnja 2021. godine do prve polovice rujna 2021. s računa u šest navrata na nekoliko bankomata podizali novac u ukupnom iznosu od 36.300 kuna - kažu iz PU zagrebačke.

Kriminalisti su također otkrili i da su krajem srpnja 2021. koristili karticu za plaćanje u četiri navrata na dva različita prodajna mjesta ispeglavši 198 kuna.

- U namjeri da si nastave pribavljati protupravnu materijalnu korist na štetu te iste štićenice ustanove, a da pritom i prikriju tragove kaznenog djela, iskoristili su okolnost da je na njezinom otuđenom mobitelu bila instalirana aplikacija mobilnog internet bankarstva te su ponovno iskoristili bespomoćnost i osobito teško zdravstveno stanje i poodmaklu životnu dob, ovaj put štićenika te ustanove za pružanje skrbi starijim i nemoćnim osobama, s kojim su u prvoj polovici kolovoza 2021. otišli u banku i u njegovo ime ugovorili mobilno bankarstvo - otkrivaju dalje iz policije.

S računa štićenice su nakon toga, od kraja kolovoza do prve polovice rujna 2021., u pet navrata prenijeli novčana sredstva na račun štićenika i to u visini od 20.500 kuna.

- Koristeći ugovoreno mobilno bankarstvo, nadalje su s računa štićenika novčana sredstva u cilju prikrivanja ili lažnog prikazivanja nezakonitog podrijetla novca prebacivali na vlastite bankovne račune kao i na devizni račun 35-godišnjaka i to u cilju dodatnog prikrivanja ili lažnog prikazivanja nezakonitog podrijetla novca - zaključuju iz policije navodeći da je ukupna pričinjena materijalna šteta 11.820 eura.

Po dovršetku istraživanja, 29-godišnji Makedonac predan je pritvorskom nadzorniku te očekuje ispitivanje u prostorijama Državnog odvjetništva, dok se za 35-godišnjim odbjeglim lopovom njegovateljem s područja Bosne i Hercegovine i dalje traga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 23:45