HIT NA INSTAGRAMU

Zagrepčanka oduševljava fanove prizorima grada: ‘Trebaju mi samo mobitel i bočica vode...‘

Mirjana Jurković radi u jednom trgovačkom lancu, a na profilu M.a.s.s.a.l. bilježi gradsku svakodenvicu i prirodu
Mirjana Jurković, fotografkinja s Instagrama
 Mirjana Jurković/instagram

Pejzaži, zalasci sunca, nebo, rijeke i jezera, uvijek intenzivnih boja, zaštitni su znak zagrebačke fotografkinje Mirjane Jurković, pratiocima njenog bajkovitog Instagram profila poznatije pod imenom M.a.s.s.a.l.

Sve fotografije snima mobitelom, a u dvije godine, koliko na Instagramu s pratiocima dijeli svoje fotografije Zagreba, Plitvičkih jezera, Krka, Trakošćana, Opatije zapazili su je i prenosili i razni domaći te strani Instagram profili i portali.

Jurković, koja radi kao specijalist za izlazne narudžbe za jedan trgovački lanac, većinu slobodnog vremena provodi u prirodi bilježeći prizore zagrebačkog pejzaža.

image
Mirjana Jurković, fotografkinja s Instagrama
Mirjana Jurković/instagram

- Obožavam prirodu. Teško mi je puno vremena provoditi u gradu, stalno za računalom, pa često bježim u Maksimir, na Bundek, Jarun ili Sljeme te mnoge moje fotografije nastaju upravo na tim mjestima. Fotografiranje u prirodi je kontrast mom poslu i pomaže mi u stvaranju balansa. Na izlete sa sobom nosim samo najosnovnije: svoj ruksak, bocu vode i mobitel. Fotoaparati i objektivi su preteški, a ja volim biti što slobodnija i spontanija u prirodi. Nikada ne planiram što ću fotografirati. Volim osjećaj slobode. Zato mi je mobitel praktičnije rješenje. Osim toga, na njemu imam sve što mi treba. Imam dobar mobitel s kvalitetnom kamerom i Adobeov program Lightroom za obradu fotografija. Više mi trenutno nije potrebno. Prije sam koristila Instagramove filtere, ali sada sve što želim postići ostvarim pomoću alata i programa za obradu fotografija na mobitelu – objašnjava Jurković.

image
Mirjana Jurković, fotografkinja s Instagrama
Mirjana Jurković/instagram

Osim za opuštanje i punjenje baterija u prirodi, Jurković napominje da fotografiju koristi i kako bi se kreativno i umjetnički izrazila.

- Alati za obradu fotografije su za mene ono što je kist za slikara. Dorađivanjem i obradom fotografije se izražavam i pokazujem kako ja nešto vidim. Odabirom nijansi te intenziteta boja, oštrine, zasićenosti, topline stvaram sliku koja je odraz mene. Netko drugi bi isti prizor predstavio na potpuno drugačiji način. Fotografiranje i obrada fotografija su vrlo kreativni procesi, kaže.

image
Mirjana Jurković, fotografkinja s Instagrama
Mirjana Jurković/instagram

Jurković je još kao djevojčica pokazivala interes za umjetnosta, ali Srednju školu za primijenjenu umjetnost ostala joj je neostvareni san. Ipak, ljubav prema umjetnosti, posebno fotografiji, nije nestala pa je Mirjana još prije dvadeset godina počela svoje fotografije objavljivati na internetskoj stranici ptičica.hr, gdje je nastavila razvijati svoj afinitet prema fotografiji te upoznavati ljude sa sličnim interesima i sklapati poznanstva. Fotografija joj je godinama bila omiljeni ispušni ventil i najdraži hobi kojim se bavila kada su joj to životne okolnosti dopuštale, no prije dvije je godine otvorila Instagram profil koji joj je, pokazalo se s vremenom, omogućio da se ozbiljnije posveti fotografiji.

image
Mirjana Jurković, fotografkinja s Instagrama
Mirjana Jurković/instagram

- Kada sam otvorila profil, ispočetka sam na njega stavljala obične fotke s prijateljicama, ali onda sam jednom uslikala zalazak sunca i komentari su bili izrazito pozitivni.To me je motiviralo da se više posvetim fotografiji. Jedna od najdražih priča mi je ona o stablu s Bundeka. Jednog jesenjeg dana u studenom otišla sam na Bundek fotografirati, ali bila je jaka magla. Već sam mislila odustati jer se ništa nije vidjelo pa sam se požalila prijatelju, također fotografu, da je vrijeme loše za slikanje, a on mi je rekao da je to baš dobro vrijeme za napraviti efektnu fotografiju. Tada sam uslikala jedno zanimljivo drvo. Grane su mu bile gole, a sve lišće bilo je već palo. Fotografija mi se činila zanimljivom pa sam taj prizor uhvatila još dva puta nakon tog maglovitog dana. Drugi put sam to stablo fotografirala u zimi kada je tlo ispod njega bilo prekriveno snijegom, a treći puta sada nedavno, kada je stablo krasilo intenzivno crveno lišće. Jako mi se urezalo u sjećanje i jedno jutarnje fotografiranje na Bundeku. I taj je dan bila magla. Nije se vidjelo metar dalje. Bili smo samo labudovi i ja. To me je intimno iskustvo s prirodom podsjetilo koliko je priroda divna i koliko nam je potrebna - priča.

Fotografija će kaže ostati samo njen hobi, želi se usavršavati ali ne želi o njoj razmišljati kao o poslu.

- Za vrijeme epidemije nisam putovala izvan države, ali kada budem mogla, otići ću u Sloveniju, trenutno mi je najveća želja fotografirati crkvu na jezeru Bled – zaključuje Jurković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:38