NEKI SU SE I RAZBOLJELI

Zagrebački neboder dva mjeseca bez tople vode: ‘Kažu nam da su im cijevi zapele na Carini‘

Radovi u Ulici braće Domany počeli su u srpnju, a u kolovozu se vratila na sedam dana. Otada je više nisu imali, a sad su obaviješteni da radovi opet kasne
 Antonija Vulić

Raskopana cesta, parkiralište i park, zvuk strojeva sa svih strana i mnoštvo radnika, prizori su to koje stanari zagrebačkih Srednjaka gledaju već dulje od dva mjeseca. Ulica Braće Domany, gdje su smještena četiri nebodera, a svaki od njih ima 252 stana, od 23. srpnja nema toplu vodu, a HEP toplinarstvo se ispričava i govori kako je problem u materijalu koji je zapeo u isporuci.

Naime, radovi u Ulici Braće Domany započeli su u srpnju, topla voda je prvi puta nestala 23. srpnja i kada je došla 17. kolovoza stanari su očekivali kako neće ostajati bez nje. Na njihovo razočarenje, topla voda je ponovno nestala 23. kolovoza i još uvijek nije došla. Stanari su zaprimili obavijest kako će doći 12. rujna, a naknadno je osvanula obavijest kako će doći tek 17. rujna.

image
Antonija Vulić

- Meni je osobno katastrofa, ne znam za ostale i oni kukaju, ali nitko ništa neće poduzeti. Ja imam sestru koja se teže kreće i ne može se sama tuširati, moram grijati vodu za nju i zalijevati ju, jako je teško to. Cijelo popodne mi prođe dok sredim nju i sebe, požalila nam se Željka Martinović, stanarka nebodera na kućnom broju 4.

Jedno se vrijeme, objašnjava, tuširala kod prijateljica, no s ovim problemima se već predugo nosi i s vremenom joj je postalo neugodno odlaziti kod njih. Naglašava kako se ona još nekako i snalazi s grijanjem vode, ali u zgradi je mnoštvo bolesnih i nepokretnih i boji se kako se oni nose s cijelom situacijom.

image
Obavijest koja je razljutila stanare
Antonija Vulić

Osim problema nedostataka tople vode, kao problem navodi i lošu organizaciju prometa te loš prijelaz koji je napravljen na cesti kako bi auti mogli proći. Drvne daske postavljene su visoko te svaki auto koji prođe stvara buku.

- Ovaj prijelaz za aute nije dobro napravljen, sada preko dana se ne čuje jer je buka na sve strane, ali navečer sve odzvanja i budi me, svi susjedi na ovoj strani se žale na to. Imam osjećaj da mi s tim gumama prijeđe preko mozga. Buka radnika mi ne smeta, bitno da se radi, objašnjava nam Željka.

image
Antonija Vulić

Problem je stvarao i zatvoreni parking, a susjedi se pitaju tko će zasaditi drveće koje su uklonili kako bi mogli započeti radovi.

Susjeda koja je ovdje od same izgradnje, od 1975. godine, kaže da ne pamti da je ikada ovoliko dugo bila bez tople vode. Sjeća se ponekih remonta i nestajanja tople vode na dva do tri dana, ali ovo joj je već neizdrživo.

- Živim s dva mlada sina i njima je teže nego meni. Ja se snađem malo grijem vodu, malo hladnom, ali već sam ljuta. Koga god da su zvali samo su rekli da se strpimo, do kada ćemo morati biti smireni, govori nam susjeda.

image
Frizerka Tanja Barić kaže kako je svjesna da su radovi nužni jer će u protivnom cijevi pucati po zimi
Antonija Vulić

Među stanarima nebodera je i glumac Đorđe Kukuljica čija nam se majka požalila kako joj se suprug razbolio zbog hladne vode.

- Ovo je užas, suprug se razbolio od hladne vode, ima problema s mjehurom i sad mu je jako loše. On je visok i jak čovjek, jako puno vode treba zgrijati da bi se mogao pošteno oprati, govori nam Ratka Kukuljica.

Osim nedostatka tople vode, Ratka se brine i zbog kvalitete vode, tvrdi kako nakon svakog zagrijavanja posude ostanu prljave.

Ratka naglašava kako joj je čudno što radovi traju toliko dugo i kako radnici ne rade cijelo vrijeme.

- Kada se rade takve stvari koje utječu na veliki broj građana treba se raditi i danju i noću, ali ovdje se ne radi. Vidim ljude iz svih država, oni su tu došli raditi, neka ih plate i neka to bude gotovo brzo, tvrdi nam Ratka.

image
Ratka Kukuljica, majka glumca Đorđa Kukuljice
Antonija Vulić

U prizemlju ovih zgrada smješteni su i brojni poslovni prostori, no za razliku od stanara poslovni prostori imaju vlastite bojlere na struju tako da ima tople vode ne nedostaje. Frizerka Tanja Barić govori kako joj se promet nije povećao otkad ljudi nemaju tople vode, no da je to vjerojatno zbog toga što su frizerski isključivo za muškarce.

- Činjenica je da nema dugo vode, ali to je dvosjekli mač. Ili će po zimi pucati cijevi i neće ništa funkcionirati ili ćemo se još malo strpjeti i sve će biti u redu. Ja isto živim u blizini i nismo imali vode od 25. kolovoza do 7. rujna, govori nam Tanja.

Stanari su nam ispričali kako su im sami radnici rekli da je problem u tome što su cijevi zapele na Carini.

Iz HEP Toplinarstva objašnjavaju kako se ovdje radi o najvećem projektu revitalizacije u povijesti centralnog toplinskog sustava grada Zagreba od javnog interesa, u sklopu kojeg se planira zamijeniti jedna trećina, odnosno 68,5 od ukupno 227,3 kilometara zagrebačke vrelovodne mreže. Ukupna vrijednost projekta je 700 milijuna kuna, od čega se 421,5 milijuna kuna financira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Tvrde kako su se radovi u ulici braće Domany odužili zbog nedostatka potrebnog materijala.

- Zbog radova su tijekom ljeta bili povremeni prekidi isporuke tople vode krajnjim kupcima u zagrebačkim naseljima. Za dio krajnjih kupaca u naselju Srednjaci na adresama Ulica braće Domany 2-8, Ulica majstora Radovana 10-32 i Hećimovićeva ulica 2-24 najavljena je obustava isporuke tople vode u razdoblju od 23. kolovoza 2021. do 12. rujna 2021., međutim, zbog kompleksnosti radova i kašnjenja u isporuci opreme iz inozemstva, bili smo primorani pomaknuti razdoblje obustave na 17. rujna 2021. na čemu se ispričavamo stanovnicima Srednjaka, poručuju iz HEP Toplinarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 00:43